baby_foot_1-810x500.jpg

Dobbs nebol pyrrhovým víťazstvom: potraty zachránili desaťtisíce životov

64
Kultúra života

Je pravda, že od zrušenia rozsudku Roe v. Wade čelí hnutie za život mnohým výzvam. Predovšetkým potratové hnutie vyhralo sedem referend o potratoch za sebou, čo zvýrazňuje ich prevahu v iniciatívach priamej demokracie. (Nedávno som pre First Things a v podcaste preskúmal chyby v stratégii hnutia za život.) Poznamenal som, že napriek týmto neúspechom - ktoré by určite mali vyvolať prehodnotenie našej stratégie - je neopodstatnené tvrdiť, ako to niektorí robia, že Dobbs bol “pyrrhovým víťazstvom.” Desaťtisíce životov bolo zachránených. 

Napr. 21. novembra CNN priniesla tento titulok: “Narodilo sa viac detí v štátoch so zákazom potratov, zistil výskum.”Podľa článku: 

Témer štvrtina ľudí, ktorí chceli podstúpiť interrupciu v Spojených štátoch, ju nemohla podstúpiť kvôli zákazom, ktoré vstúpili do platnosti po rozhodnutí Najvyššieho súdu’o Dobbsovej, odhadujú vedci. V prvej polovici roka 2023 bola v štátoch so zákazom interrupcií priemerná miera pôrodnosti o 2,3 % vyššia ako v štátoch, kde interrupcie obmedzené neboli, podľa analýzy - čo viedlo k približne 32 000 pôrodom viac, ako sa očakávalo. Zistenia sú založené na predbežných údajoch o pôrodnosti z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Výskum ešte nebol recenzovaný, ale odborníci tvrdia, že údaje vytvárajú jasný obraz o priamom vplyve obmedzenia interrupcií. 

Aborční aktivisti, ako sa dalo očakávať, vnímajú tento nárast pôrodnosti ako negatívnu vec. Podľa ich názoru ide o deti, ktoré by boli potratené podľa Roeovej, ale neboli potratené podľa Dobbsovej, a preto je ich samotná existencia vlastne tragická. 

Alison Gemmillová, docentka na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, to povedala pre CNN. “Je to útok na reprodukčnú autonómiu,”vyhlásila. “Nie vždy odhalíme signály v týchto populačných agregátoch, pretože keď všetkých zoskupíte, je tam“veľa rozdielov. Skutočnosť, že existuje signál na úrovni populácie, znamená, že sa niečo’naozaj deje. Je to’dosť silný dôkaz."” 

Naozaj, CNN výslovne uvádza, že rastúca pôrodnosť je dôkazom, že interrupcie sú potrebné: “Po Dobbsovom rozhodnutí sa miera pôrodnosti najvýraznejšie zvýšila v štátoch s dlhším časom cesty k najbližším poskytovateľom interrupcií, zistil nový výskum, vrátane 5,1 % nárastu v Texase a 4 % nárastu v USA.4 % nárast v Mississippi…rastúca pôrodnosť by mohla naznačovať, že neuspokojená potreba pretrváva napriek nárastu počtu interrupcií v roku po rozhodnutí vo veci Dobbs.”Viac narodených detí je podľa tejto analýzy dôkazom nie toho, že pro-life zákony fungujú tak, ako by mali, ale toho, že existuje “neuspokojená potreba” feticidu. 

CNN’si pre článok vybrala fotografiu, na ktorej je v skutočnosti malá nožička novorodenca.  

Čítajte: Michigan’s pro-abortion guvernér podpisuje legislatívu, ktorá uľahčuje zabíjanie detí až do narodenia

Naozaj, CNN ide až tak ďaleko, že tvrdí, že nie potrat negatívne ovplyvňuje dieťa: “Skorší výskum zistil, že neplánované pôrody majú mnoho následkov, ktoré ovplyvňujú zdravie a živobytie matky, dieťaťa a rodiny vo všeobecnosti.”Inými slovami, pre dieťa by bolo lepšie, keby bolo mŕtve—zabité potratárom pomocou klieští alebo odsávačky. CNN upozorňuje najmä na to, “že zákazy interrupcií postihli najmä hispánske ženy, u ktorých sa v prvej polovici roka 2023 zvýšila pôrodnosť o 4,7 %, ako aj mladšie ženy, u ktorých sa zvýšila pôrodnosť o 3,3 % vo veku okolo 20 rokov.”  

Pro-life štatistik Michale New mal vo vlastnej analýze údajov iný názor. “Celkovo sú údaje o pôrodoch veľmi spoľahlivým spôsobom, ako preukázať život zachraňujúci vplyv pro-life zákonov,” napísal . “Potraty sa merajú ťažko, keďže ženy môžu podstúpiť interrupciu v iných štátoch alebo získať chemické potratové tabletky poštou. Okrem toho sú výsledky tejto štúdie Inštitútu pre ekonomiku práce vo veľkej miere v súlade s mojou štúdiou Inštitútu Charlotte Lozier z novembra 2022 a so štúdiou z júna 2023 v časopise Journal of the American Medical Association. Obe ukázali nárast pôrodnosti v Texase po tom, ako začal platiť texaský zákon o srdcovom tepe.”  

Hnutie za život čelilo neúspechom. Jedna skutočnosť však zostáva: rodia sa deti, ktoré by predtým skončili v kontajneroch za potratovými klinikami. Potratoví aktivisti nad touto skutočnosťou smútia. Mali by sme ho oslavovať. 

PREČÍTAJ: Pripravte sa, ak sa vaši prebudení príbuzní budú tento rok na Deň vďakyvzdania snažiť presadiť potratovú propagandu