Marian-Shrine-e1699990295593-810x500.png

Mariánska svätyňa v Toronte zachránená pred zničením po schválení mestom ako kanadské dedičstvo

31
Kultúra života

Mariánska svätyňa v Toronte, ktorú plánovali zbúrať, získala štatút kanadského kultúrneho dedičstva. 

Mestská rada Toronta 8. novembra prijala aktualizáciu hodnotiaceho zoznamu Toronto Preservation Board ktorý označuje Mariánsku svätyňu vďačnosti za kultúrne dedičstvo, čím zabraňuje jej zničeniu.

“Ide o posvätnú pôdu, Angela Carboni, zakladateľka a riaditeľka organizácie Sv. Bernadetty’s Family Resource Center, charitatívnej organizácie, ktorá vo svätyni pôsobí, povedala dnes pre LifeSiteNews.  

“Cítim, že toto je spôsob, akým sa Boh obracia na ľudí, ktorí ho nepoznajú, aby im povedal:  Som tu pre vás v ťažkých chvíľach," pokračovala a rozprávala príbehy o uzdraveniach vo svätyni.  

Podľa nového označenia musí výstavbu alebo demoláciu na pozemku riadiť oddelenie plánovania mesta Toronto po konzultácii s Registrom kultúrneho dedičstva a Úradom pre ochranu prírody v regióne Toronto. 

Statút kultúrneho dedičstva sa vzťahuje na budovy na pozemku, ako sú kaštieľ, kostol a škola, futbalové ihriská a svätyňa.  

PREHLIADKA: Mestská rada Toronta jednomyseľne hlasuje za začatie procesu na záchranu mariánskej svätyne

Rád svätého Bazila Veľkého Jozafáta, ktorý je vlastníkom pozemku, chce nehnuteľnosť predať a svätyni od tohto leta hrozí zničenie. V reakcii na to veriaci katolíci apelovali na záchranu svätyne a vysvetľovali, že sa stala miestom pokoja a modlitby v rušnom meste Toronto.  

Carboniová uviedla, že od zverejnenia plánovaného predaja každý večer organizujú modlitebné zhromaždenia. Prezradila, že v súčasnosti existujú dve osoby, ktoré chcú pozemok kúpiť a svätyňu zachovať.   

“Ľudia v Toronte bojujú a modlia sa,” pokračovala. “A ja’som na nich hrdá, pretože toto nie je peňažný dar, toto je nebo v meste.” 

Miestni politici sa obrátili na sociálne siete, aby vyzvali na zachovanie svätyne’.  

V auguste poslanec Tom Rakocevic napísal na Facebooku: “Som šokovaný a zdesený, keď vidím, ako sú dnes veriaci so slzami v očiach vyhadzovaní z Mariánskej’svätyne vďaky. Ľudia už roky prichádzajú na toto výnimočné miesto a hľadajú nádej, pokoj a spojenie so svojou vierou.”  

Podal samostatný žiadosť vláde, v ktorej sa usiluje o zaradenie nehnuteľnosti podľa zákona o kultúrnom dedičstve Ontária, aby bola okrem mesta Toronto uznaná aj ako nehnuteľnosť “provinčného významu”. 

Podobne sa vyjadril aj torontský mestský radca Anthony Perruzza odsúdil rozhodnutie v auguste, keď napísal: “Je šokujúce a hanebné, že tu majitelia zatvoria Mariánsku svätyňu vďačnosti – komunitné miesto, ktoré vybudovala komunita a je miestom duchovného rozjímania.”   

A petíciaza záchranu svätyne, ktorá sa začala v auguste, dosiahla viac ako 20 000 podpisov vyjadrujúcich podporu zachovaniu Mariánskej svätyne vďaky. 

Čítajte: Tisíce ľudí sa hrnú do mariánskej svätyne na dominikánsku ružencovú púť v DC