shutterstock_1041959161-810x500.jpg

Arktický morský ľad práve dosiahol najvyššiu úroveň za posledných 21 rokov a zostáva to bez povšimnutia

34
Neutral

Povedzte kanadským politikom, aby neopakovali energetickú nočnú moru Alberty - pošlite im odkaz hneď teraz

Dramatické, aj keď zväčša nepublikované obnovovanie arktického morského ľadu pokračuje aj v novom roku. Napriek sporným tvrdeniam o “najteplejšom roku v histórii” (a ešte teplejšom v roku 2024) sa arktický morský ľad 8. januára nachádzal na najvyššej úrovni za posledných 21 rokov. V decembri minulého roka Národné centrum pre údaje o snehu a ľade (NSIDC) so sídlom v USA odhalilo, že morský ľad zaznamenal tretí najvyšší mesačný prírastok v&nbspmoderných 45-ročných záznamoch. Podľa vedeckého blogu No Tricks Zone (Zóna bez trikov) údaje do 8. januára teraz výrazne prekročili priemer za roky 2011 - 2020. Prekračuje aj priemer za roky 2001-2010 a smeruje priamo nahor vzhľadom na priemer za roky 1991-2000.

Na grafe nižšie je znázornený rozsah zotavenia v porovnaní so všetkými rokmi sledovanými v moderných satelitných záznamoch.

Daily Sceptic súčasné oživenie arktického morského ľadu je klimatickým trendom ktorý možno vziať späť približne do roku 2007. V nedávnom článku dánsky vedec Allan Astrup Jensen poskytol údaje, ktoré ukazujú pokles morského ľadu v rokoch 1997 až 2007, ale minimálne úbytky v 45-ročnom zázname pred týmto obdobím aj po ňom. Investigatívny novinár Tony Heller kreslí štvorročný kĺzavý priemer, aby ukázal malé oživenie najnižšieho rozsahu ľadu v septembri  približne od roku 2012. Poznamenáva tiež, že rok 1979 bol nedávnym vrcholom, pričom nižšie hladiny ľadu v 70. rokoch 20. storočia siahali až do 50. rokov 20. storočia.

Kde toto všetko necháva alarmistov propagujúcich svoj šialený kolektivistický projekt Net Zero? Dalo by sa povedať, že uviazli v zamrznutom potoku bez sekáčika na ľad. V roku 2022 sir David Attenborough divákom BBC povedal, že letný morský ľad by mohol byť celý preč do 12 rokov. Zdá sa, že klimatické modely živené názormi a zbožnými želaniami ho v jeho lamentáciách viedli skôr než skutočné údaje. Ak však bude ľad naďalej rásť späť, je pravdepodobné, že strašenie morským ľadom bude musieť ísť do dôchodku spolu so všetkými miznúcimi koralmi, ktoré sa objavujú v rekordné množstvá na Veľkom bariérovom útese.

Cyklické prirodzené klimatické zmeny, pozorované v minulých záznamoch siahajúcich až do začiatku 19. storočia, zrejme ponúkajú lepšie vysvetlenie trendov v rozsahu polárneho morského ľadu. Málo pochopené účinky oceánskych prúdov a výmeny tepla v atmosfére sú zjavnými hnacími silami klímy na ďalekom severe. Zaujatie stanoviska, že človek a iba človek riadi teplotu klímy, sa zdá byť slepou uličkou v chápaní arktickej glaciológie.

Takisto Antarktída, kde sa zdá, že čerešničky pre katastrofistov ponúkajú v poslednom čase dobré vyhliadky. Minulý rok BBC informovala o nižších úrovniach zimného morského ľadu, než aké boli zaznamenané v nedávnej minulosti. BBC uviedla, že to ukázalo novú referenčnú hodnotu pre región “ktorý sa kedysi zdal odolný voči globálnemu otepľovaniu”. Táto nepríjemná odolnosť sa samozrejme vzťahuje na skutočnosť, že Antarktída za posledných 70 rokov vykazuje “takmer žiadne” otepľovanie. Dr. Walter Meier z NSIDC ochotne dodal: “Je to tak ďaleko mimo všetkého, čo sme’videli, že je to takmer ohromujúce.” Citát “ohromujúce” sa dostal na titulné stránky hlavných médií. Žiaľ, Dr. Meier akoby zabudol, že sotva pred desiatimi rokmi bol členom vedeckého tímu, ktorý rozlúštil tajomstvo prvých údajov zo satelitu Nimbus, ktoré ukázali ešte nižšiu zimnú hladinu morského ľadu v roku 1966.

Tím Nimbusu vtedy získal ocenenia a Daily Sceptic dokázal Dr. Meierovi’osviežiť pamäť o tom, čo vtedy povedal.

Až v pasívnom mikrovlnnom zázname [dostupnom od roku 1979] pre Antarktídu vidíte tieto hojdačky, kde koncentrácie ľadu stúpajú a klesajú, takže extrémne vysoké alebo extrémne nízke hodnoty nie sú až také neobvyklé. Údaje z programu Nimbus nám hovoria, že v morskom ľade v Antarktíde existuje variabilita, ktorá je väčšia ako akákoľvek variabilita, ktorú sme zaznamenali na základe pasívnych mikrovlnných údajov. Nimbus to pomáha dať do dlhodobejšieho kontextu a rozširuje záznam.

Trikrát hurá za dlhší záznam. Zdá sa, že v týchto dňoch, keď sa Zem začína variť, sa naň veľmi nepozerá. Nižšie profesor Ole Humlum mapuje rozsah morského ľadu v Antarktíde siahajúci až do roku 1979.

Allan Jensen sa zaoberá rovnakými údajmi a konštatuje, že akýkoľvek klesajúci trend v tomto období bol veľmi malý. Jediným badateľným trendom je nárast približne od júla 2013, po ktorom nasledoval malý pokles. Jensen poukazuje na nedávny pokles v rokoch 2022 a 2023. V poslednom čase sa však akýkoľvek pokles spomalil, pričom rozsah zaznamenaný NSIDC na konci minulého mesiaca bol len šiesty najnižší v histórii.

Prevzaté so súhlasom Deňného skeptika.

Povedzte kanadským politikom, aby nezopakovali energetickú nočnú moru Alberty’– pošlite správu teraz