Screenshot-2023-10-12-160654-e1697123270940-810x500.png

Život svätého Eduarda Vyznávača, ktorý sa vyznačoval cnosťou a almužnou, pomohol rozkvetu kresťanstva v Anglicku

24
Neutral

Tento slávny svätec bol ako krásna ľalia, ktorá korunovala starobylú vetvu kráľov Wessexu. Časy pokročili od toho šiesteho storočia, keď pohanský Cerdic a ďalší pirátski náčelníci zo Severného mora rozmetali troskami ostrov svätcov. Po splnení svojej misie hnevu sa Anglosasi stali nástrojmi milosti pre krajinu, ktorú si podmanili.

Evanjelizovaní Rímom, rovnako ako Briti, ktorých práve potrestali, si lepšie ako tí druhí pamätali, odkiaľ prišla ich spása; jarný rozkvet svätosti ukazoval, že Boh má opäť záľubu v&nbspAlbióne pre stálu vernosť kniežat a&nbspľudí heptarchie voči Petrovmu stolcu. V roku nášho Pána 800, sa Egbert, potomok Cerdika, vybral na púť do Ríma, keď mu zástupcovia Západných Sasov ponúkli korunu pri hrobe kniežaťa apoštolov, pri ktorého nohách práve v tom čase Karol Veľký obnovoval ríšu. Tak ako Egbert zjednotil pod jedným žezlom moc siedmich kráľovstiev, tak aj svätý Eduard, jeho posledný potomok, dnes vo svojej osobe predstavuje slávnu svätosť ich všetkých.

Naš svätý kráľ, synovec svätého Eduarda mučeníka, je Bohu a ľuďom známy pod krásnym titulom Vyznávač. Cirkev vo svojom opise jeho života podrobnejšie uvádza cnosti, ktoré mu vyniesli taký slávny prívlastok; okrem toho však nesmieme zabúdať, že jeho dvadsaťštyriročná vláda bola jednou z najšťastnejších, aké kedy Anglicko poznalo. Alfréd Veľký nemal slávnejšieho nasledovníka. Dáni, ktorí boli tak dlho pánmi, boli teraz úplne podrobení v kráľovstve a mimo neho ich držal na uzde vznešený postoj princa; Macbeth, uzurpátor škótskeho trónu, bol porazený v ťažení, ktoré zvečnil Shakespeare; sv. Eduarda, ktoré sú dodnes základom britskej ústavy; svätcova štedrosť voči všetkým šľachetným podnikom, pričom zároveň znížil dane: to všetko dostatočne jasne dokazuje, že sladkosť cnosti, ktorá z neho urobila dôverného priateľa sv. Jána, milovaného učeníka, nie je nezlučiteľná s veľkosťou panovníka.

Edward, zvaný Vyznávač, synovec kráľa a mučeníka svätého Eduarda, bol posledným kráľom anglosaského rodu. Náš Pán zjavil, že sa jedného dňa stane kráľom, svätému mužovi menom Brithwald. Keď mal Eduard desať rokov, Dáni, ktorí pustošili Anglicko, usilovali o jeho život; musel preto odísť do vyhnanstva, na dvor svojho strýka, normandského vojvodu. Uprostred nerestí a pokušení normanského dvora vyrastal čistý a nevinný, pre všetkých bol predmetom obdivu. Jeho zbožná oddanosť Bohu a svätým veciam bola veľmi pozoruhodná. Mal veľmi miernu povahu a ctižiadosť mu bola taká cudzia, že nerád hovorieval, že sa radšej vzdá kráľovstva, ako by sa ho mal zmocniť násilím a krviprelievaním.

