pope-strickland-810x500.jpg

BREAKING: Pápež František osobne odvolal amerického biskupa Josepha Stricklanda

228
Neutral

Pápež František odvolal biskupa Josepha Stricklanda z funkcie pastiera a biskupa diecézy Tyler v Texase.

Šokové oznámenie prišlo prostredníctvom denného bulletinu Svätej stolice 11. novembra. Uvádzalo sa v ňom jednoducho: 

Svätý Otec odvolal z pastoračnej správy diecézy Tyler (USA) J. E. biskupa Josepha E. Stricklanda a vymenoval za biskupa Austinu J. E. biskupa Mgr. Joea Váského, [biskupa Austinu] za apoštolského administrátora uvoľnenej diecézy.

Biskupa Stricklanda oficiálne požiadal o rezignáciu pápež František v žiadosti, ktorá prišla prostredníctvom pápežského nuncia kardinála Cristopha Pierra. Strickland túto žiadosť odmietol, ale teraz – na priamy príkaz pápeža – uvoľňuje svoju diecéznu stolicu.

Podľa Kánonu 416 sa diecézna stolica zvyčajne uvoľňuje tým, že biskup rezignuje, je preložený, zomrie alebo mu pápež oznámi “privatizáciu”. Pápežova’možnosť odvolať diecézneho biskupa nie je bez mnohých obmedzení: môže totiž vydať “privilégium” na biskupa, ktorý vykonáva svoj úrad, len pri dodržaní presných a náročných hraníc kánonického práva.

Uznávaný kanonista Edward Peters má uvedol, že všetky ním preskúmané komentáre ku kán. 416 “považujú biskupskú ‘privatizáciu’ úradu za možnú len v prípade viny za cirkevné zločiny (povedzme kanonicky nezákonné konanie vo vzťahu k cirkevnému majetku, contra cc. 1377 alebo 1389).”

Peters poznamenáva, že pápež zrejme nemá právomoc “odvolať” biskupa podľa kán. 416, ale že “privatizácia” je skutočne možná. Píše: “Zatiaľ čo ‘odstránenie’ je všeobecný spôsob straty cirkevného úradu (porov. 184, 192-195), ktoré nemusia nevyhnutne znamenať kanonicky trestné konanie, ‘odstránenie’ z biskupského úradu nie je, prísne vzaté, podľa kán. 416 možné, iba privatizácia (c. 196) sa zdá byť možný a takéto konanie predpokladá vinu za cirkevné zločiny.”

Rázny Františkov krok smeruje proti jednému z najpriamejších a najhlasnejších biskupov v Spojených štátoch, ktorý si za presadzovanie tradičného katolíckeho učenia získal značnú podporu vo svojej diecéze aj mimo nej .

Strickland a jeho diecéza boli predmetom veľkého záujmu katolíckych médií odvtedy, ako vyšlo najavo, že bol podrobenýapoštolskej vizitácii v júni 2023. Jeho vizitáciu viedli dvaja emeritní biskupi: Dennis Sullivan z Camdenu v New Jersey a bývalý biskup Gerald Kicanas z Tucsonu v Arizone.

Čítajte: Kto je tento biskup, ktorý vyšetruje biskupa Stricklanda v mene pápeža Františka?

Kicanasa si katolíci, ktorých sa návšteva týka, všimli kvôli jeho problematickým zápisom o potratoch a homosexualite. V roku 2012 obhajoval Katolícku pomoc’sfinancovanie skupín podporujúcich potraty a okrem iného ho podporila skupina homosexuálov v pravdepodobnosti, že sa stane predsedom Konferencie biskupov USA’, ako LifeSite’sJohn-Henry Westen informoval.

V júlovej epizóde relácie The Bishop Strickland Hour Strickland prirovnal svoju apoštolskú vizitáciu k “povolaniu do riaditeľne’” Naznačil, že je to dôsledok jeho hlasného svedectva o katolíckej doktríne:

Nie, nie je to’niečo, na čo by som sa prihlásil dobrovoľne, aby som prešiel apoštolskou vizitáciou. Pretože to tak trochu vrhá tieň na diecézu, [a] veľa ľudí je presvedčených, že je tu’niečo naozaj zlé. Ale myslím si, že som tým prešiel, pretože som’bol dostatočne odvážny a dostatočne milujem Pána a jeho Cirkev, aby som jednoducho pokračoval v hlásaní pravdy.

Nijaké oficiálne výsledky apoštolskej vizitácie neboli zverejnené.

V septembri to potom bolo široko medializované, že pápež František plánuje požiadať biskupa Stricklanda o rezignáciu, pričom mnohí sa obávali, že priamy biskup bude bezprostredne odvolaný zo svojej funkcie.

ČÍTAJ: Bp. Strickland: SSPX ‘nie je v schizme,’ pápež František ‘podkopáva depozit viery’

Vlani pápež František odvolal biskupa Daniela Fernándeza Torresa, ďalšieho otvoreného zástancu katolíckeho učenia, z diecézy Arecibo v Portoriku bez vysvetlenia, údajne kvôli jeho podpore výhrady svedomia voči mandátom COVID.

Šesťdesiatpäťročný biskup Strickland je medzi čitateľmi LifeSite známy svojou jednoznačnou obhajobou katolíckeho učenia, učenia, ktoré je často zahalené do zmätku pápežskými vyhláseniami alebo posolstvami.

