strickland-810x500.jpg

Pápežovo odvolanie biskupa Stricklanda vyvolalo obrovské pobúrenie katolíkov a ohlasy svetových médií

466
Kultúra smrti

Ranná správa o tom, že pápež František odvolal biskupa z Tyleru - biskupa Josepha Stricklanda - vyvolala medzinárodné vlny a okamžité pobúrenie medzi katolíkmi, pričom rozsah tejto udalosti pravdepodobne zaskočil aj Vatikán. 

V dennom bulletine Tlačovej kancelárie Svätej stolice 11. novembra Vatikán oznámil, že pápež František “zbavil”biskupa Josepha Stricklanda riadenia jeho Tylerskej diecézy. 

Čítajte: Pápež František osobne odvolal amerického’biskupa Josepha Stricklanda

Skutočný význam krátkeho vyhlásenia Vatikánu’sa nestratil ani v medzinárodných médiách. Do sobotňajšieho neskorého popoludnia o ňom informovali mnohé významné médiá po celom svete, pričom sa vyjadrovali v rôznej miere priaznivo buď k Stricklandovi, alebo k Františkovi. Zoznam obsahuje:

Katolícke médiá tiež nezaháľali pri informovaní o tejto správe, pričom heterodoxnejšie médiá’rôzne správy privítali pápežov krok voči Stricklandovi, ktorý sa na stránkach mnohých “katolíckych”médií stal pravidelným adresátom kritiky za svoj postoj presadzujúci katolícke učenie a Tradíciu.

Všetky médiá, katolícke i sekulárne, si všimli hlasný postoj biskupa Stricklanda pri hlásaní právd, ktoré sú často kladené do protikladu s výrokmi pápeža Františka. Strickland je totiž známy svojou jednoznačnou obhajobou katolíckeho učenia, učenia, ktoré je často pápežovými vyhláseniami alebo posolstvami uvádzané do zmätku.

Strickland’s viacerými verejnými postojmi k morálnym a doktrinálnym otázkam patrí urging František, aby odoprel sväté prijímanie bývalým americkým občanom. predsedníčke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej kvôli jej podpore legálnych potratov, obviňovanie pápeža z programu podkopávania depozitu viery, a odsudzovanie prominentného pro-LGBT rúhania otca Jamesa Martina, S.J.

Čítajme: Biskup Strickland vyvracia omyl, že ‘všetci ľudia budú spasení,’ zdôrazňuje obrátenie v novom liste

Takisto sa pozoruhodne otvorene vyjadril k morálnym kontroverziám v americkej politike a kultúre, vrátane Bidenovej administratívy špehovanie katolíkov a verejné vystúpenia samozvaných “satanistických” skupín. V lete tohto roku hovoril na proteste proti tomu, že Los Angeles Dodgers hostia protikatolícku skupinu drag queen s názvom “Sestry večného odriekania ktoré sa štylizujú do podoby groteskných mníšok.

Takýto jasný a neochvejný postoj postavil texaského biskupa na čoraz viac verejnú dráhu, pričom spravodajské zdroje aj klerici si všímajú rozpor medzi jeho a pápeža Františka’ čoraz viac mätúcim alebo heterodoxným učením.

The New York Times nazvali Stricklanda “jedným z najhlasnejších amerických hlasov proti pápežovi Františkovi vo vlastnej cirkvi.”Františkovo odvolanie Stricklanda opísal NY Times takto: 

V zriedkavom kroku, ktorý je mierou otvorenej kritiky najvyššieho pontifika svojej viery i Františkovej”frustrácie z ultrakonzervatívcov v Spojených štátoch, ktorí sa stali finančným centrom a mediálnym megafónom odporu voči jeho pontifikátu, pápež odvolal preláta z jeho postu.

Strickland, dodal portál, je “teraz mučeníkom frustrovaných tradicionalistov,” zatiaľ čo BBC písala, že Stricklandovo’nútené odstránenie “všetko nasleduje po významných pokusoch pápeža urobiť Cirkev počas jeho pontifikátu progresívnejšou.”

Forbes opísal Stricklanda’presadzovanie katolíckeho učenia ako “svoje presvedčenie,” zatiaľ čo agentúra AP označila Stricklanda za “ostrého kritika pontifika a [ktorý] sa stal symbolom polarizácie v rámci U. S. Steel Košice.americkej katolíckej hierarchie. 