Po smrti tyranov, ktorí zavraždili jeho bratov a zmocnili sa ich kráľovstva, bol odvolaný do svojej krajiny a nastúpil na trón k najväčšej spokojnosti a radosti všetkých poddaných. Potom sa usiloval odstrániť všetky stopy po spúšti, ktorú spôsobil nepriateľ. Začal pri svätyni, postavil mnoho kostolov a iné obnovil, obdaroval ich rentami a privilégiami, pretože mu veľmi záležalo na tom, aby zanedbané náboženstvo opäť prekvitalo. Všetci autori tvrdia, že hoci ho šľachtici nútili oženiť sa, on aj jeho nevesta si zachovali neporušené panenstvo. Jeho láska ku Kristovi a viera boli také silné, že mu jedného dňa bolo dovolené vidieť nášho Pána pri omši, ako žiari nebeským svetlom a usmieva sa naňho. Jeho štedrá dobročinnosť mu získala meno otca sirôt a chudobných a nikdy nebol taký šťastný, ako keď v ich prospech vyčerpal kráľovskú pokladnicu.

Bol poctený darom proroctva a predvídal mnohé z budúcich dejín Anglicka. Pozoruhodným príkladom je, že keď sa Sweyn, dánsky kráľ, utopil práve pri nastupovaní na loďstvo, aby napadol Anglicko, Eduard si bol tejto udalosti nadprirodzene vedomý práve v okamihu, keď sa stala. Mal zvláštnu úctu k svätému Jánovi Evanjelistovi a zvykol nikdy neodmietnuť nič, o čo ho požiadal v jeho mene. Jedného dňa sa mu svätý Ján zjavil ako chudobný muž, ktorý takto prosil o almužnu; kráľ, ktorý nemal pri sebe žiadne peniaze, si zložil prsteň a dal mu ho. Čoskoro nato svätec poslal prsteň späť Eduardovi s odkazom, že sa blíži jeho smrť.

Kráľ potom prikázal, aby sa zaňho modlili; a zomrel najzbožnejšie v deň, ktorý predpovedal svätý Ján, v januári, v roku spásy 1066. V nasledujúcom storočí ho pápež Alexander III zapísal, presláveného zázrakmi, medzi svätých. Innocent XI nariadil, aby jeho pamiatku slávila celá Cirkev verejným ofíciom v deň jeho preloženia, ktoré sa uskutočnilo tridsaťšesť rokov po jeho smrti, pričom jeho telo sa našlo neporušené a vydychovalo sladkú vôňu.

Na posvätnom cykle predstavuješ národ, ktorý Gregorius Veľký predvídal, že bude súperiť s anjelmi; toľko svätých kráľov, slávnych panien, veľkolepých biskupov a veľkých mníchov, ktorí boli jeho slávou, teraz tvorí tvoj žiarivý dvor. Kde sú teraz tí nerozumní, pred ktorými sa zdalo, že ty a tvoj rod zomriete?" (Múdrosť 3,2) Dejiny treba posudzovať vo svetle nebies. Kým tam ty a tvoje kráľovstvo večne vládnete, súdite národy a vládnete nad ľuďmi; (Wisdom 3,8) dynastie tvojich nástupcov na zemi, večne žiarlivé na Cirkev a dlho blúdiace v schizme a heréze, jedna po druhej vymreli, sterilizované Božím’hnevom a nemajú nič okrem tej márnej slávy, po ktorej sa v knihe života nenachádza ani stopa. O čo vznešenejšie a trvácnejšie boli, ó, Eduard, plody tvojho svätého panenstva!

Uč nás pozerať sa na súčasný svet ako na prípravu na iný, večný svet; a hodnotiť ľudské udalosti podľa ich večných výsledkov. Naše obdivné uctievanie ťa hľadá a nachádza v tvojom kráľovskom opátstve vo Westminsteri; a my radi v očakávaní rozjímame o tvojom slávnom vzkriesení v deň súdu, keď všetci okolo teba, toľkí falošní veľmoži, uznajú svoju hanbu a ničotu.

Blahoželaj nám, v duchu alebo v skutočnosti sa klaňajúcim pri tvojom hrobe, kde by nám kacírstvo v strachu pred výsledkom radšej zakázalo modliť sa. Obetuj Bohu prosby, ktoré dnes stúpajú zo všetkých kútov sveta, za zatúlané ovce, ktoré hlas Pastiera’teraz tak úpenlivo volá späť do jediného ovčinca!"

Tento text je prevzatý z Liturgický rok, ktorého autorom je Dom Prosper Guéranger (1841-1875). LifeSiteNews ďakuje Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.