Shutterstock_2190618645-810x500.jpg

Americkí katolíci majú byť na Deň vďakyvzdania za čo vďační

23
Kultúra života

Keď napätie v Katolíckej cirkvi v Spojených štátoch pokračuje, pripomínam si známy biblický verš z Matúšovho evanjelia, ktorý znie: “Kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja uprostred nich” (Mt 18, 20). Hoci pretrvávajúci nepokoj medzi veriacimi môže mnohých ľahko priviesť k veľkému zúfalstvu a osamelosti, skutočnosťou zostáva, že Boh svoj ľud neopustil.

Porovania v Cirkvi vyvolávajú vášnivé názory a emócie zo všetkých uhlov pohľadu. V dôsledku toho je ťažké ignorovať rozdelenie. Je’pozoruhodne ľahké prepadnúť falošnému presvedčeniu, že Cirkev ako taká zlyháva, rúca sa až do úplného zániku. Ale “svetlo svieti vo tme a tma ho nepremohla” (Jn 1, 5). Slová apoštola Jána’nie sú dnes o nič menej pravdivé, ako boli v čase, keď ich po prvýkrát položil na papier.

Najsť svetlo v temnote moderného sveta je však oveľa ľahšie povedať, ako urobiť. Deň vďakyvzdania je sviatok určený na vďačnosť - ďakujeme Bohu za všetky jeho požehnania a dary a uvedomujeme si, že nás nikdy neopustil, dokonca ani v temnote. Takáto zdravá motivácia je nevyhnutne hlavným terčom pre diabla, ktorý sa snaží zmariť náš úprimný pokus o vďačnosť prostredníctvom znechutenia.

A aký je lepší spôsob, ako odradiť veriacich katolíkov, ako presvedčiť ich, že ich Cirkev sa rozpadá? Robí to tak, že nám pripomína veľké spory vo všeobecnej Cirkvi a v celých Spojených štátoch. Ale pri všetkom svojom šikovnom pôsobení Satan jednoducho nedokáže zvrátiť pravdu, že Katolícka cirkev v Amerike veľmi žije a miestne spoločenstvá veriacich sú tichým stelesnením tejto skutočnosti.

Moje vlastné katolícke spoločenstvo v strednej Virgínii — ktoré je v porovnaní s hustejšie osídlenými oblasťami štátu podstatne menšie — mi poskytlo duchovnú silu potrebnú na to, aby som bol v tento deň vďakyvzdania skutočne vďačný. V posledných mesiacoch som sa ocitol zavalený kontroverziami vo všeobecnej Cirkvi. Dokonca aj každodenná účasť na svätej omši, týždenná adorácia a pravidelná spoveď sa mi zdali len ako prechádzanie cez pohyby bez väčšieho vplyvu. Diabol sa určite zameral na mňa ako na človeka, ktorého sa snažil prinútiť, aby sa vzdal viery kvôli ľuďom, nie kvôli Bohu.

Táto pokrútená realita je, žiaľ, to, čo mnohých vedie k tomu, aby sa vzdali viery v Boha. Naša viera však spočíva v Bohu a jeho svätej katolíckej Cirkvi, nie v nejakej ľudskej bytosti zapojenej do jej poslania. A práve úsilie miestnej Cirkvi — nie katolíckej verejnej osobnosti alebo programu — ma priviedlo späť k pokoju a dôvere v túto skutočnosť.

V posledných týždňoch moja farnosť pripravila dva špeciálne večery venované eucharistickej adorácii so zámerom oživiť vieru v skutočnú prítomnosť Ježiša Krista v Eucharistii. Zúčastnil som sa na oboch a ako veľmi potrebné svedectvo viery som bol svedkom toho, že kostol bol plný veriacich. Katolíci všetkých vekových kategórií sa prišli pokloniť Pánovi bez akejkoľvek drámy. Z kostola som odchádzal v úžase a moje pochybnosti o tom, že existuje nejaká spolupráca medzi Bohom a jeho ľudom, sa rozplynuli v priebehu niekoľkých hodín.

Táto skutočnosť vo mne znovu prebudila túžbu podieľať sa na misii priblíženia sa druhých ku Kristovi — čokoľvek, čo by v čase rapídneho úbytku viery vzbudilo väčšiu vieru v Boha. A Boh nesklamal. V priebehu niekoľkých týždňov po týchto inšpiratívnych stretnutiach v miestnej farnosti začali moji rodičia organizovať mesačný rekolekčný program pre miestnych stredoškolákov, aby im pomohli prijať vieru za svoju — podujatia, na ktoré pribrali na pomoc niektoré zo svojich dospelých detí. Dal mi tiež príležitosť vytvoriť skupinu mladých katolíčok, aby sme budovali spoločenstvo založené na viere.

Tu je niekoľko otázok, nad ktorými sa treba zamyslieť namiesto toho, aby sme sa zaoberali problémami a rozdelením v Cirkvi ako celku: Čo robí moje miestne katolícke spoločenstvo, aby žilo podľa evanjeliového posolstva? Ako sa môžem zapojiť do apoštolátu? Som dostatočne vďačný za to, ako Boh pôsobí v miestnej Cirkvi?

Ano, vo svete a v Cirkvi je veľa problémov. A nie, odvrátením sa od nich sa nič nevyrieši. Ale ani zúfalstvo. Kiež by sme si počas tohto Dňa vďakyvzdania buď začali, alebo pokračovali v budovaní návyku vďačnosti za našu vieru, za účinnú a obetavú prácu, ktorú za svetlom reflektorov vykonávajú duchovní i laici, a za našu krajinu, ktorá nám umožňuje slobodne praktizovať našu krásnu vieru.