AbortionTraffickingMugshots-810x500.jpg

Matka a syn z Idaha obvinení za to, že vzali 15-ročnú obeť znásilnenia do Oregonu na tajný potrat

42
Kultúra smrti

Matka a syn v štáte Idaho sú obvinení z únosu za to, že syna, 15-ročnú obeť znásilnenia, odviezli zo štátu na interrupciu, čo sa v médiách považuje za skúšobný prípad zákona o obchodovaní s ľuďmi pri interrupcii.

The Rexburg Standard Journal uvádza, že 18-ročný Kadyn Leo Swainston je obvinený z trestných činov znásilnenia, únosu druhého stupňa a výroby materiálu na sexuálne zneužitie dieťaťa; zatiaľ čo jeho matka Rachael Swainstonová je obvinená z trestných činov únosu druhého stupňa, obchodovania s metamfetamínom, držby kontrolovaných látok (fentanylu a psychedelických húb) a ukrývania hľadaného zločinca.

Polícia tvrdí, že v júni začala vyšetrovanie na základe oznámenia matky obete, že jej dcéra bola znásilnená a potom bez jej súhlasu odvezená do mesta Bend v štáte Oregon na potrat. 

V auguste dievča polícii povedalo, že keď malo 17 rokov, začalo so Swainstonom dobrovoľný sexuálny vzťah, ktorý pokračoval, keď sa stal plnoletým, a hoci bola spočiatku “šťastná”, že je tehotná, priateľ požadoval, aby ich dieťa potratila. Po tom, ako polícia potvrdila obvinenia prostredníctvom telefonických záznamov a dokumentov o potrate, priznal, že mal s 15-ročnou dievčinou pohlavný styk ako dospelý.

Kadynovi Swainstonovi hrozí za znásilnenie až doživotie a za ostatné obvinenia až 115 rokov a 200 000 dolárov. Jeho matke hrozí až doživotie za metamfetamín a až 44 rokov a pokuta 130 000 dolárov za ostatné obvinenia.

V apríli republikánsky guvernér štátu Idaho Brad Little podpísalzákon zavádzajúci “trestný čin obchodovania s potratmi,” podľa ktorého každý “dospelá osoba, ktorá s úmyslom utajiť potrat pred rodičmi alebo opatrovníkom tehotnej neplnoletej osoby bez spôsobilosti na právne úkony buď zabezpečí potrat…, alebo získa liek vyvolávajúci potrat”, bude potrestaná až piatimi rokmi väzenia.

Svainstonovci nie sú obvinení konkrétne z porušenia nového zákona, keďže ten je v súčasnosti pozastavený v súdnom spore, ale ich prípad považujú zástancovia života za príklad toho, prečo je zákon potrebný, a potenciálne za testovací prípad životaschopnosti takéhoto stíhania.

“Nie je prekvapujúce, že ľudia, ktorí sú v centre tohto prípadu, to zrejme majú naozaj ťažké—vieme, že tí najmarginalizovanejší z nás sú oveľa častejšie obvinení alebo terčom útokov orgánov činných v trestnom konaní v prípadoch súvisiacich s potratmi (a všetkých ostatných),” žalovalapro-potratová aktivistka Jessica Valentiová. “Vieme tiež, že prokurátori, ktorí sa snažia otestovať takéto zákony, pravdepodobne pôjdu po ľuďoch, ktorí si’nezískajú veľa sympatií verejnosti. Dúfame, že ľudia budú o niečo menej pobúrení objektívne poburujúcim zákonom.”

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, a to vďaka USA. Najvyššieho súdu’z júna 2022 rozhodnutiu vo veci Robbs, ktoré zvrátilo Roe v. Wade a po prvý raz za polstoročie umožňuje štátom priamo zakázať interrupcie. Odhaduje sa, že tieto priame zákazy a stovky ďalších pro-life zákonov zabránia 200 000 potratom ročne, uviedla stránka LifeSite predtým.

V reakcii na to presadzujú spojenci potratov rôzne taktiky na zachovanie “prístupu k potratom,” ako napríklad jednoduchý prístup k potratovým tabletkám, právna ochrana a finančná podpora medzištátne cesty na potraty, snaha o zakotvenie “práv” na túto prax v ústavách jednotlivých štátov a nie v Ústave USA.Ústavy USA, výstavbu nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, a vytváranie liberálnych štátov “svätyňami” pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony susedných štátov, ktoré sú viac za život. 

Prezident Joe Biden vyzvalKongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by sa znemožnilo štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony. Voľby v roku 2024 rozhodnú o tom, či si demokrati udržia Biely dom a udržia alebo získajú dostatočný počet kresiel v Kongrese, aby sa tak stalo.