mjohnson190124-810x500.jpg

Predseda snemovne Mike Johnson na Pochode za život: "Som produktom neplánovaného tehotenstva

21
Kultúra života

 Predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson možno prekvapil dav na zhromaždení Národného pochodu za život 2024, keď vyhlásil,  “sám som produktom neplánovaného tehotenstva.  

“V januári 1972, presne rok pred rozsudkom Roe vs. Wade, sa moji rodičia - ktorí boli v tom čase ešte len tínedžeri - rozhodli pre život. A som im za to veľmi vďačný, zveril sa jasajúcemu davu.  

“Musíme vybudovať kultúru, ktorá bude povzbudzovať a pomáhať čoraz väčšiemu počtu ľudí, aby urobili rovnaké rozhodnutie,” povedal Johnson. “Toto je rozhodujúci čas na pomoc všetkým mamičkám, ktoré čelia neplánovanému tehotenstvu, na prácu s deťmi v náhradnej starostlivosti a na pomoc rodinám, ktoré si adoptovali deti, na dobrovoľnícku činnosť a pomoc našim dôležitým centrám pre tehotné a našim materským domom, na podanie obnovenej ruky súcitu a na hovorenie pravdy v láske.” 

“Toto je tiež čas na podporu kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre ženy a ich nenarodené deti,” pokračoval.  

“Tento týždeň v Kongrese vás’povzbudí, že Snemovňa reprezentantov schválila ‘Zákon o právach tehotných študentiek,’ pretože byť tehotná počas dokončovania štúdia môže byť naozaj ťažké, ale ženy by nemali byť postavené pred falošnú voľbu byť mamou, alebo byť študentkou.” 

“Schválili sme aj ‘Zákon o podpore tehotných a rodičovských žien a rodín,’” dodal.  

“Práve teraz Bidenova administratíva navrhuje nariadenie na obmedzenie finančných prostriedkov pre centrá pre tehotné ženy,” poznamenal Johnson. “Tento krok by podkopal dôležitú prácu, dôležitú materiálnu podporu, ktorú tehotné a prvorodičky dostávajú od týchto centier.” 

“Náš návrh zákona by zabránil tomu, aby toto nariadenie vstúpilo do platnosti a zabezpečil, aby štáty mohli využívať tieto centrá na pomoc ľuďom v núdzi. Kto by mohol byť proti tomu? 

“Prijímame tieto zákony a dnes pochodujeme, pretože presvedčiť ľudí, že každé jedno ľudské dieťa — každé nenarodené dieťa — má hodnotu, ktorá je príliš hlboká a vzácna na to, aby sme ju ignorovali, si vyžaduje veľa práce.  

“Máme všetky dôvody byť optimistickí, priatelia, že môžeme zmeniť verejnú mienku. Povzbudenie nachádzame u vodcov predchádzajúcich generácií. Môžeme sa učiť od veľkých Američanov, ktorí menili verejnú mienku v našich dejinách. Abraham Lincoln, Frederick Douglass a Susan B. Anthonyová. Spochybnili prevládajúce názory svojej doby a uspeli. 

“Ich úspech mal základ v našom národnom kréde,” povedal Johnson, “a pripomenuli svojim spoluobčanom naše základné princípy, a ako povedal Abraham Lincoln vo svojej slávnej prvej inaugurácii, ‘lepšie anjely našej povahy.’To isté by sme mali urobiť aj dnes.” 

“Môžeme skutočne vybudovať kultúru, ktorá si váži a chráni život.”   

PREHLIADKA: Desaťtisíce ľudí na Pochode za život vo Washingtone požadujú ukončenie všetkých potratov

Johnson začal svoj prejav citátom G. K. Chestertona, anglického spisovateľa, ktorý slávne poznamenal, že “Amerika je jediný národ na svete, ktorý bol založený na viere”, a dodal, že Chesteron povedal, že je uvedená s “teologickou jasnosťou’ vo Vyhlásení nezávislosti.” 

“Čo je to tá viera?”spýtal sa Johnson. “Považujeme tieto pravdy za samozrejmé, inými slovami, za samozrejmé, že všetci ľudia sú stvorení ako rovní.” 

“Nenarodili sa rovní. Stvorení sú si rovní,”zdôraznil. “A“sú obdarení svojím stvoriteľom určitými neodňateľnými právami vrátane práva na život a slobodu [a] hľadanie šťastia. To sú neodňateľné práva. Nemožno ich odňať. Preto naši zakladatelia od začiatku odvážne hlásali tieto samozrejmé pravdy.” 

“Naše práva nepochádzajú od vlády. Naše práva pochádzajú od Boha, nášho Stvoriteľa,”vyhlásil za jasotu davu.  

“Znamená to tiež, že každý človek má neoceniteľnú dôstojnosť a hodnotu a vaša hodnota nijako nesúvisí s farbou vašej pleti, ani s tým, v akom poštovom smerovacom čísle bývate, ako ste dobrí v športe, kde ste chodili na strednú školu. Je to’irelevantné. Vaša hodnota je vám vlastná, pretože vám ju dal váš Stvoriteľ.” 

“Naše národné krédo je podstatou toho, kto sme v tejto krajine. Je to základný princíp, ktorý z nás urobil najslobodnejší, najúspešnejší, najmocnejší a najdobrotivejší národ v dejinách sveta. A na to nesmieme nikdy zabudnúť.  

Predstaviteľ Louisiany, zvolený za predsedu Snemovne reprezentantov v októbri 2023, bol počas svojho pôsobenia vo verejnej funkcii rozhodne proti potratom. 

Podľa analýza organizácie Susan B. Anthony Pro-Life America, ktorá mu udelila “A+” hodnotenie, Johnson má za sebou skúsenosti s odporom voči notoricky známym pro-potratovým snahám Bidenovej administratívy. Predložil a podporil aj viaceré legislatívne iniciatívy týkajúce sa ochrany neplnoletých osôb pred premiestňovaním za hranice štátov na interrupcie a zrušenia financovania interrupcií z prostriedkov daňových poplatníkov. Kritizoval aj násilné činy proti kostolom a pro-life tehotenským centrám.  

Ani evanjelik, Johnson je všeobecne známy ako sociálne konzervatívny. V 90. rokoch sa spolu s manželkou Kelly pracoval proti uvoľneným rozvodovým zákonom. V roku 2000 bol zamestnaný v kresťansky orientovanej právnickej firme Alliance Defending Freedom, kde vystupoval proti homosexuálnym “manželstvám” a venoval sa prípadom náboženskej slobody

Johnson má tiež spojenie s Radou pre výskum rodiny. V októbri 2022 predstavil zákon Stop sexualizácii detí. Návrh zákona zakazuje, aby sa federálne dolárevyužívali na presadzovanie propagandy o prebudení u maloletých do 10 rokov. Rovnako bol húževnatým odporcom pro-LGBT “zákona o rovnosti.”  

SÚVISIACE: Chris Smith chváli pro-life-tehotenské centrá ako ‘oázu súcitu’ na Pochode za život 2024

Rep.