sacred-heart-of-jesus-parish-810x500.jpg

Michiganská katolícka škola napadla súdne rozhodnutie, ktoré jej nariaďuje prispôsobiť sa transsexuálom

19
Kultúra života

Rodičia z Akadémie Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v Grand Rapids v Michigane sa odvolali proti rozhodnutiu sudcu menovaného Bidenom, ktorý v auguste zamietol ich žalobu spochybňujúcu nariadenie Najvyššieho súdu štátu, aby sa “sexuálna orientácia” a “rodová identita” považovali za chránené triedy. 

“Žiadny vládny úradník nemá právo nútiť katolícku inštitúciu, ako je Sacred Heart, aby potvrdzovala postoje, ktoré sú v rozpore s učením Cirkvi o manželstve a sexualite,” uviedla v decembri minulého roka Kate Andersonová, hlavná právna poradkyňa organizácie Alliance Defending Freedom (ADF). 

V júli 2022 michiganský najvyšší súd rozhodol v pomere 5:2, že “sexuálna orientácia” a “rodová identita” sú chránené triedy podľa štátneho’Elliot-Larsenovho zákona o občianskych právach. Nesúhlasiaci sudcovia David Viviano a Brian Zahra povedali, že rozhodnutie radikálne reinterpretovalo pôvodné znenie zákona’a.  

V decembri 2022 farnosť Sacred Heart a jej škola, klasická akadémia K-12, ktorá vzdeláva takmer 400 študentov, podali žalobu na okresný súd USA pre západný okres Michiganu, kde bola pridelená Jane Beckeringovej. K žalobe sa pridali tri skupiny rodičov. Bickeringová v auguste tohto roku rozhodla o zamietnutí žaloby, pretože “neexistuje žiadny prípad alebo spor pre federálnu jurisdikciu.” 

“Michigan núti Sacred Heart k protiústavnej a nesúhlasnej voľbe medzi vyučovaním a praktizovaním katolíckej viery alebo navždy zatvoriť svoje brány, pričom rodičom upiera právo riadiť výchovu a vzdelávanie svojich detí,” uviedol John Bursch, hlavný právny zástupca ADF a viceprezident pre odvolaciu advokáciu v press release 

Pro-potratová demokratická guvernérka Gretchen Whitmerová agresívne od svojho prvého nástupu do funkcie v roku 2019 presadzovala agendu LGBT, čo vyvolalo pobúrenie veriacich Michigáncov, ktorí argumentovali, že demokratmi schválená legislatíva ich dostatočne nechránila pred nátlakom.  

Whitmerova’lesbická generálna prokurátorka Dana Nesselová sa predtým pokúšala, ale neuspela vďaka Najvyššiemu súdu USA’intervention prinútiť kresťanské adopčné agentúry, aby porušili svoje svedomie a umiestnili deti do rodín párov rovnakého pohlavia. V roku 2019 jednostranne usmernila michiganské ministerstvo pre občianske práva, aby presadzovalo ideológiu LGBT. 

Od 79-stranového odvolania (ktoré si môžete prečítať zde) bolo 15. novembra podané na Šiestom obvodnom súde, na obranu Sacred Heart Academy’sa postavili mnohé nekatolícke skupiny. Billy Graham Evangelistic Association, Samaritan’s Purse, Concerned Women for America, Family Foundation, Illinois Family Institute, International Conference of Evangelical Chaplain Endorsers, Pacific Justice Institute a National Legal Foundation podali amicus brief na podporu školy. Židovská koalícia pre náboženskú slobodu a Inštitút pre náboženskú slobodu (Religious Freedom Institute’s Islam and Religious Freedom Action Team) tiež podali správu v prospech Sacred Heart Academy. Môžete si ich prečítať zde a zde