MicrosoftTeams-image-1-e1704294980575-810x500.jpg

Fotografovanie obetí potratov môže byť odpoveďou hnutia za život na sériu porážok

32
Kultúra života

V prvej epizóde nového roka v The Van Maren Show diskutuje Jonathon s Christen Polo, výkonnou riaditeľkou organizácie Protect Life Michigan, o používaní a úspechu fotografie obetí potratov vo svete po Roe. Rozhovor vznikol v súvislosti s videom, ktoré Protect Life Michigan vydala koncom minulého roka a o ktorom Jonathon minulý mesiac napísal článok.

Polo hovorí Jonathonovi, že vydanie videa bolo motivované prácou s ďalšími pro-life aktivistami vrátane Jonathona, ako aj otázkami v rámci michiganského pro-life hnutia, čo robiť po prijatí Návrhu 3 v roku 2022, ktorý z potratu urobil ústavné “právo” v štáte, ako aj vo svetle podobných pro-life porážok. “Chceli sme odpovedať na tieto otázky a ponúknuť stratégiu, ktorá sa osvedčila, ” hovorí Jonathonovi.

Na dôkaz účinnosti tejto stratégie Polo spomína, ako pred niekoľkými rokmi organizovali Protect Life Michigan a iná pro-life skupina demonštrácie na univerzitných kampusoch po celom štáte a ako druhá organizácia zaznamenala väčší úspech pri zmene zmýšľania ľudí o potratoch ako tá jej v priebehu troch dní v pomere 98:1, “podľa jej vlastného odhadu.

“Potrebovala som to vidieť, že to funguje, pretože to bolo to, čo ma posunulo ďalej, ‘Dobre, možno sa nájde pár ľudí, ktorým sa nebude páčiť, že to používam, pretože nikto z nás nechce vidieť zničené ľudské telo, nie je to’príjemné stáť pri tom, ale ak to spôsobí, že niekto zmení názor na potrat, tak to je v konečnom dôsledku to, na čom záleží,’” vysvetľuje.

“To je to, čo vidíme,”pokračuje. “Nevidíme, že by sa ľudia viac hnevali pri týchto výjavoch v porovnaní s inými. Všetko to sledujeme, ale počet názorov, ktoré zmeníme týmito obrázkami, ešte viac týmito videami, keď ukážeme video, je neuveriteľný. V priemere tridsať percent vysokoškolákov [sic] zmení názor na potrat priamo na mieste. Ľudia si myslia, že je to’nemožné, ale môžu prísť so mnou na akademickú pôdu a vidieť to na vlastné oči.”

Polo tvrdí, že zobrazovanie obetí potratov funguje, pretože ľudia chápu, že násilie na nevinných je morálne nesprávne – ukazuje ľuďom realitu toho, čo je potrat, a stavia obete potratov do “centra” diskusie, zatiaľ čo potratový priemysel sa snaží pravdu o veci zakryť. Hovorí tiež, že ju rozčuľuje snaha niektorých predstaviteľov hnutia za život skrývať obrázky obetí potratov.

Polo ďalej vysvetľuje, že aj keď sú mladí ľudia čoraz “progresívnejší,” stále sú to “ľudia spravodlivosti”, ktorých aj napriek akejkoľvek odlišnosti svetonázoru môže priviesť k zmene názoru na potrat, ak uvidia, čo to je. Ďalej poznamenáva, že spoločenskú reformu ovplyvňuje “napätie”, a konštatuje, že hoci v Spojených štátoch už polstoročie panuje okolo potratov isté spoločenské napätie, zástancovia života ho musia “ešte viac vytočiť” vzhľadom na porážky na štátnej úrovni. Musia ľuďom znepríjemniť potraty a vidieť víťazstvo pro-life.

Polo sa zaoberá aj niektorými námietkami z radov pro-life hnutia voči používaniu obrázkov, napríklad námietkou, že ich používanie by ľudí znechutilo a odvrátilo od pro-life pozície. Naopak, čo však Pola na použití nápisov šokuje, je to, že ľudia pri ich zhliadnutí mohli reagovať so zdanlivou apatiou. “Myslím, že máme takýto názor, že ‘Ach, toto je [nevzhľadný] spôsob pro-life aktivizmu, ktorý ľudia jednoducho nebudú’tolerovať,’ ale v skutočnosti je ich apatia oveľa silnejšia, než si ako hnutie vôbec uvedomujeme,” hovorí.

Diskutujúc o morálnosti používania samotnej fotografie obetí potratu, Polo poukazuje na prácu katolíckeho pro-life aktivistu dr. Moniky Millerovej, ktorá tvrdí, že obete potratov majú právo byť “ukázané”, zatiaľ čo potratový priemysel sa ich snaží skryť, že hnutie za život má “zodpovednosť” rozprávať ich príbeh,” odhaľovať ich ľudskosť a snažiť sa napraviť nespravodlivosť, ktorú utrpeli.

Polo tiež tvrdí, že organizácia Protect Life Michigan bola “ohromená pozitívnou odozvou” na svoje video, v ktorom sa diskutuje o fotografiách obetí potratov. “Dostali sme toľko e-mailov a príbehov od ľudí o ďalších príkladoch v sociálnej reforme, o ľuďoch, ktorí zmenili svoje zmýšľanie prostredníctvom obrázkov, a boli sme naozaj ohromení odozvou.” 

Ak hovorí, že existuje názor, že zástancovia života s obrázkami obetí potratov môžu pôsobiť, akoby sa chceli s ľuďmi len hádať alebo ich rozčúliť, Polo uvádza, že v skutočnosti ide o “láskyplný, pravdivý dialóg … spojený s účinnými argumentmi.”  

The Van Maren Showje vysielaná na mnohých platformách vrátane SpotifySoundCloudYouTubeiTunes, a Google Play.

Plný zoznam epizód a možnosť prihlásiť sa na odber rôznych kanálov nájdete na našej webovej stránke Acast tu.