pregnant-810x500.jpg

Pro-life kongresmanky búšia na Bidenovo pravidlo, ktoré nariaďuje pokrytie potratov ako súčasť nového zákona o "tehotných pracovníčkach

26
Kultúra smrti

Komisia pre rovnosť príležitostí v zamestnaní (EEOC) navrhla pravidlo, ktoré by definovalo federálnu ochranu pred diskrimináciou v súvislosti s tehotenstvom ako požiadavku, aby zamestnávatelia pokrývali potraty, upozorňujú dvaja pro-life zákonodarcovia, ktorí žiadajú zmenu tohto pravidla ešte pred jeho finalizáciou.

V liste z 10. októbra adresovanom predsedníčke EEOC Charlotte Burrowsovej, ktorý získal denník Daily Signal, poslanci USA. Virginia Foxxová (R-NC) a Mary Millerová (R-IL) upozorňujú, že navrhované pravidlo týkajúce sa implementácie federálneho zákona o spravodlivosti tehotných pracovníčok (PWFA), ktorý vyžaduje, aby zamestnávatelia zabezpečili “primerané prispôsobenie” pre tehotné zamestnankyne, obsahuje formuláciu definujúcu “tehotenstvo, pôrod alebo súvisiace zdravotné podmienky” ako zahŕňajúcu “podstúpenie alebo rozhodnutie nepodstúpiť interrupciu.”

Ako sa uvádza v liste, zákon PWFA vo svojom texte nezahŕňa interrupciu a zákonodarcovia, ktorí ho prijali, v skutočnosti uviedli, že tak urobili s výslovným vedomím, že neudeľuje žiadnu požiadavku na uľahčenie, pomoc alebo prispôsobenie sa rozhodnutiu pre interrupciu. V roku 2022 katolícky hlas varoval, že ak bude PWFA schválená, umožní pro-life skupinám, aby boli “žalované, ak neposkytnú’svojim zamestnancom špeciálne voľno na interrupciu,” ako uviedol LifeSiteNews. “EEOC zvyčajne nekoná spôsobom, ktorý by sa zhodoval s pro-life alebo katolíckymi názormi. Vo všeobecnosti EEOC interpretuje ‘otázky diskriminácie v súvislosti s tehotenstvom tak, aby zahŕňali aj ochranu práva pracovníčok na&nbsppotrat, poznamenala vtedy Erika Ahernová z&nbspKatolíckeho hlasu.

Konferencia katolíckych biskupov USA (USCCB) napriek tomu podporila legislatívu PWFA – a EEOC spomenula práve túto podporu pri predstavovaní navrhovaných pro-potratových nariadení, ktorými sa vykonáva teraz schválený zákon. USCCB podporila legislatívu spolu s Planned Parenthood, najväčšou národnou’potratovou spoločnosťou.

“Navrhovaný predpis definuje ‘súvisiace zdravotné podmienky’ tak, aby zahŕňal ‘používanie antikoncepcie, menštruáciu, liečbu neplodnosti a plodnosti, [a] endometriózu,’ okrem iných liečebných postupov a podmienok,” Reps. Foxx a Miller’v liste dodávajú: “Zahrnutím liečby a stavov, ako sú tieto, navrhované pravidlo presahuje svoj výklad PWFA za hranicu únosnosti. Ako je vysvetlené vyššie, Kongres zamýšľal PWFA riešiť bežné potreby tehotných pracovníčok na pracovisku, ako je prístup k vode, dodatočné prestávky na toaletu alebo poskytnutie stoličky alebo stoličky.”

Kriticky poznamenávajú, že v texte PWFA’sa tiež stanovuje, že podlieha “uplatniteľnosti” určitých ochranných opatrení týkajúcich sa náboženskej slobody vrátane výnimky pre akúkoľvek “náboženskú korporáciu, združenie, vzdelávacie zariadenie alebo spoločnosť, pokiaľ ide o zamestnávanie osôb určitého náboženstva na výkon práce súvisiacej s vykonávaním činností takejto korporácie, združenia, vzdelávacieho zariadenia alebo spoločnosti.”

“Buď si predseda Burrows a celá EEOC zle položili okuliare na čítanie, alebo jednoducho neovládajú anglický jazyk,” povedal Foxx. “Nikde v zákone o spravodlivosti pre tehotné pracovníčky nie sú ustanovenia, ktoré by umožňovali zaradiť interrupcie a potratové služby do expresného pruhu. EEOC by mala radšej zostať vo svojom vlastnom pruhu, rešpektovať zámer Kongresu a vydať konečné pravidlo, ktoré’je v priamom súlade so zákonným textom.”

“Bidenova administratíva je odhodlaná zradiť posvätnosť života presadzovaním politiky, ktorá podkopáva práva nenarodených detí,”vyhlásila Millerová. “Ako matka siedmich detí a babička dvadsiatich som hlboko odhodlaná brániť život. Budem pokračovať v boji proti Bidenovej administratíve a radikálnemu potratovému priemyslu, aby som ochránila zraniteľné deti pred pro-potratovou agendou ľavice.”

Situácia je najnovším prípadom mobilizácie federálnej exekutívy pod vedením prezidenta Joea Bidena do multifrontačného úsilia o čo najpraktickejší potrat po minuloročnom rozhodnutí Najvyššieho súdu USA’zvrátil Roe v. Wade, čím prvýkrát za polstoročie umožnil voleným zložkám vlády priamo zakázať interrupcie.

Vďaka tomuto rozhodnutiu sa 15 štátov teraz zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií a mnohé ďalšie predtým nevykonateľné pro-life zákony sú teraz v platnosti po celej krajine. Doteraz dostupné údaje ukazujú, že tieto zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne.

V reakcii na to presadzujú spojenci potratov rôzne taktiky na zachovanie “prístupu k potratom,” ako napríklad jednoduchý prístup k potratovým tabletkám, právnu ochranu a finančnú podporu medzištátne cesty na potrat, pokusy o zakotviť “práva” na smrtiacu praktiku do štátnych ústav, a nie do ústavy USA, konštrukcia nových potratových zariadení v blízkosti hraníc, ktoré majú spoločné štáty podporujúce život a potraty, a z liberálnych štátov robí útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov. 

Biden, ktorý chváli, že jeho administratíva začala “celovládne úsilie na ochranu reprodukčných práv” (populárny eufemizmus pre legálne potraty na požiadanie), má vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Roe status quo tým, že by štáty nemohli prijať prakticky žiadne pro-life zákony. Voľby v roku 2024 rozhodnú o tom, či si demokrati udržia Biely dom a udržia alebo získajú dostatočný počet kresiel v Kongrese, aby sa tak stalo.

PODROBNOSTI:

‘Zákon o tehotných pracovníkoch’ by mohol prinútiť podniky platiť za interrupcie, pošliapať náboženskú slobodu

Zákon podporovaný USCCB by mohol prinútiť náboženských zamestnávateľov chrániť interrupcie zamestnancov, antikoncepciu