Valerie-Huber-Geneva-Consensus-Declaration-10-24-23-810x500.jpeg

36 krajín sa opätovne zaviazalo k deklarácii za život, v ktorej sa uvádza, že "neexistuje medzinárodné právo na potrat

71
Kultúra života

Vyslanci, členovia Kongresu, predstavitelia zahraničných vlád a obhajcovia zdravia žien z celého sveta sa tento týždeň zišli na Kapitole, aby sa znovu zaviazali k ochrane práv žien a nenarodených detí.

Príležitosťou bolo tretie výročie Deklarácie ženevského konsenzu (GCD), koalície 36 krajín - a stále sa rozrastajúcej -, ktorá sa zaviazala k suverénnemu právu národov prijímať politiky, ktoré sú v súlade s ich hodnotami bez zasahovania zo zahraničia, a k podpore optimálneho zdravia žien, posilneniu rodín a vyhláseniu, že neexistuje medzinárodné právo na potrat.

Spolu stoja ako rastúca hrádza proti neúnavným pokusom západného sveta vyvážať potraty do všetkých kútov sveta. Hoci sa na podujatí zúčastnilo niekoľko republikánskych členov Kongresu a bývalý minister zdravotníctva a sociálnych služieb Trumpovej administratívy Alex Azar, Spojené štáty už toto úsilie aktívne nepodporujú. Krátko po nástupe do funkcie virulentne propotratová Bidenova administratíva stiahla USA z GCD.

“Deklarácia Ženevského konsenzu predstavuje spoločný záväzok k univerzálnym princípom života, rodiny a národnej suverenity — ideálom, ktoré sú americkému ľudu drahé. Pri treťom výročí je neuveriteľné, že 36 krajín zostáva v tomto boji neochvejných,”republikánsky senátor USA Steve Daines z Montany povedal v miestnosti plnej pro-life hodnostárov. “Aj keď prezident Biden bohužiaľ stiahol Spojené štáty z deklarácie, záväzok amerického ľudu ”chrániť najzraniteľnejších a posilňovať rodiny zostáva silný a ja budem tento názor v Senáte USA naďalej zastupovať.”

“Deklarácia Ženevského konsenzu uznala kľúčovú úlohu rodiny ako stavebného prvku spoločnosti, uctila si základné ľudské práva všetkých žien a potvrdila prirodzené právo na život pre všetkých ľudí,” poznamenal republikánsky senátor USA James Lankford z Oklahomy.

“Prezident Biden zostáva najviac pro-potratovým prezidentom v histórii nášho národa”- pokračoval Lankford. “Odstránil Spojené štáty z Deklarácie, ktorú podporovala viac ako miliarda ľudí na celom svete, a namiesto toho aktívne podporuje potraty u nás aj v zahraničí. Teraz, viac ako kedykoľvek predtým, by sme mali stáť jednotne a dať najavo, že všetky životy sú vzácne — či už narodené alebo nenarodené — a mali by byť rešpektované a chránené. Som odhodlaný brániť rodinu, stáť na strane života a bojovať za zdravotné potreby žien na celom svete.”

“Konzervatívci v Kongrese musia brániť povesť Ameriky”a bojovať za náboženskú slobodu a prorodinný a proživotný program na celom svete,” povedal kongresman Jim Banks. “Chcel by som sa poďakovať senátorovi Dainesovi za spoluprácu s mojou iniciatívou a Inštitútu pre zdravie žien’za snahu upozorniť na dôležitú problematiku.”

Suverénne právo každého národa brániť svoje hodnoty

Valerie Huber, prezidentka a zakladateľka Inštitút pre zdravie žien (IWH), architekt Ženevskej deklarácie konsenzu v roku 2020, keď pôsobil ako U.osobitného zástupcu USA pre globálne zdravie žien’

“Ženevský konsenzus je účinným katalyzátorom na podporu zmysluplného pokroku v oblasti zdravia žien’v celosvetovom meradle — vzácnym bezpečným útočiskom pre národy, ktoré si hlboko cenia zdravie, život a rodinu. Táto rastúca koalícia národov sa spoločne stavia proti falošným príbehom, ktoré spájajú ideológiu so skutočným prínosom pre zdravie žien, ” povedal Huber. “Autentický prínos pre ženy, dievčatá a rodinu by mal byť zjednocujúcou prioritou všetkých a všade — bez ohľadu na kultúrne, ekonomické, náboženské alebo vládne rozdiely.”

“Bezpochyby je táto koalícia dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, ” povedal Huber. “Dnes sme solidárni na základe spoločných priorít “aby sa zlepšilo zdravie žien a dievčat na celom svete, aby sa potvrdilo, že rodina je základom každej zdravej spoločnosti, aby sa potvrdilo, že neexistuje medzinárodné právo na interrupciu “je na krajine, aby sa sama rozhodla “a aby sa bránilo zvrchované právo každého národa brániť tieto hodnoty.”

Všeobecné nariadenie potvrdzuje “prirodzenú dôstojnosť a hodnotu ľudskej osoby” a že “každá ľudská bytosť má prirodzené právo na život.”

Vlády, ktoré podpíšu GCD, sa zaväzujú “umožniť ženám bezpečný priebeh tehotenstva a pôrodu a poskytnúť párom najlepšiu šancu na narodenie zdravého dieťaťa” a zdôrazňujú, že “v žiadnom prípade by sa potrat nemal podporovať ako metóda plánovania rodiny.”

36 spolupodpísaných krajín:

Počas tretieho výročia stretnutia Valerie Huberová oznámila, že Čadská republika sa pripojí ku koalícii GCD.

Podľa Spojených štátov amerických novozvolení vedúci predstavitelia Kolumbie a Brazílie odstránili svoje krajiny z deklarácie.

Spoluorganizátormi osláv boli J. E. Szabolcs Takács, veľvyslanec Maďarska; J. E. Alfonso Quiñónez, veľvyslanec Guatemaly; J. E. Rosan Roeslani, veľvyslanec Indonézie, a Ugandská republika.