shutterstock_2126448179-810x500.png

Sudca Freedom Convoy sa pýta, prečo si ottawskí policajti počas protestu nechali vymazať údaje z telefónov

36
Neutral

Proces s lídrami konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom pokračoval tento týždeň vo štvrtok, pričom sudkyňa Heather Perkinsová-McVeyová poznamenala, že je “nezvyčajné”, že dvaja príslušníci ottawskej polície (OPS), ktorí komunikovali s protestujúcimi, mali počas protestov vymazané údaje z telefónov.  

Perkinsová-McVeyová na súde uviedla, že príslušníci OPS “vedeli, že musia mať svoje telefóny aktualizované, a napriek tomu nepodnikli zodpovedné kroky, aby zabezpečili zachovanie všetkých dôkazov a zverejnenie informácií.” 

Fond The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje Lich’ové súdne trovy, v aktualizácii súdneho procesu z 22. dňa uviedol, že Perkins-McVey považuje za “zaujímavé, že dvaja príslušníci PLT [Police Liaison Team] mali vymazané telefóny” z dôležitých rozhovorov Signal medzi nimi a protestujúcimi.  

“Položila si otázku, koľko ďalších policajtov zažilo to isté,” poznamenal TDF. 

Posledný štvrtok, počas 20. dňa súdneho procesu, druhá policajná svedkyňa, Nicole Bachová z PLT OPS, vypovedala, že jej policajný telefón bol “vymazaný” zo všetkých informácií, keď sa jej sudca opýtal, či má kópie dôležitých informácií o rozhovoroch medzi ňou a protestujúcimi.  

Bachová bola druhým policajtom za menej ako týždeň, ktorý vypovedal, že jeho telefón bol náhle “vymazaný” zo všetkých údajov. 

Dôstojníčka styčného tímu OPS Isabelle Cyrová minulý týždeň vypovedala, že jej kontakty boli “vymazané” z telefónu v období od 27. januára do 9. februára 2022, teda v čase, keď sa konali hlavné protesty. 

Pred súdom však poznamenala, že mala vytlačené niektoré textové správy, ktoré si vymenila s organizátorom Freedom Convoy Chrisom Barberom, predtým, ako jej boli “vymazané informácie.” 

Včera na súde sa obhajca Eric Granger odvolával na e-mail od dôstojníka “Li”, ktorý bol vyhotovený Bachovej, a naznačil, že do mája 2022 bolo zrejmé, že “dôstojníci PLT hľadali dôkazy, ktoré sa mohli stratiť, pričom zdôraznil absenciu e-mailovej odpovede od Bachovej pri zverejnení.” 

“Tvrdil, že tento dôkaz by mohol ovplyvniť aj dôveryhodnosť dotknutých dôstojníkov,” poznamenal TDF. 

Diane Magasová, obhajkyňa Chrisa Barbera, “zopakovala svoju požiadavku na odpoveď týkajúcu sa toho, kedy Bachová dostala pokyn aktualizovať svoj telefón a prečo ho aktualizovala práve vtedy, keď to urobila, čo viedlo k vymazaniu telefónu“.” 

Posledný piatok, počas 21. dňa súdneho procesu, bola Bachová opäť podrobená krížovému výsluchu, ktorého výsledkom boli obavy z odhalenia týkajúce sa jej výpovede z 20. dňa o vymazaní jej telefónu.  

Ako podľa TDF, “tím obhajoby požiadal o zverejnenie dôvodov, ktoré stáli za ‘vymazaním’mobilného telefónu dôstojníčky Bachovej’. Koruna a obhajoba spoločne opustili súdnu sieň a diskutovali o tejto otázke.” 

Dokumenty požadované obhajobou im boli poskytnuté v ‘začiernenej’ forme  

Obhajoba Licha a Barbera’doteraz dostala len úplne začiernené dokumenty týkajúce sa vymazania telefónu príslušníkov OPS.  

Vo štvrtok na súde právnici Licha a Barbera poznamenali, že dostali kópie piatich vyžiadaných interných e-mailov, ktoré mali byť komunikáciou medzi dôstojníkmi, ale boli silne začiernené, a zaujímalo ich, prečo je to tak.  

OPS tvrdila, že e-maily sú chránené advokátskou dôvernosťou.  

Právnička Vanessa Stewartová, ktorá bola na súde v mene OPS, tvrdila, že niektoré z e-mailov obsahujú dôkazy od koruny, ktoré si policajti medzi sebou vymieňali.  

TDF uviedla, že “Granger poukázal na to, že medzi políciou a korunou zvyčajne neexistuje právnické tajomstvo, čo viedlo k diskusiám o zapojení koruny do takýchto právnych diskusií s políciou.” 

Perkins-McVey sa opýtal právnikov koruny, či “ottawská polícia bola v pozícii, aby sa vzdala výsady za predpokladu, že výsada vôbec existuje.” 

Stewart odpovedal “Nie.” 

TDF uviedol, že Perkins-McVey sa pýtal, ako môže komunikácia “medzi dvoma policajtmi vyvolať výsadu advokáta a klienta.” 

V odpovedi Stewart “tvrdil, že rozhovor sa týkal právneho poradenstva prijatého od koruny, čo odôvodňuje výsadu.” 

Perkins-McVey “poznamenal, že nie je jasné, či bola dostatočne preukázaná výsada advokáta a klienta.”Stewart po tom, “potom predniesol návrhy na zrieknutie sa výsady.”  

Súdny proces s Lichom a Barberom’si doteraz vyžiadal viac času, než sa pôvodne plánovalo, a to z dôvodu pomalého tempa predvolávania svedkov korunou. Portál LifeSiteNews sa procesu podrobne venuje pokrýva 

Posledný týždeň boli proti Lichovi vznesené obvinenia súvisiace s kauciou za účasť na slávnostnom udeľovaní cien boli pozastavené korunou v priebehu jej niekoľko týždňov trvajúceho súdneho procesu za vedenie konvoja, ktorý je oddelený od jej obvinení z kaucie. 

Začiatkom roka 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli v Ottawe tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnej povahe protestu federálna vláda premiéra Justina Trudeaua’v polovici februára prijala zákon o mimoriadnych udalostiach, čo viedlo k zatknutiu Licha’o dva dni neskôr, 17. februára 2022. 

Po vyčistení protestujúcich, ktoré sa uskutočnilo zmrazením bankových účtov zúčastnených osôb bez súdneho príkazu, ako aj fyzickým odstránením a zatknutím demonštrantov, Trudeau odvolal EA 23. februára.