Významný význam pápežovho’kroku spočíva sčasti aj v bezprecedentnej povahe prijatia priamej akcie na odvolanie biskupa. Prichádza po tom, čo bol Strickland v júni predmetom apoštolskej vizitácie – o ktorej ešte 20. septembra Strickland vyhlásil že mu nebol oznámený dôvod vizitácie, ani sa nedozvedel žiadne jej výsledky. 

ČÍTAJTE: Bývalý šéf USCCB: Apoštolská vizitácia usúdila, že ‘nie je možné’, aby biskup Strickland zostal

Kardinál Daniel DiNardo – vo svojom vyhlásení z 11. novembra  šéf arcidiecézy Galveston-Houston v Texase, ktorej je Stricklandova’diecéza Tyler sufragánom – vyhlásil, že vizitácia usúdila, že nie je “možné”, aby Strickland zostal biskupom diecézy. 

DiNardo však ani v tejto neskorej fáze neposkytol žiadne podrobnosti o vizitácii, jej účele alebo záveroch. 

Zarážajúci charakter pápežovho’kroku si všimli najmä tisíce katolíkov, ktorí na sociálnych sieťach vyjadrili rozhorčenie nad pápežovým’rozhodnutím a podporu Stricklandovi. 

“Jorge Bergoglio nemá žiadny platný dôvod na odvolanie biskupa Stricklanda z Tylerskej diecézy,”napísal britský ’diakon Donnelly. “Uzurpátor Bergoglio je diktátor, nie pápež.”

Bývalý americký minister zahraničných vecí a európskych záležitostí, tzv. nuncius, arcibiskup Carlo Maria Viganò, označil Františkov’ krok za “zbabelú formu autoritárstva, ktorá sa nijako nezhoduje s Bergogliovými’rečami o “prijatí” a “inkluzívnosti.”

Teológ a autor, dr. Peter Kwasniewski, povedal pre LifeSiteNews, že pápež’ské konanie ospravedlnilo knihu, ktorú napísal Henry Sire: 

Pred rokmi Henry Sire nazval pápeža Františka ‘pápežom diktátorom.’ Znova a znova sa toto hodnotenie potvrdzuje a nikdy nie viac, ako keď pápež zosadí biskupa bez riadneho procesu, v rozpore s kanonickým právom a za žiadne mysliteľné závažné previnenie. 

Spojil “Ja som Tradícia” mentalitu Pia IX. s heslom Juana Perón, “Priateľovi všetko. Nepriateľovi ani spravodlivosť!"” a pridal svoj osobitný protiamerický a protitradicionalistický jed. Musíme prosiť Pána, aby nás oslobodil od tohto zneužívateľa pápežského úradu a Božieho ľudu.

Spoločný redaktor The Spectator’Damian Thompson vyčítal pápežovi Františkovi, že odvolal texaského biskupa, a zároveň dodal, že pápežov’čas “sa našťastie kráti.”

Podporu obliehanému biskupovi Stricklandovi vyjadrilo viacero kňazov, zatiaľ jediným prelátom, ktorý tak urobil, je astanský biskup Athanasius Schneider.

Čítajte: Odvolanie biskupa Stricklanda’je ‘do očí bijúca nespravodlivosť’ hovorí biskup Schneider

Písaním na LifeSiteNews rovnako významný biskup označil odvolanie Stricklanda za “čierny deň pre Katolícku cirkev našich dní.”

“Sme svedkami zjavnej nespravodlivosti voči biskupovi, ktorý si plnil svoje povinnosti pri hlásaní a obhajobe s parréziou nemennej katolíckej viery a morálky a pri presadzovaní posvätnosti liturgie, najmä v nezmenenom tradičnom obrade svätej omše,” napísal Schneider.

“Nech obeta, ktorú náš Pán žiadal od biskupa Stricklanda, prinesie hojné duchovné ovocie pre čas i večnosť,” pokračoval Schneider.

Vatikán, nuncius v USA kardinál Christophe Pierre ani vatikánske”dikastérium pre biskupov sa k situácii bližšie nevyjadrili. Diecéza Tyler medzitým končí deň bez vedenia biskupa, ktorý viedol diecézu od novembra 2012.