gavel-810x500.jpg

Manžel Ashli Babbittovej podáva žalobu na vládu USA vo výške 30 miliónov dolárov za "neprávom spôsobenú smrť" v súvislosti so streľbou zo 6. januára

0
Neutral

Manžel Ashli Babbittovej, 35-ročnej veteránky letectva a Trumpovej stúpenkyne, ktorá bola smrteľne postrelená počas nepokojov v Kapitole USA 6. januára 2021, podal federálnu žalobu, v ktorej tvrdí, že Babbittová zomrela “neprávom” rukou policajta Kapitolu. Ministerstvo spravodlivosti neobvinilo policajta zo žiadneho pochybenia v súvislosti s týmto kontroverzným incidentom a interné preskúmanie označilo jeho správanie za primerané.

Aaron Babbitt, manžel zosnulého Trumpovho stúpenca, podal žalobu na okresný súd USA pre južný okres Kalifornie 4. januára.

V 32-stranovom podaní pán Babbitt uvádza, že v prípade, ak sa policajt dopustí trestného činu, je jeho správanie primerané. Babbitt tvrdil, že policajt Kapitolu Michael Byrd, ktorý zastrelil Ashli Babbittovú v hale predsedu parlamentu, keď sa nakláňala cez zabarikádované vnútorné okno, ju “prepadol” a že “nebol v uniforme,” neidentifikoval sa “ako policajt,” a nedal jej “žiadne varovanie ani príkazy predtým, ako ju zastrelil.”

SÚVISIACE:

Podľa žaloby, “v priebehu jednej minúty po strelení Ashli, poručík Byrd uskutočnil nasledujúci rádiový hovor: ‘405B. Máme streľbu vo vstupnej hale. Zaznamenali sme streľbu vo vstupnej hale snemovne. Strieľa sa na nás a my sme pripravení na to, aby sme na nich strieľali. Máme vytasené zbrane. Prosím, neopúšťajte tento koniec. Neodchádzajte z tohto konca.

O necelú minútu neskôr Byrd opäť zavolal dispečerom a uviedol: “Máme zraneného človeka. Domnievam sa, že tá osoba bola postrelená.” 

“Primerane obozretný policajt v pozícii poručíka Byrda’by si bol vedomý, že v skutočnosti bolo hlásenie nepravdivé a zvuk, ktorý bolo počuť na poschodí parlamentu, bolo rozbíjanie skla, nie streľba,” tvrdí žaloba.

The Epoch Times, ktorý získal exkluzívny prístup k Byrdovej’rádiovej komunikácii, poznamenal, že dôvody, prečo policajt’uviedol, že sa dostal pod paľbu, sú nejasné. Navyše podľa správy sa v žiadnom z Byrdových’vyhlásení týkajúcich sa incidentu neobjavila zmienka o rádiovom hovore “alebo jeho tvrdenie, že sa na neho a ostatných policajtov strieľalo.” Taktiež verejne netvrdil, že Babbitta zastrelil z dôvodu presvedčenia, že sa strieľalo.

V žalobe sa uvádza, že “poručík Byrd sa neskôr priznal, že Ashli zastrelil skôr, ako videl jej ruky alebo posúdil jej úmysly, či dokonca identifikoval, že je žena,” a dodal, že pani Babbittová nemala žiadnu zbraň (okrem skladacieho noža, ktorý mala v tom čase vo vrecku) a mala ruky “zdvihnuté do vzduchu, prázdne a na očiach poručíka Byrda a ostatných policajtov vo vestibule”, keď bola smrteľne postrelená.

“Ashli nepredstavovala žiadnu hrozbu pre bezpečnosť kohokoľvek,”tvrdí sa v žalobe. “Poručík Byrd nebol nikdy obvinený ani inak potrestaný či disciplinárne potrestaný za vraždu Ashli”

POVEDE: Na niektorých videách sa zdá, že polícia Kapitolu púšťa protestujúcich do Kapitolu USA, pózujú na selfie

The Epoch Times informoval, že oslovil predstaviteľov polície Kapitolu a por. Byrda’advokáta, ale nedostal okamžitú odpoveď. 

Po zastrelení Babbitta bol poručík Byrd povýšený do funkcie kapitána. Interným vyšetrovaním sa zistilo, že Byrd konal spôsobom, ktorý bol “zákonný a v súlade s politikou ministerstva,” Roll Call informoval. Ministerstvo spravodlivosti USA odmietlo vzniesť voči Byrdovi obvinenie z trestného činu.

Reakcia na zastrelenie Babbitta mala široký rozsah, a to aj na pravici. Bývalý americký prezident Donald Trump sa pevne držal názoru, že veterán letectva bol zavraždený, zatiaľ čo zosadený republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy argumentoval, že Byrd len “robil svoju prácu.”