shutterstock_1852660288-810x500.jpg

FDA udeľuje mimoriadne povolenie na aktualizovanú injekciu COVID spoločnosti Novavax, ale obavy pretrvávajú

37
Kultúra smrti

Tí, ktorí sa už predtým nechali očkovať proti COVID, majú podľa povolenia schválenú jednu dávku a neočkovaní môžu užiť dve. FDA tvrdí, že aktualizované očkovanie “rieši v súčasnosti kolujúce varianty.” 

Očkovanie Novavax sa spolieha na novú nanočasticovú adjuvantnú látku s názvom Matrix-M, na rozdiel od mRNA základu očkovania spoločností Pfizer a Moderna’a obsahuje technológiu nanočastíc na báze moľových buniek a polysorbátu 80.

Relatívne na začiatku zavádzania vakcín COVID-19, ktoré boli vyvinuté a preskúmané v frakcia z čas vakcín zvyčajne trvá v rámci iniciatívy bývalého prezidenta Donalda Trumpa’Operation Warp Speed, niektorí kritici týchto očkovaní vyjadrili opatrný optimizmus ohľadom potenciálu Novavaxu ako bezpečnejšej, účinnejšej a etickejšej alternatívy k očkovacím látkam spoločností Pfizer, Moderna a Johnson &; Johnson’s, ktoré pôsobili oveľa menej účinne, ako sa sľubovalo, boli spojené s viacerými vážnymi zdravotnými problémami a predstavujú morálne výzvy vzhľadom na použitie buniek z potratených detí pri ich vývoji a/alebo testovaní.

Dôvod na obavy však predstavuje aj Novavax. V minulom roku sa v rámci celosvetovej štúdie na viac ako 39 000 príjemcoch viacerých vakcín COVID vrátane vakcíny Novavax zistilo, že 56 % účastníčok zaznamenalo zmeny menštruačného cyklu, a švédsky’Úrad verejného zdravotníctva odporúča, aby si túto vakcínu nepodávali osoby mladšie ako 30 rokov z dôvodu obáv, že by mohla, podobne ako jej mRNA náprotivky, spôsobiť zvýšené riziko myokarditídy. A dôsledný nezáujem federálnej vlády’o úplné preskúmanie obáv súvisiacich s predchádzajúcimi vakcínami, dokonca aj pri snahe nariadiť ich širokej verejnosti, vyvoláva vážne pochybnosti o prísnosti jej preverovania spoločnosťou Novavax.

Naďalej podľa podrobného prehľadu všetkých kandidátov na vakcíny, ktorý vypracoval pro-life inštitút Charlotte Lozier, síce na vytvorenie očkovacích látok Novavax neboli použité bunky s prímesou potratov, ale boli použité pri niektorých ich laboratórnych testoch.

11. októbra kardiológ a významný kritik zriadenia COVID dr. Peter McCullough napísal, že účinnosť Novavaxu’zostáva “neprijateľne nízka” vo svetle štúdie 20 903 príjemcov, ktorá uvádzala účinnosť proti “notifikovaným infekciám SARS-CoV u tých, ktorí boli očkovaní čiastočne … bola 23 % … a po úplnom očkovaní sa zvýšila na 31 %,” zatiaľ čo účinnosť proti symptomatickej infekcii bola 31 % u čiastočne očkovaných a 50 % u plne očkovaných.

“Ak vakcína nedokáže bezpečne zabezpečiť aspoň 50 % ochranu počas jedného roka, nie je v mojej klinickej praxi použiteľná. Žiaľ, Novavax zlyhal v oboch týchto výsledkoch,” McCullough napísal: “Pri nízkom riziku Omicronu a pravdepodobnej značnej prirodzenej imunite do jesene 2022 viedlo počas obdobia štúdie k hospitalizácii len 26 infekcií; 1 sa vyskytla počas referenčného obdobia, 7 počas čiastočného očkovania a 18 po úplnom očkovaní. Nebolo hlásené žiadne úmrtie.”

Naopak, viac ako 160 štúdiách sa zistilo, že prirodzená imunita z predchádzajúcej infekcie COVID je “rovnaká alebo silnejšia a lepšia ako existujúce vakcíny,” podľa neziskovej organizácie Brownstone Institute, ktorá sa zorganizovala v reakcii na politiku uzamknutia COVID v ústave.

Novavax has získala viac ako 90 miliónov dolárov od Nadácie Billa &; Melindy Gatesovej na vývoj vakcín a bola získala takmer 400 miliónov dolárov od Gatesom založenej Koalície pre pripravenosť na epidémie a inovácie na vývoj a výrobu očkovacej látky COVID-19.  

V posledných mesiacoch niektoré školy, nemocnice a podniky obnovili povinné masky, pričom sa odvolávali na rastúci počet prípadov spôsobených novými variantmi COVID, proti ktorým vláda pripúšťa, že súčasné vakcíny môžu byť neúčinné. Tieto správy vyvolali špekulácie, či sa chystá návrat k širším výlukám. 

Prezident Joe Biden oznámil, že sa snaží získať od Kongresu finančné prostriedky na vývoj nových vakcín proti COVID proti týmto variantom, čo vyvolalo obavy z nových mandátov, podobne urýchleného vývoja a z toho, či budú mať podobné problémy ako očkovacie látky vyvinuté za jeho predchodcu.