Shutterstock_2226077745-810x500.jpg

Bývalý šéf vysielania varuje, že Trudeauov zákon o cenzúre znamená koniec "slobodného a otvoreného internetu

29
Kultúra smrti

Zákon Justina Trudeaua o cenzúre internetu má ešte viac obmedziť používanie médií Kanaďanmi.

Bývalý podpredseda Kanadskej komisie pre rozhlasové, televízne a telekomunikačné vysielanie (CRTC) Peter Menzies v utorok odhalil, že nové predpisy CRTC majú cenzurovať podcasty pre všetkých Kanaďanov.

“Odteraz budú všetky vaše obľúbené podcasty vysielané a dohliadané pod prísnym regulačným okom Kanadskej rozhlasovej, televíznej a telekomunikačnej komisie (CRTC) a jej deviatich vládnych nominantov,” uviedol.

“Dni, keď ste si mohli užívať slobodný a otvorený internet, sa skončili,” varoval Menzies.

Dňa 29. septembra CRTC oznámil, že stanovil “svoj regulačný plán na modernizáciu kanadského’vysielacieho rámca a zabezpečenie toho, aby online streamovacie služby významne prispievali ku kanadskému a domorodému obsahu.”

Právomoc nad tým, čo Kanaďania počúvajú, získala CRTC na základe zákona o online spravodajstve, ktorý prijala Trudeauova vláda.

Kanadský’senát schválilzákon o online spravodajstve v júni a rýchlo sa stal zákonom. Nový zákon po úplnom zavedení do praxe prinúti spoločnosti sociálnych médií platiť kanadským starším médiám za spravodajský obsah zdieľaný na ich platformách a dá CRTC právomoc cenzurovať to, čo považuje za vhodné, aby Kanaďania počúvali.

Menzies ďalej varoval, že nové nariadenia sa dotknú všetkých Kanaďanov, či už sú liberálni alebo konzervatívni, keďže CRTC vyhlásila, že podcasty sa kvalifikujú ako vysielanie, ktoré má teraz právomoc cenzurovať.

“Takže vďaka všetkým týmto regulačným trikom sa teraz platformy, ktoré šíria podcasty, musia zaregistrovať u CRTC, aby sa mohla rozhodnúť, ako, slovami ministerky pre kultúrne dedičstvo Pascale St-Ongeovej, ‘čo najlepšie podporiť’ podcasty,” vysvetlil.

Menzies varoval, že hoci St-Onge a predsedníčka CRTC Vicky Eatride budú sľubovať, že podcasty nebudú cenzurované, nebude to tak.

“Možno tomu aj úprimne veria,” dodal. “Ak áno, žijú vo svete sebaklamu a popierania; prakticky všetko, čo CRTC robí v oblasti vysielania, diktuje podmienky, za ktorých môžu tieto programy existovať.”

Podľa zákona o online spravodajstve má CRTC právomoc zabezpečiť, “aby programy, nad ktorými má osoba, ktorá vykonáva vysielanie, programovú kontrolu, boli na vysokej úrovni.”

Menzies zdôraznil, že ide o “tak subjektívne opatrenie, ako si len možno predstaviť.”

“Organizácia to [cenzúru] jednoducho radšej robí nenápadne, a preto sa podcasteri musia báť — veľmi báť — že to, s čím CRTC príde, je súbor pravidiel upravujúcich vysielanie podcastov takými platformami, ako sú YouTube, Spotify a akákoľvek iná platforma s príjmom viac ako 10 miliónov dolárov,” upozornil.

Kanaďania sú už zablokovaní pri prezeraní alebo zdieľaní správ na Facebooku a Instagrame, keďže spoločnosť Meta oznámila, že radšej odstráni správy pre Kanaďanov, ako by mala platiť poplatky uvedené v novom zákone.

Podobne sa správa aj spoločnosť Google zopakovala svoj sľub, že radšej odstráni spravodajský obsah pre Kanaďanov, ako by mala zaplatiť 172 miliónov dolárov, ktoré jej nariadila Trudeauova vláda.

Samotný zákon bol pre premiéra a jeho liberálnu vládu predmetom veľkej kritiky. Prieskum z 10. júla totiž ukázal, že väčšina Kanaďanov sa obáva že by v dôsledku tejto politiky mohli stratiť prístup k správam na sociálnych sieťach.

Minulý týždeň obhajca slobody prejavu a podnikateľ Elon Musk kritizoval Trudeaua za jeho pokračujúcu cenzúrnu kampaň a napísal: “Trudeau sa snaží potlačiť slobodu prejavu v Kanade,” a označil to za “hanebné.”