wisconsin-810x500.jpg

Propotratový extrémista, ktorý podpálil sídlo pro-life organizácie vo Wisconsine, priznal vinu

21
Kultúra smrti

Páchateľ bombového útoku na pro-life skupinu Wisconsin Family Action v štáte Dairy v roku 2022 priznal svoju vinu výmenou za zatiaľ neurčený trest odňatia slobody na menej ako 20 rokov.

V skorých ranných hodinách na Deň matiek v roku 2022, po májovom úniku návrhu rozhodnutia Najvyššieho súdu USA, ktoré by zrušilo rozsudok Roe v. Wade, bolo sídlo WFA v Madisone zasiahnuté podpaľačským útokom, pri ktorom zhorela jedna zo stien. Budova bola tiež počmáraná grafitmi s hrozbou, že “ak potraty nie sú’bezpečné, potom ani vy nie’”, ako aj anarchistickým symbolom “A” a “1312,” číselným vyjadrením skratky “All Cops Are B--s.”Molotovov koktail, ktorý sa nepodarilo zapáliť, bol tiež vhodený cez zatvorené okno.

V marci 2023 polícia v Bostone v štáte Massachusetts zatkla na letisku madisonského biochemika Hridindu Sankara Roychowdhuryho, ktorý mal letieť do Strednej Ameriky, po tom, čo sa pri vyšetrovaní našla jeho DNA na mieste činu. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti (DOJ) bol obvinený z “jedného prípadu pokusu o spôsobenie škody pomocou ohňa alebo výbušniny,” čo je trestný čin, za ktorý sa ukladá minimálny trest päť rokov a maximálny dvadsať rokov.

Na teraz Associated Press informuje, že 30-ročný Roychowdhury 20. novembra podpísal dohodu o priznaní viny, v ktorej priznáva svoju vinu pri útoku výmenou za odporúčanie, aby nedostal maximálny trest. Sudca dohodu o priznaní viny preskúma 1. decembra.

Na mieste činu sa našla aj DNA ďalších dvoch osôb, hoci v súčasnosti nie je známe, či bola spojená s niekým ďalším, kto sa mohol podieľať na zločine.

Útok bol súčasťou širšej celonárodnej vlny hnevu, vyhrážok a násilia naklonenej potratom, ktorú vyvolal únik a následné potvrdenie Roe’szániku, ktorý zahŕňali 88 útokov na neziskové tehotenské centrá a viac ako 200 útokov na katolícke kostoly, ako aj zastrašujúce protesty pred domami republikánskych sudcov’ – so súhlasom Bidenovho Bieleho domu a vtedajšia líderka demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosi – a dokonca aj muž, ktorý plánoval zavraždiť sudcu Bretta Kavanaugha.

Roychowdhuryho’zločin nebol jediným incidentom, ktorý prežila aj Wisconsin Family Action. Po útoku dostala skupina sériu nahnevaných a výhražných hlasových správ od propotratových radikálov, vrátane “Burn, little Jesus freaks” a ďalších želaní smrti, vyhlásenia, že podpaľač bol “pravý americký vlastenec,”obscénnosti, všeobecné prejavy pohŕdania a náznak, že propotratové násilie je akýmsi logickým pokračovaním toho, ako sa potratoví aktivisti roky neúspešne “snažili riešiť to nenásilne.”