Our-Lady-of-Lourdes-Church-TLM-810x500.png

Covingtonský biskup po potrestaní kňazov presunul tradičnú latinskú omšu do nového kostola

88
Kultúra života

Biskup z Covingtonu v Kentucky sprístupnil tradičnú latinskú omšu v kostole v oblasti Covingtonu, niekoľko dní po tom, čo odvolal dvoch obľúbených kňazov, ktorí ju pravidelne slúžili vo svojej osobnej farnosti.

Niektorí veriaci naznačili, že tento krok je stále nedostatočný.

Ako už predtým informoval portál LifeSiteNews, farníci v kostole Panny Márie Lurdskej v Park Hill boli nedávno informovaní otcom Shannonom Collinsom, že on a otec Sean Kopczynski, ktorý pôsobil ako farský vikár, boli svojím ordinárom, biskupom Johnom Iffertom, zbavení svojich fakúlt. Obaja kňazi, ktorí patria k Misionárom svätého Jána Krstiteľa, poskytovali laikom tradičné sviatosti v Our Lady of Lourdes a v Oratóriu Svätej rodiny, ktoré sa nachádza 28 míľ juhozápadne v meste Union v štáte Kentucky.

Our Lady of Lourdes bola zriadená ako “kvázi farnosť” vyhradená výlučne na slávenie tradičnej latinskej omše v roku 2016 a o dva roky neskôr bola povýšená na “personálnu farnosť.”

Diecéza Covington 17. januára trest vysvetlila obvinením Collinsa z kázania, že Novus Ordo “je ‘irelevantný,’ nezachováva ‘doslova nič zo starého,’ a že reforma liturgie bola motivovaná nenávisťou voči tradičným katolíkom a starobylej rímskej liturgii”; a oboch kňazov z “udržiavania týchto omylov a odmietania možnosti zrieknuť sa ich”, čo ich “diskvalifikuje z udelenia povolenia verejne sláviť” latinskú omšu. Katolícky lepanský inštitút obvinilvyhlásenie z toho, že vytrhlo “čerešňové” citáty “ďaleko od kontextu.”

PODROBNOSTI: Biskup Kentucky odvoláva dvoch kňazov slúžiacich latinskú omšu z verejnej služby

Diecéza 19. januára vydala nové vyhlásenie, v ktorom oznamuje, že od tejto nedele 21. januára bude môcť farnosť Panny Márie Lurdskej zdieľať s farnosťou sv. Ann Mission’pre bohoslužby tradičnej latinskej omše a že Iffert sa nasledujúcu nedeľu pripojí k farníkom na dialóg o tejto situácii.

“Viem, že táto zmena je v mnohých ohľadoch komplikáciou a bude potrebné vynaložiť ešte veľa úsilia, aby sme znovu získali spoločenstvo a kvalitu liturgie, ktorej ste sa tešili,” povedal biskup. “Teším sa na pomoc farnosti Panny Márie Lurdskej pri dosahovaní trvalej stability a vo vašom cieli podporovať krásu a úctu v bohoslužbách Cirkvi”

Novinka sa medzi katolíkmi stretla so zmiešaným prijatím, niektorí ju privítali ako olivovú ratolesť a snahu o vyriešenie situácie v dobrej viere, iní tvrdili, že nerieši problémy, ktoré vznikli pôvodným rozhodnutím:

V roku 2021 pápež František vydal dekrét, ktorým prísne obmedzil tradičnú latinskú omšu, splnomocnil biskupov v každej diecéze, aby ju potlačili, a zároveň požadoval, aby noví kňazi získali povolenie od svojho biskupa a Vatikánu na jej slúženie.

PREČÍTAJTE SI: Masa a eucharistia boli kľúčové pri konverzii Shia LaBeoufa’na katolicizmus: Kapucínsky mních