biden-2-810x500.jpg

Bidenova administratíva v prejave na Deň vďakyvzdania 2023 vynecháva Boha

33
Neutral

Americký prezident Joe Biden, katolík, vydal v stredu výročné vyhlásenie o Dni vďakyvzdania bez toho, aby čo i len raz spomenul meno Boha. Bidenove’zriedkavé zmienky o Bohu v jeho doterajších príhovoroch na Deň vďakyvzdania sú v ostrom kontraste s proklamáciami zameranými na Boha, ktoré vydal jeho predchodca.

“Keď sa rodiny, blízki a priatelia v celej krajine stretávajú, aby oslávili Deň vďakyvzdania, buďme vďační za všetky požehnania tohto národa a jeho neobmedzené možnosti,” povedal Biden v stredajšom vyhlásení tesne pred kultovým americkým sviatkom, ktorý ďaleko predchádza vzniku USA.

“V celej histórii našej krajiny“toto obdobie reflexie a vzdávania vďaky prichádza v dobrých i ťažkých časoch,” povedal bez toho, aby poznamenal, komu táto vďaka patrí, čím odkázal na“prezidentovanie Baracka Obamu, počas ktorého Obama vo svojich príhovoroch na Deň vďakyvzdania “len okrajovo spomenul Boha”, upozornil Washington Examiner.

“Tento týždeň sa Američania stretnú so svojimi blízkymi a rodinami, oslávia spoločnú lásku a tradície, ktoré spoločne vybudovali,” povedal Biden. “Tí, ktorí tiež prežívajú ťažké časy alebo smútia za stratou milovanej osoby, vedzte, že na vás myslíme.”

Prezident Biden, ktorý predsedal najprotipotratovejšej administratíve v U.USA v histórii a odmietol snahy o presadzovanie a podporu biologickej reality pred radikálnou transrodovou ideológiou ako “blízkej hriechu,” tvrdil, že Amerika je “skutočne dobrý národ, pretože sme dobrí ľudia.”

Čítajte: Bidenova kampaňová reklama útočí na Trumpa, DeSantisa v otázke potratov, sľubuje ‘obnoviť Roe v. Wade’

Vyzdvihol “členov služieb, veteránov a ich rodiny, ktorí nezištne slúžili a obetovali sa pre našu krajinu”, ako aj “hasičov, policajtov a pracovníkov prvého kontaktu, ktorí každý deň riskujú svoje životy, aby nás ochránili”, ako aj “lekárov, zdravotné sestry, vedcov, štátnych zamestnancov, odborárov a učiteľov, ktorí zabezpečujú, aby bolo o všetkých postarané a nikto nezostal pozadu.”

“Videli sme všetky možnosti, ktoré tento národ skrýva v matkách, otcoch a opatrovateľoch, ktorí tvrdo pracujú na budovaní budúcnosti hodnej ich detí”najväčších snov,” uvádza sa vo vyhlásení.

Biden tiež tvrdil, že americkí’mladí ľudia sú “najtalentovanejšou, najangažovanejšou a najvzdelanejšou generáciou v histórii,” napriek tomu, že 42 percent mladých ľudí z generácie Z bolo diagnostikovaná duševná porucha a že po poklesy začínajúce v roku 2014 znásobené stratou učiva počas uzávierky COVID-19, minuloročné’národné hodnotenie vzdelávacích pokrokov (NAEP) odhalilo “historický pokles vedomostí a zručností amerických študentov’,” podľa Brookings Institute.

Biden na záver svojho príhovoru na Deň vďakyvzdania uviedol, že je “vďačný za náš národ a neuveriteľnú dušu Ameriky.”

“Nech si všetci uvedomíme, že sme Spojené štáty americké – nič nie je nad naše sily, ak to robíme spoločne,” povedal.

Bidenovo’vyhlásenie na Deň vďakyvzdania, v ktorom nápadne chýbala zmienka o Bohu alebo dokonca nejednoznačná Vyššia moc či Stvoriteľ, prichádza po tom, čo sa v jeho dvoch predchádzajúcich prejavoch na Deň vďakyvzdania o Bohu zmienil len stručne.

Súčasný prezident pomenul Boha len raz vo svojom prvom ďakovnom príhovore v roku 2021 (a zároveň poďakoval “zdravotníkom pracujúcim na očkovaní nášho národa”) a v roku 2022 urobil ďalšiu jedinú, letmú zmienku o Bohu v súvislosti s oficiálnym vyhlásením Dňa vďakyvzdania Abrahama Lincolna’za národný sviatok. 

Naproti tomu bývalý americký prezident Donald Trump si dal záležať na tom, aby sa vo svojich vyhláseniach o Dni vďakyvzdania sústredil na Boha, pričom ho menovite spomenul celkovo päťkrát vo svojom prvom prejave v roku 2017, sedemkrát vo svojom vyhlásení v roku 2018, šesťkrát v roku 2019 a trikrát v roku 2020.

ČÍTAJTE: Trump povzbudzuje Američanov, aby sa ‘zhromažďovali, v domoch a na miestach uctievania’ v proklamácii na Deň vďakyvzdania

“Ako jeden národ hľadáme Božiu’ochranu, vedenie a múdrosť, keď stojíme pokorení hojnosťou nášho veľkého národa a požehnaním slobody, rodiny a viery,” Trump ukončil vo svojom prvom vyhlásení o Dni vďakyvzdania.

V roku 2018 uvádzal, že tento štátny sviatok pripomína všetkým Američanom “ako nám cnosť vďačnosti umožňuje rozpoznať aj v nepriaznivých situáciách Božiu lásku v každom človeku, v každom tvorovi a v celej prírode.”

“Keď sa dnes stretávame s tými, ktorí sú nám drahí, poďakujme všemohúcemu Bohu za mnohé požehnania, ktorým sa tešíme,” Trump povedal v roku 2019.

V roku 2020 odporučil “všetkým Američanom, aby sa zhromaždili, v domácnostiach a na miestach uctievania, a predniesli modlitbu vďaky Bohu za naše mnohé požehnania.”