shutterstock_2373249735-scaled-810x500.jpg

Naša "ekologická energetická transformácia" zlyhala, pretože spotreba ropy naďalej rastie

25
Neutral

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre na internete

Tento článok pôvodne uverejnilo spravodajské centrum WND.

Jedným z učebnicových marketingových prepadákov všetkých čias bol sedan Ford Edsel, ktorý bol koncom 50. rokov minulého storočia vyhlásený za horúcu novinku. Všetci automobiloví odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti Ford tvrdili, že je to kúsok, ktorý nemožno’prehliadnuť. Henry Ford (auto bolo pomenované po jeho synovi) zaručil státisíce predaných kusov.

Jedna veľká chyba sa však stala: nikto sa nikdy neobťažoval opýtať kupujúcich automobilov, čo si o novom aute myslia . Ukázalo sa, že ho nenávideli. Namiesto 400 000 predaných kusov si teda Američania kúpili 10 000 kusov a model sa rozpačito prestal vyrábať.

Očividné ponaučenie pre priemysel: Nemôžete podplácať Američanov, aby kupovali autá, ktoré nechcú. Vzhľadom na komplexný prístup k elektromobilom v spoločnostiach Ford a General Motors je jasné, že Detroit túto správu nikdy nepochopil.

Posledný týždeň spoločnosti Honda a GM oznámili ukončenie svojej dvojročnej spolupráce pri budovaní platformy pre lacnejšie elektromobily. Vedúci predstavitelia spoločnosti Honda uviedli, že to bolo príliš ťažké.

Podivuhodné je, že menej ako 10 % všetkých predajov nových automobilov za posledné dva roky tvorili elektrické vozidlá. A to aj napriek tomu, že americká vláda vypisuje ľuďom šek na 7 500 dolárov za kúpu elektromobilu a niektoré štáty pridávajú ďalších 5 000 dolárov. Podľa výpočtov Texas Policy Foundation môžu celkové dotácie na elektromobily dosiahnuť 40 000 USD na vozidlo. Pre vládu by bolo prakticky lacnejšie kúpiť nové benzínové vozidlo pre každého amerického kupca auta.

Energetický expert Robert Bryce odhaduje, že Ford prišiel o 62 000 dolárov za každý elektromobil, ktorý zišiel z montážnej linky. To je sotva cesta k ziskovosti.

Medzi tým sú správy o veternej a solárnej energii ešte horšie. Denník Wall Street Journal minulý týždeň uviedol, že investičné fondy “čistej energie” sa prepadajú, pričom niektoré z nich v posledných mesiacoch klesli až o 70 %. Solárna energia je jednou z najhoršie prosperujúcich akcií v tomto odvetví v tomto roku.

Tento prepad sa odohráva práve v čase, keď spoločnosti Exxon a Chevron pripravili akvizičný trhák v hodnote 110 miliárd dolárov na rozšírenie ťažby ropy a zemného plynu v Permskej panve v Texase, ktorá je jedným z najväčších ropných polí na svete. V tomto roku obe spoločnosti vykázali svoje najväčšie zisky v histórii.

Obe spoločnosti a ich investori sa pozerajú na reálne údaje, nie na propagandu o zelenej energii. V roku 2023 bude svet hltať ropu a plyn ako nikdy predtým. Celosvetová spotreba fosílnych palív bola v roku 2022 vyššia ako kedykoľvek v histórii ľudstva, a to aj napriek tomu, že vyspelé krajiny vynakladajú stovky miliárd dolárov na to, aby ropu, plyn a uhlie zastavili.

Napriek 370 miliardám dolárov z fondu zelenej energie, ktoré sú schované vo federálnom rozpočte, takmer 80 percent našej energie stále pochádza zo staromódnych fosílnych palív. Od "čistej nuly" sme ešte veľmi ďaleko.”A nezabudnite: Na rozdiel od zelenej energie fosílne palivá nedostávajú takmer žiadne dotácie. V skutočnosti platia dane.

Všetko toto znamená, že sa neuskutočňuje žiadna “globálna energetická transformácia”. Ak nejaká je, tak’od zelenej energie, nie smerom k nej.

Prevzaté so súhlasom z WND News Center.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre internetu