TRump-e1705662806904-810x500.jpeg

Trump sa zaviazal, že v prípade znovuzvolenia za prezidenta "nikdy nepovolí" digitálnu menu centrálnej banky

22
Kultúra života

Bývalý americký prezident Donald Trump sa v stredu zaviazal, že v prípade opätovného zvolenia za prezidenta zakáže vytvorenie digitálnej meny centrálnej banky (CBDC).

“Dnes večer dávam aj ďalší sľub, že ochránim Američanov pred vládnou tyraniou. Ako váš prezident nikdy nedovolím vytvorenie digitálnej meny centrálnej banky,” povedal Trump davu počas predvolebného podujatia v New Hampshire.

“Takáto mena by poskytla federálnej vláde — našej federálnej vláde —  absolútnu kontrolu nad vašimi peniazmi,” varoval Trump v súvislosti s CBDC. “Mohli by vám vziať peniaze a vy by ste sa ani nedozvedeli, že sú preč.”

“Bola by to nebezpečná hrozba pre slobodu a ja tomu zabránim, aby to prišlo do Ameriky,” prisľúbil Trump.

Trump nasleduje uchádzača o prezidentské kreslo a floridského guvernéra Rona DeSantisa, ako aj bývalého prezidentského kandidáta GOP Viveka Ramaswamyho, ktorí obaja vyhlásili, že ako prezident by boli proti CBDC.

DeSantis sa obzvlášť výrazne vyslovil proti CBDC. V máji podpísal legislatívu na zákaz “používania federálne prijatej digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) jej vylúčením z definície peňazí v rámci floridského’jednotného obchodného zákonníka” a “CBDC vydávaných v zahraničí na ochranu spotrebiteľov pred snahami globalistov o prijatie celosvetovej digitálnej meny.”

Eswar Prasad, hlavný profesor obchodnej politiky na Cornellovej univerzite, pripustil minulý rok počas letného zasadnutia Svetového ekonomického fóra (WEF), že CBDC môžu vlády využívať na kontrolu nákupov, a priznal, že takúto moc považuje za pozitívny vývoj.

“Mohli by ste mať, ako tvrdím vo svojej knihe, potenciálne lepší — niekto by to mohol považovať za temnejší svet — kde vláda rozhodne, že jednotky peňazí centrálnej banky sa môžu použiť na nákup niektorých vecí, ale nie iných vecí, ktoré považuje za menej žiaduce, ako napríklad munícia alebo drogy, pornografia alebo niečo podobné,” povedal Prasad. “A to je z hľadiska použitia CBDC veľmi silné.”

​​Vláda USA už vyhlásila, že vynakladá všetky sily na vývoj a vydanie CBDC. Výkonné nariadenie 14067, vydané 9. marca 2022, vyhlásilo, že Bidenova administratíva “kladie najvyššiu naliehavosť na výskumné a vývojové úsilie v oblasti potenciálnych možností návrhu a nasadenia CBDC Spojených štátov,” a vyzvalo na analýzu jeho “potenciálnych dôsledkov.”

Aj keď sa vo vyhláseniach Bieleho domu zatiaľ neuvádza, kedy by sa takýto CBDC vyvinul a zaviedol, finančný poradca Joe Brown upozorňuje, že infraštruktúra pre americký CBDC sa už v tichosti vyvíja vo forme digitálnej služby okamžitých platieb s názvom FedNow. Služba, spustená v júli 2023, umožňuje “nepretržité zúčtovanie…, ktoré sa uskutočňuje okamžite z banky do banky.”

“Táto infraštruktúra obchádza veľkú časť potreby súčasnej bankovej infraštruktúry, čo je účelom digitálnej meny centrálnej banky,” Brown vysvetlil na svojom videoblogu, pričom tvrdí, že FedNow pripravuje pôdu pre CBDC tým, že si každý “otvorí účet priamo vo Federálnom rezervnom systéme, teda v centrálnej banke.”

“Tým sa účel celého bankového systému skutočne mení na infraštruktúru pre CBDC,” pokračoval Brown a poznamenal, že by sa tým “všetko centralizovalo pod jednou strechou.”

“A keď sa tento systém vybuduje, keď sa zo systému odstránia všetky zádrhele…, potom budú mať k dispozícii základ, na ktorom sa bude dať vybudovať Gen 2, verzia 2 CBDC. Jediné, čo by zostávalo urobiť, by bolo, aby si každý otvoril účet priamo vo FED-e.

Vlani republikánsky člen väčšiny v Snemovni reprezentantov USA Tom Emmer z Minnesoty po neúspešnom prvom pokuse opätovne predložil zákon o CBDC proti štátnemu dozoru, pričom sa odvolával na obavy, že takýto krok by sa mohol použiť na narušenie súkromia Američanov’ alebo na kontrolu ich ekonomických rozhodnutí. Poukázal na to, že v Číne aj v Kanade sa osobné financie využívajú na trestanie a kontrolu občanov.

“V Číne komunistická strana používa digitálnu menu centrálnej banky na sledovanie výdavkových návykov svojich občanov. Údaje sa používajú na vytvorenie systému sociálneho kreditu, ktorý odmeňuje alebo trestá ľudí na základe ich správania,” Emmerová uvádza.

“Bližšie k domovu na západnej pologuli, v Kanade, Trudeauova administratíva zmrazila bankové účty osôb zapojených do protestov kamionistov v roku 2022,” pokračoval. “To by mohlo fungovať v Kanade, u nás to nefunguje.”

Emmer’legislatíva, H.R.5403, by zakázal bankám Federálneho rezervného systému USA “vydávať digitálnu menu centrálnej banky alebo akékoľvek digitálne aktívum, ktoré je v podstate podobné pod akýmkoľvek iným názvom alebo označením, priamo fyzickej osobe.”

Návrh zákona prešiel 20. septembra výborom pre finančné služby Snemovne reprezentantov USA v pomere 27:20, ale zatiaľ nepokračoval ďalej.