MarchForLife2024-810x500.jpg

Časozberné videá ukazujú pôsobivú účasť na Pochode za život 2024

36
Kultúra života

Desaťtisíce zástancov života sa v piatok odvážne vydali na 51. ročník Pochodu za život do hlavného mesta krajiny a teraz časozberné videá ukazujú, že účasť bola impozantná.

Zástancovia života z celej Ameriky i mimo nej sa zhromaždili na National Mall a pochodovali 2 míle dlhú trasu do cieľa medzi Kapitolom a Najvyšším súdom USA, kde oslavovali zrušenie rozsudku Roe v. Wade a nadviazali na toto víťazstvo tým, že vyzvali Kongres, aby podnikol ďalšie kroky. 

K tým, ktorí na pochode vystúpili, či už osobne, alebo prostredníctvom podporných správ pre médiá, patrili biskup Joseph Strickland, michiganský futbalový tréner Jim Harbaugh, republikánski prezidentskí kandidáti Ron DeSantis a Nikki Haleyová a ďalší, pričom rečníci  diskutovali o politických aj kultúrnych aspektoch boja za život vrátane sily centier pre tehotné ženy a adopcie.

Pred tohtoročným podujatím bolo otvorenou otázkou, či koniec Roe, ktorého protest bol ústredným bodom pochodu po väčšinu jeho histórie, a mrazivé zimné počasie odradia účastníkov. “Organizátori Pochodu za život očakávali účasť 50 000 ľudí na zhromaždení a 100 000 na pochode, podľa povolenia vydaného Národnou parkovou službou,” Fox News informovala. “Zdá sa však, že účasť bola v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nižšia kvôli búrlivému počasiu.”

Konečný odhad účasti ešte nebol zverejnený, ale dvojica časozberných videí z podujatia, ktoré zverejnili oficiálna organizácia Pochodu za život a Students for Life of America, ukazuje, že aj keď účasť nedosiahla vrchol v histórii Pochodu’bola stále viac než impozantná:

SÚVISIACE: Desaťtisíce ľudí na Pochode za život vo Washingtone požadujú ukončenie všetkých potratov

Podobne ako v minulých rokoch sa na pochode zúčastnil značný počet vysokoškolských študentov. Zastupovali “školy od krajne ľavicových inštitúcií, vrátane Princeton University a Wellesley College, až po pro-life raje ako Liberty University a Hillsdale College,” podľadeníka Daily Signal. “Notre Dame University a Liberty University priviedli na pochod po viac ako 500 študentov, 300 pochodovalo z Catholic University of America, viac ako 120 prišlo do D.C. z Hillsdale College a 45 študentov pricestovalo z Floridskej univerzity.”

Čo’viac, účasť za život zatienila pokusy zástancov potratov zorganizovať protiprotest, pričom skupina Reproaction zrušila jednu takúto akciu v piatok ráno po tom, čo sa jej nepodarilo pritiahnuť záujem sociálnych médií.

Tento rok’pochod prebiehal v prostredí, kde pätnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že v súčasnosti platné pro-life zákony by mohli účinne zachrániť približne 200 000 detí ročne, hoci potratová lobby je sleduje rôzne taktiky na zachovanie “prístupu k interrupciám.” S mnohými republikánmi, ktorí sú rozhorčení z toho, ako verejnosť vníma rozsiahlejšie zákazy interrupcií, boli niektoré z týchto taktík dostatočne účinné na to, aby podnietili diskusiu medzi zástancami života o potreba vyvinúť nové vlastné stratégie na ochranu života pri volebných urnách.

LifeSiteNews bol vo Washingtone, D.C., pod vedením nášho šéfredaktora Johna-Henryho Westena. LifeSite’kompletnú zbierku aktuálnych informácií naživo najdete tu a kompletný rozpis predchádzajúcich víkendových’osláv, ako aj podujatí pokračujúcich v sobotu najdete tu.

SÚVISIACE: prekladatel-domu Mike Johnson povedal Pochodu za život: ‘Som produktom neplánovaného tehotenstva’