Strickland’s viacerými verejnými postojmi k morálnym a doktrinálnym otázkam patrí urging Francis to deny Holy Communion to former U.S. Speaker of House of House Nancy Pelosi because her support of legal abortion, obvinil pápeža z “programu podkopávania úložiska viery,” a odsudzuje prominentné pro-LGBT “rúhanie” otca Jamesa Martina, SJ. 

READ: Biskup Strickland vyvracia omyl, že ‘všetci ľudia budú spasení,’ v novom liste zdôrazňuje obrátenie

Značne otvorene sa vyjadril aj k morálnym kontroverziám v americkej politike a kultúre, vrátane Bidenovej administratívy’špehovanie katolíkov a verejné prejavy samozvaných “satanistických” skupín. Toto leto hovoril na proteste proti basketbalovému klubu Los Angeles Dodgers’, ktorý hostí protikatolícku skupinu drag queen s názvom “Sestry večného odpustku”, ktoré sa štylizujú do podoby groteskných mníšok. 

Pápež František však naproti tomu nedisciplinoval mnohých biskupov, ktorí verejne popreli katolícku doktrínu o homosexuálne aktivity, pohlavia, jednotlivci “blahoželanie,” svätenie žien a prijímanie eucharistie.

V marci pápež František vymenoval výrazne pro-LGBT kardinála Jeana-Clauda Hollericha, SJ, z Luxemburgu členom Rady kardinálov po tom, čo Hollerich povedal, že podľa neho je cirkevné učenie o sodomii “falošné.” František tiež vymenoval Hollericha za generálneho relátora svojej Synody o synodalite, teda podujatia, o ktorom biskup Strickland opakovane varoval, že hrozí riziko ohrozenia viery pre mnohých.

Čítajte: Pápež František vybral notoricky známych pro-LGBT klerikov, ktorí sa zúčastnia na októbrovej synode o synodalite

Najnovšie pápež vymenoval argentínskeho kardinála Victor Manuel Fernández prefektom dikastéria (predtým Kongregácie) pre náuku viery, a to napriek tomu, že Fernández’ heterodoxne mnohé témy, a napriek silným protestom obetí sexuálneho zneužívania zo strany duchovných nad Fernández’ovým znepokojujúcim záznamom v tejto otázke.

PREČÍTAJTE: EXKLUZÍVNE: Kardinál Fernández hovorí, že požehnanie je pre ‘každého’ človeka v ‘každej’situácii’

Predpokladá sa, že apoštolskú vizitáciu Stricklanda’podnietil najmä 13. mája X (predtým Twitter) príspevok, v ktorom výslovne uviedol: “Odmietam jeho [pápeža Františka’] program podkopávania depozitu viery.” 

Stricklandovo’vyhlásenie vzniklo v dôsledku zdvojnásobenia jeho predchádzajúceho odmietnutia názoru, ktorý zastáva katolícky podcaster Patrick Coffin – a to, že pápež František nie je skutočným pápežom. Biskup napísal: 

Prosím, dovoľte mi objasniť ohľadom: ‘Patrick Coffin spochybnil pravosť pápeža Františka.’ Ak je to presné, nesúhlasím, verím, že pápež František je pápež, ale je čas, aby som povedal, že odmietam jeho program podkopávania depozitu viery. Nasledujte Ježiša.

Pôvodné posolstvo Stricklanda’malo podporiť Centrum Magis, ktoré vydalo verejné vyhlásenie, v ktorom sa dištancovalo od Coffina kvôli jeho názorom na neobsadenie pápežského stolca.

Páter Robert Spitzer, SJ, prezident centra, poskytol rozhovor s Coffinom ešte predtým, ako sa dozvedel o Coffinovom’stanovisku. Spitzer následne svoje spojenie s Coffinom verejne stiahol. Biskup Strickland toto konanie podporil slovami: “Pripájam sa k otcovi Spitzerovi a plne podporujem jeho postoj k akýmkoľvek vyjadreniam Patricka Coffina ohľadom pápeža Františka.”  

Čítajte: Biskup Strickland: Katolíci nie sú ‘schizmatici’, pretože odmietajú zmeny, ktoré sú v rozpore s učením Cirkvi

Krátko nato tylerský prelát vydal posolstvo, v ktorom varuje pred “protichodnými hlasmi” a namiesto toho vyzýva katolíkov, aby sa “vždy obracali k Ježišovi.”

Pri júlovom vystúpení vo svojej rovnomennej relácii Strickland vyhlásil, že ho neodradia žiadne pokusy o cenzúru jeho hlásania právd katolíckej viery, a povedal, že je pre neho “radosťou” pokračovať v “zdieľaní Dobrej zvesti o Ježišovi Kristovi.”  

“Viem, že vás nezastavia”a nezastavia ani mňa. A robíme to s láskou, láskou a jasnosťou a s pokorou, vždy pripravení na nápravu. Ale keď’hovoríme o pravde Ježiša Krista, neexistuje žiadna oprava. Svet sa nás môže pokúsiť prekričať, ale nebude’to fungovať.” 

Tento príbeh sa vyvíja….

RELEVANTNÉ

Pápež chváli disidentskú mníšku za roky LGBT aktivizmu

Belgický biskup opäť tvrdí, že pápež František podporuje heretické snahy o ‘požehnanie’ rovnakého pohlavia

Mladí katolíci v tylerskej diecéze sa mobilizujú za biskupom Stricklandom

Biskup Strickland v novom pastierskom liste obhajuje katolícke učenie odsudzujúce ženy ‘diakonky’

Argentínsky biskup, ktorého predtým obhajoval pápež, bol uznaný vinným zo sexuálneho zneužívania seminaristov