QR-codee-e1699715904257-810x500.jpeg

Svet sa stáva bezhotovostným - ale vy by ste nemali

67
Kultúra života

Poznámka od spoluzakladateľa LifeSiteNews Steva Jalsevaca: V tomto článku spomínaná Catherine Austin Fittsová často dôrazne odporúča, aby všetci používali takmer pri všetkých nákupoch len hotovosť, aby sa spomalila zmena na vynútenú bezhotovostnú spoločnosť. Taktiež nenavštevujte žiadne podniky, ktoré neprijímajú hotovosť. Na benzínových čerpadlách v autách plaťte len hotovosťou. Áno, je to’nepríjemnosť, ale nič v porovnaní s tým, čo nám hrozí z úplného digitálneho hospodárstva. Ceníte si svoju slobodu menej ako pohodlie? Zamyslite sa nad tým

Tento článok pôvodne uverejnilo spravodajské centrum WND.

 Pred takmer 10 rokmi - 12. decembra 2013 - som cestoval do mesta kvôli vybavovaniu záležitostí a malým vianočným nákupom. Jednou z mojich zastávok bol obchod Target (nie, už tam nenakupujem), kde som nakúpil tovar v hodnote asi 12 dolárov.

O päť dní neskôr sa objavila správa, že spoločnosť Target sa stala obeťou masívneho úniku údajov, ktorý zahŕňal škodlivý softvér, ktorý zhromažďoval mená zákazníkov, čísla kreditných debetných kariet, dátumy vypršania platnosti kariet a CVV (trojmiestny bezpečnostný kód). V období od 27. novembra do 15. decembra 2013 bolo napadnutých až 70 miliónov kreditných a debetných kariet.

Dôsledky tohto úniku údajov boli obrovské, a to nielen v súvislosti s vyrovnaním vo výške 18,5 milióna dolárov, ktoré spoločnosť Target nakoniec zaplatila viacerým štátom (v tom čase najväčšie vyrovnanie za únik údajov v histórii), ale aj v súvislosti s bojom medzi zákazníkmi o zabezpečenie svojich údajov, aby sa nestali obeťou krádeže identity.

Bolo preto obrovskou úľavou, keď som si spomenula, že som za svojich 12 nákupov zaplatila v hotovosti.

V čase tohto úniku údajov sme už s manželom prechádzali na životný štýl založený výlučne na hotovosti, ale po tejto udalosti sme prešli až na úplný koniec, alebo aspoň tak ďaleko, ako sme len mohli. Naše používanie kreditných a debetných kariet rapídne kleslo. Odvtedy žijeme hotovostným životným štýlom.

Zajímavé je, že minulý týždeň som urobil niekoľko nákupov (za hotovosť) v obchode Ace Hardware v neďalekom meste. Už roky sme’súčasťou ich programu “Odmeny” – nákupy sa spočítavajú a pravidelne sa vydávajú karty s odmenami – takže ma prekvapilo, keď si pokladníčka’nevypýtala informácie o mojich odmenách. “Je to preto, že Ace bola hacknutá po celej krajine kvôli výkupnému,”povedala mi. “Nemôžeme’objednávať tovar, sčítať body odmien ani vybavovať online objednávky. Zákazníci sa obávajú o údaje o svojich kreditných kartách.”

Nemusím dodávať, že sme nikdy, ani raz, neoľutovali rozhodnutie prijať životný štýl založený na hotovosti. Keďže platba v hotovosti znižuje pravdepodobnosť krádeže identity, už nič neplatíme kreditom, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné, s výnimkou príležitostných nákupov online. Dokonca sme sa rozhodli prestať vypisovať šeky, s výnimkou platenia mesačných účtov poštou. Keďže nemáme smartfóny, úplne nám unikla revolúcia v oblasti aplikácií Venmo, Zelle a Cash. Nie, pre nás sú to’staromódne peniaze na celej čiare.

Ale blíži sa čas, keď nám táto voľba môže byť odňatá vďaka čoraz väčšiemu tlaku na “pohodlie” digitálnej meny. Napriek akýmkoľvek pekným slovám, ktoré vláda používa, niet pochýb o tom, že digitálna mena je hororom, ktorý čaká na svoju príležitosť.

Hrozí veľa rizík. Digitálna mena by bola zraniteľná voči hackerským útokom, technologickým poruchám a výpadkom prúdu. Akýkoľvek zádrhel v systéme by znamenal, že vaše finančné prostriedky nie sú k dispozícii “v tomto čase.” Keď dôjde k regionálnym katastrofám s rozsiahlymi výpadkami elektriny, nikto v postihnutých oblastiach by si nemohol vymeniť menu, čo by k existujúcemu utrpeniu pridalo ďalšie utrpenie.

