EV-810x500.jpg

Extrémne mrazy menia nabíjacie stanice pre elektromobily na "cintoríny áut" v Chicagu

48
Neutral

Povedzte kanadským politikom, aby neopakovali energetickú nočnú moru Alberty - pošlite im odkaz hneď teraz

Elektrické vozidlá sa v Chicagu stali nepojazdnými, pretože horný stredozápad zasiahli mrazivé zimné teploty. Správa prišla v čase, keď zástancovia programu klimatických zmien presadzujú prechod na elektrické vozidlá a odklon od tradičných vozidiel so spaľovacím motorom.

“Verejné nabíjacie stanice sa v posledných dňoch zmenili na cintoríny áut,” informovala stanica Fox 32 Chicago, keďže prériový štát prežíva intenzívne zimné počasie, v ktorom teploty klesli pod nula stupňov Fahrenheita.

Čítajte: Veternú a solárnu energiu takmer nechali Albertu bez elektriny, keďže teplota klesla pod -40

Fox 32 informovala, že “desiatky majiteľov vozidiel Tesla” sa “zúfalo snažili nabiť svoje autá v supernabíjacej stanici Tesla v Oak Brook,” na predmestí Chicaga. “[L]ong fronty a opustené autá ” boli tiež pozorovateľné “na desiatkach ďalších nabíjacích staníc v okolí Chicaga.”

Miestny automobilový expert síce informoval, že časť problému je spôsobená chybou používateľa a že majitelia elektromobilov musia “prednastaviť batériu … na optimálnu teplotu na prijatie rýchleho nabíjania” pri boji s mrazivými podmienkami, problém však poukazuje na niektoré problémy s prechodom od tradičných vozidiel na fosílne palivá k elektromobilom.

Dalšie komplikácie, ktoré prináša prechod na elektromobily, zahŕňajú v súčasnosti obmedzenú dostupnosť nabíjacích staníc pre elektromobily, vysoké ceny vozidiel a vedľajšie náklady súvisiace s automobilmi. Zatiaľ čo zástancovia vozidiel sa oháňajú nižšími celkovými prevádzkovými nákladmi, analýza z minulého roka od Texas Public Policy Foundation zistila, že celkové náklady na pohon elektrického vozidla predstavujú ekvivalent približne 17,33 USD za galón tradičného automobilu. 

Zástancovia elektrických vozidiel tvrdia, že ekvivalentné náklady sú skôr 1,21 USD za galón, ale Center Square reported, že autori štúdie tvrdia, že odhad “nezahŕňa skutočné náklady, ktoré znášajú daňoví poplatníci za dotácie, platcovia sadzieb za energetické investície a majitelia neelektrických vozidiel za mandátom a ekologickými úvermi podmienené vyššie náklady na vozidlo, ktoré podľa nich predstavujú celkovo 48 698 USD na jedno elektrické vozidlo.”

Nehľadiac na to, snaha o výmenu tradičných vozidiel za elektromobily sa v posledných rokoch zintenzívnila a pokračuje rýchlym tempom.

V októbri 2022 Európska únia uzavrela dohodu o zákaze predaja nových vozidiel so spaľovacím motorom v bloku 27 krajín do roku 2035. Správa prišla po tom, ako americké štáty Kalifornia a New York už pristúpili k zastaveniu predaja nových osobných a nákladných automobilov závislých od fosílnych palív do rovnakého termínu, pričom sa očakáva, že ich bude nasledovať viac ako tucet ďalších štátov.

Projekt Fit for 55, známy aj ako “Európska zelená dohoda,” bude drasticky znižovať a následne účinne zakazovať predaj nových automobilov na plynový pohon tým, že sa zameria na zníženie emisií skleníkových plynov o 55 percent do roku 2030 a o 100 percent do roku 2035, uvádza Euronews informoval koncom októbra.

Ľavicovo orientované štáty v USA predbehli niektoré európske’zelené energetické manévre tým, že optimalizovali postupné vyradenie vozidiel so spaľovacím motorom do roku 2035 ešte pred schválením programu Fit for 55.

ČÍTAJTE: EÚ nasleduje Kaliforniu a New York s plánom zakázať predaj nových automobilov s plynovým pohonom do roku 2035

Kalifornia okrem zavedenia plánu na postupné vyradenie tradičných osobných a nákladných automobilov dokonca pokračoval v zákaze predaja osobných plynových ohrievačov napriek tomu, že štát’sa usiluje o udržanie funkčnosti svojej elektrickej siete vďaka zastaranej infraštruktúre neefektívne kompenzovanej menej spoľahlivými “čistými zdrojmi energie” ako sú vietor a slnko.

“Toto je najvýraznejší krok, ktorý môže náš štát urobiť v boji proti klimatickým zmenám,” uviedol guvernér Kalifornie Gavin Newsom v tlačové vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že autá na plynový pohon “znečisťujú ovzdušie,” prispievajú k astme, “zhoršujú požiare,” a “topia ľadovce alebo zvyšujú hladinu morí, čo ohrozuje naše drahocenné pláže a pobrežia.”

New York tiež v septembri 2022 otočil spínač na zastavenie predaja vozidiel so spaľovacími motormi v budúcnosti. Demokratická guvernérka Kathy Hochulová nakázala štátnemu’ministerstvu pre ochranu životného prostredia“prijať zásadné regulačné opatrenia, ktoré budú vyžadovať, aby všetky nové osobné autá, pickupy a SUV predávané v štáte New York mali do roku 2035 nulové emisie.”

Prechod na “čistú energiu” na príklade Kalifornie, New Yorku a Európy bol hlavným pilierom globálneho ľavicového klimatického programu a hlavnou súčasťou WEF’“Veľkého reštartu,” ktoré “sa snaží ‘stlačiť tlačidlo reset’ na globálnej ekonomike” a “nanovo si predstaviť kapitalizmus.”

Povedzte kanadským politikom, aby neopakovali energetickú nočnú moru Alberty’– pošlite správu teraz