Shutterstock_693915262-810x500.jpg

New York Post uverejnil článok o tom, ako "bezpečne komunikovať s mŕtvymi" pomocou tabuľky Ouija

54
Kultúra smrti

The New York Post uverejnil v stredu článok s názvom “Ako používať tabuľu Ouija - váš sprievodca bezpečnou komunikáciou s mŕtvymi počas tohto Halloweenu, ” v ktorom sa vyjadrujú obavy, že by sa mohol podporovať nebezpečný kontakt s nadprirodzenými silami.

Hoci sú tabuľky Ouija údajne určené na komunikáciu s mŕtvymi, exorcisti varovali, že ich používanie otvára dvere komunikácii so zlými duchmi.

Kyle Clement, facilitátor prípadov a administrátor pátra Chada Rippergera, exorcistu, ktorý s ním spolupracoval počas slávnostných exorcistických sedení, vysvetlil pre LifeSiteNews, ako môže používanie Ouija tabule otvoriť dvere diabolskému vplyvu a dokonca posadnutosti.

“Často chceme moderne povedať veci ako ‘fušovanie’ do čarodejníctva alebo ‘fušovanie’ do okultizmu. Nefandí’sa s tabuľkou Ouija, alebo, keď na to príde, s akýmkoľvek neživým predmetom, ktorý sa používa ako planšeta alebo prostriedok komunikácie s diabolskými. Ponúka metódu, ako sa dostať z nuly na šesťdesiat, ak chcete,”povedal Clement. 

Exorcistický asistent’ďalej prezradil, že spolu s otcom Rippergerom videli “viacero prípadov posadnutia, kde bola Ouija board hlavným faktorom ako metóda kontaktu.”

“Pozvať ducha, aby oživil [planžetu] prostredníctvom vašich rúk”, je “dosť významná zraniteľnosť alebo otvorenie pre diabolské zneužitie,” podelil sa s nimi Clement.

Na otázku LifeSiteNews, či posadnutosť alebo diabolský vplyv môže ovplyvniť používateľa tabule Ouija, aj keď nemá’v úmysle komunikovať s démonmi, Clement vysvetlil, že “neexistuje žiadna ľudská činnosť, pri ktorej by následky boli zmiernené úmyslom.”

“To’je všeobecný princíp. Platí to pre všetko, od snahy vyhovoriť sa na pokutu za prekročenie rýchlosti až po to, keď podpálite alebo zničíte večeru … úmysel je nezávislý od následkov,”povedal Clement. 

“Sú veci, ktoré majú duchovné následky, ktoré sú hrozivé, a toto je jedna z nich. A preto tu nie je dôležitá’nevinnosť alebo naivita …,” dodal.

Clement ďalej vysvetlil, že tí, ktorí pri používaní tabule Ouija reagujú s pozitívnou zvedavosťou, sú vo všeobecnosti náchylní na diabolské vplyvy.

“Ľudia budú mať jednu z dvoch reakcií, keď sa budú zaoberať tabuľou Ouija,” povedal Clement. Buď ich “odpudí” a vystraší, alebo ich priláka prostredníctvom zvedavosti alebo túžby po okultnom poznaní. 

Človek, ktorého priťahujú účinky tabule“je veľmi náchylný na to, aby sa prepracoval až k posadnutosti [diabolským] vplyvom a prostredníctvom návyku sa stane posadnutým,”zdieľal Clement a spresnil, že ľudia môžu zažiť stupne diabolského vplyvu, ktoré sa zvyšujú podľa závažnosti od potlačenia cez posadnutosť až po posadnutie.

Iba jedno použitie tabule Ouija však “umožní démonovi byť prítomný u človeka veľmi intímnym spôsobom.”

Článok Post uvedomuje, že tabuľu Ouija treba používať “bezpečne”naznačuje, že autor si uvedomuje, že pri pokusoch o nekromanciu hrozí potenciálne nebezpečenstvo.

Reda Wigleová poznamenala, že viac ako 68 % Američanov verí, že dosky “majú nadprirodzené schopnosti,” pričom tretina respondentov uviedla, že by sa nikdy nepokúsila hrať. Štvrtina z tých, ktorí sa hrali, tvrdí, že by sa tomu v budúcnosti vyhli.

Začiatkom tohto roka bolo v Kolumbii približne 30 detí odvezených do nemocnice pre “úzkosť” po tom, čo sa v škole hrali s tabuľami Ouija.

Clement uviedol, že tieto správy sa zhodujú s tými, ktoré sa týkajú incidentu v San Antoniu v Texase pred niekoľkými rokmi, keď sa niekoľko školákov začalo hrať hru s názvom “Charlie, Charlie,”, pri ktorej sa na kus papiera položila ceruzka č. 2 a niekoľko detí priložilo ruky na ceruzku, keď kreslila určité obrázky. 

“A tak ceruzka je tu planžetou, neživý predmet je oživený túžbou po kontakte s duchom,” vysvetlil Clement.

“Úzkosť je sekundárnym účinkom toho, že sme prišli do kontaktu s diabolským. V závislosti od toho, v akom psychickom alebo duchovnom stave sa dieťa nachádza, démon naň môže, ale nemusí pôsobiť,” povedal."

Odozva na článok v New York Post bola prevažne negatívna, mnohí komentátori upozorňovali, že používanie tabúľ Ouija je nebezpečné, a niektorí radili, že neexistuje “bezpečný spôsob”, ako sa s nimi hrať.

Dosky Ouija sú považovanéza formu “veštenia,” niečoho, čo výslovne zakazané vo Svätom písme a Katechizme Katolíckej cirkvi.

Klement povedal pre LifeSiteNews, že hľadanie okultných poznatkov a komunikácia s mŕtvymi je nielen “prísne zakázaná”, ale je de facto smrteľným hriechom, čo znamená, že je svojou povahou ťažkou záležitosťou. 

The New York Post je známy ako “konzervatívny” bulvárny spravodajský denník a patrí spoločnosti Rupert Murdoch’s News Corp.