Screenshot-2024-01-19-at-2.13.12-PM-810x500.png

Tréner michiganského futbalu Jim Harbaugh chváli účastníkov Pochodu za život za to, že sú "skvelým príkladom

23
Kultúra života

Tréner Jim Harbaugh z futbalového tímu Michiganskej univerzity dnes povzbudil dav na Pochode za život v USA vo Washingtone. 

Počas hustého sneženia, ktoré nazval “futbalovým počasím,” Harbaugh nadšene poďakoval tisícom prítomných aktivistov. 

“Ďakujem vám všetkým, že ste tu. Je to’skvelý príklad, ktorý dávate - je to’svedectvo o posvätnosti života.” 

Šesťdesiatročný Harbaugh tento rok doviedol svoj tím k národnému šampionátu v univerzitnom futbale’. Jeho Wolverines s bilanciou 15-0 zdolali počas národného semifinále mocnú Alabamu v predĺžení. O týždeň neskôr rozdrvili univerzitu Washington Huskies 34:13 a získali svoj prvý titul od roku 1997. 

Harbaugh bol v piatok na Pochode za život, aby predstavil bývalého úzkeho hráča NFL Benjamina Watsona, ktorý je od odchodu do dôchodku v roku 2020 otvoreným obhajcom života. 

“Je to’skvelý deň pre Pochod!” Harbaugh zakričal do mikrofónu a zožal ovácie. “Je to’skvelý deň. Toto je futbalové počasie! Poďme!”do toho!” Potom nazval Watsona, ktorý je tiež otcom siedmich detí ako on sám, “talentovanou osobnosťou na ihrisku” a “talentovaným, odvážnym, nebojácnym lídrom mimo ihriska” predtým, ako ho privítal na pódiu. 

V apríli 2017 Harbaugh, ktorý je katolík, vzal vyše 150 členov svojho tímu a zamestnancov do Ríma vďaka daru od štedrého darcu. Pápeža Františka privítal na Námestí svätého Petra’a daroval mu futbalovú prilbu Michiganskej univerzity.  

“Nie všetko učenie sa odohráva v triede alebo na futbalovom ihrisku,” povedal vtedy Harbaugh. Poznamenal tiež, že jeho prioritamiv živote sú “viera, potom rodina, potom futbal.” 

Harbaugh sa po svojich vyjadreniach rozprával aj s reportérom Jonom Rootom.  

Harbaugh bol v Michigane zamestnaný v roku 2015. Na škole hral v rokoch 1983 - 1986 na poste rozohrávača. Po tom, ako ho draftovali Chicago Bears, hral v NFL 14 sezón. Po odchode do dôchodku trénoval viaceré programy na univerzite aj medzi profesionálmi, vrátane univerzity v Stanforde a tímu San Francisco 49ers, ktorý priviedol na Super Bowl XLVII, kde čelil svojmu bratovi Johnovi Harbaughovi, hlavnému trénerovi Baltimore Ravens.