Ako dôkaz toho si vezmime minulotýždňový’zlyhanie systému priamych vkladov, pričom postihnuté boli všetky hlavné banky. Ľudia nemohli zaplatiť svoje účty, pretože ich výplaty neboli v’systéme. Kde je teraz všetka tá “pohodlnosť”? Budú digitálne meny nejako zázračne oslobodené od hackerských útokov, výpadkov prúdu alebo porúch?

RELEVANTNÉ: Zlyhanie populárneho platobného systému odhaľuje zraniteľnosť bezhotovostnej spoločnosti

Keď sa fiat mena postupne vyradí, utrpia všetci. Už nebudete môcť dať prepitné svojmu kaderníkovi alebo vhodiť pár dolárov do pohára bezdomovcovi’. Už nebudete môcť predať nepotrebné veci na výpredaji na dvore alebo poslať vnukovi 10-dolárovú bankovku v narodeninovom prianí.

Digitálna mena umožní vláde zabaviť majetok podľa vlastnej vôle. Zabudnite na tie razie FBI uprostred noci; stačí kliknúť na tlačidlo a obeť nemá nič. Už len hrozba tejto možnosti bude stačiť na to, aby sa všetci okrem najzarytejších rebelov postavili do radu s régime.

“Pokušenie zneužiť priamu moc nad digitálnymi peniazmi bude pravdepodobne príliš veľké na to, aby vláda odolala,” píše Lawrence Walters z Walters Law Group. “Prirodzene, potenciálne obavy z cenzúry vyplývajúce z tejto moci ďaleko presahujú rámec online zábavného priemyslu a mohli by byť využité proti akejkoľvek osobe alebo podniku, ktorý by odmietol dodržiavať líniu a podriadiť sa vtedajšej vládnej ortodoxii. … História ukazuje, že vláda má silnú motiváciu finančne trestať tých, ktorí prekročia neisté hranice pri produkcii a zverejňovaní kontroverzného obsahu, a to aj bez odsúdenia za trestný čin.”

Catherine Austin Fittsová, bývalá asistentka tajomníka amerického ministerstva pre bývanie a mestský rozvoj, uviedla v interview: “Ak môžete každého človeka presunúť do digitálneho koncentračného tábora, kedykoľvek vyprázdniť jeho bankový účet a povedať mu, na čo môže a nemôže míňať peniaze, máte’nad ním úplnú kontrolu.” Ak si myslíte, že pojem “digitálny koncentračný tábor” znie extrémne a prehnane, zamyslite sa znova. Ak sa vás vláda rozhodne potrestať, ste’na mizine. Nemôžete”zaplatiť účet za elektrinu, takže vám vypnú elektrinu. Nemôžete zaplatiť účet za vodu, tak vám odstavia vodu. Nemôžete si kúpiť benzín, takže nemôžete šoférovať. Nemôžete platiť nájomné alebo hypotéku, takže vás vysťahujú. Nemôžete platiť dane z nehnuteľnosti, takže váš (zaplatený) dom je zabavený. Nemôžete si kúpiť jedlo. Zabudnite na lekársku starostlivosť, tá’neprichádza do úvahy.

RELEVANTNÉ: Nigel Farage varuje, že ‘bezhotovostná spoločnosť’ by mohla zaviesť ‘sociálny kreditný systém’v čínskom štýle’

Táto kaskádovitá séria udalostí sa môže stať doslova po stlačení tlačidla. Nebudete’uväznení, ale nebudete’musieť byť. Váš život sa stane peklom.

Strašidelné na digitálnej mene je, že sa jej nedá vyhnúť. Prenikla by doslova do každého aspektu života každého človeka’bez ohľadu na to, ako veľmi je odkázaný na sieť alebo vzdialený. Niektorí hovoria, že vznikne barterová spoločnosť – a skutočne očakávam, že sa tak stane takmer okamžite – ale nemôžete’barterom platiť poistenie auta alebo daň z nehnuteľnosti či iné vládne požiadavky.

Amerika samozrejme nie je jediným národom, ktorý čelí tomuto problému. Austrália je zrejme prvou západnou krajinou, ktorá prešla na úplne bezhotovostné platby vo veľkých bankách. Táto snaha ostatných vlád finančne zotročiť svojich ľudí sa šíri.

Tí z nás, ktorí uprednostňujú hotovosť, sa môžu držať svojich zvykov na zelené bankovky len dovtedy, kým’budú môcť. Keď táto možnosť pominie, čo potom? To ukáže len čas.

Jedna vec je však istá: rozsah, ambície a sofistikovanosť hackerských útokov sa budú zvyšovať až vtedy, keď bude každý nútený pri každej transakcii ťukať na svoju kartu.

Prevzaté so súhlasom WND News Center.