shutterstock_1355935421-810x500.jpg

Montreal schválil zákaz používania zemného plynu, oleja a propánu v novostavbách

58
Kultúra smrti

Mesto Montreal sa chystá zakázať používanie zemného plynu, oleja a propánu na vykurovanie a varenie vo všetkých novopostavených budovách do konca roka 2024. 

Výkonný výbor Montrealu 27. októbra schválil nariadenie, ktoré od októbra 2024 zakazuje všetkým novopostaveným budovám s tromi a menej poschodiami akékoľvek pripojenie na plyn ako súčasť plánu mesta, aby sa jeho budovy do roku 2040 stali bezemisnými.  

“Predpis o emisiách skleníkových plynov z nových budov predstavuje významný pokrok v našej komunite’v ekologickej transformácii,” povedal starosta Montrealu Valérie Plante podľa CBC News.  

Podľa nového predpisu bude zakázané inštalovať v nových budovách vykurovacie systémy, systémy teplej vody a predmety poháňané plynom, ako sú kachle, grily, bazény a kúpele. Predpis nadobúda účinnosť pre budovy do troch poschodí a rozlohy 600 metrov štvorcových od 1. októbra 2024 a pre nové, väčšie budovy od 1. apríla 2025. 

Budovy, ktoré nedostali povolenie do oznámeného termínu, budú musieť stavať podľa nových predpisov.  

Zákaz sa týka propánu, zemného plynu a vykurovacieho oleja. Výnimku však tvoria budovy napojené na existujúce mestské tepelné siete, ako aj priemyselné budovy.  

V nariadení sa tiež stanovujú výnimky pre vonkajšie a dočasné ohrievače na stavbe, generátory, profesionálne kachle na komerčné použitie a vonkajšie grily s propánovými nádržami. Zakázané však budú grily napojené na propánovú sieť alebo zemný plyn.  

Podľa Radia-Canada môžu tí, ktorí nedodržia tento predpis, čeliť pokute až do výšky 4 000 dolárov za deň v prípade opakovaného porušenia.   

Predpis nadväzuje na odporúčania zo začiatku tohto roka, ktoré vydala mestská’komisia pre vodu, životné prostredie a udržateľný rozvoj. Je tiež súčasťou montrealského’klimatického plánu na roky 2020 - 2030, ktorý zahŕňa cieľ vybudovať do roku 2040 budovy s nulovými emisiami.  

Plán je údajne inšpirovaný Vancouverom a New York City, ktoré sa chystajú presadiť podobné zákazy prírodných zdrojov.   

Rozhodnutie Montrealu’prichádza napriek varovaniam, že ciele čistej nulovej spotreby môže byť nemožné dosiahnuť a mohli by mať za následok ohrozenie infraštruktúry počas chladných kanadských’zím. 

Začiatkom tohto mesiaca prevádzkovateľ elektrickej siete Alberta’odsúdil federálnu vládu’s cieľom nulových čistých emisií do roku 2035 ako “nesplniteľným.”   

Kým Montreal prijíma energetické predpisy, ktoré majú byť pre Kanaďanov škodlivé, západné provincie čoraz viac bránia využívanie prírodných zdrojov.  

Koncom minulého mesiaca Smith oznámila že sa chystá využiť zákon o suverenite svojej provincie’na boj proti energetickým reguláciám navrhovaným federálnou vládou premiéra Justina Trudeaua’ktorá chce zaviesť podobnú politiku, akú práve schválil Montreal, ale v celoštátnom meradle.  

Trudeauova vláda’aktuálne environmentálne ciele – v zhode s Organizáciou Spojených národov’ “2030 Agenda for Sustainable Development”– zahŕňa postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach.      

Zníženie a prípadné odstránenie používania tzv;fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačil Svetové ekonomické fórum (WEF) – globalistická skupina, ktorá stojí za socialistickým programom “Veľký reset” – organizácia, ktorá Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú do toho zapojení.