Shutterstock_566433997-810x500.jpg

Trudeau ignoruje skutočné problémy pôvodného obyvateľstva a podsúva Kanaďanom mýty o rezidenčných školách

32
Kultúra smrti

Tento mesiac Kanaďania po prvýkrát v histórii oslávili Deň pravdy a zmierenia.

Kým sa mainstreamové médiá a liberálni politici vrátane premiéra Justina Trudeaua ospravedlňovali za minulé krivdy v rezidenčných školách, z ktorých sa niektoré preukázateľne nevyskytli, skutočné problémy, ktorým čelia komunity pôvodných obyvateľov, boli obídené.

Trudeauova vláda zjavne považuje za jednoduchšie ospravedlniť sa za krivdy minulosti, než pracovať na skutočných riešeniach súčasných nespravodlivostí.

Všetci sme počuli príbehy o domorodých deťoch, ktoré boli údajne zneužívané a zabíjané v internátnych školách, ale veľmi málo sa hovorí o ubližovaní bezbranným domorodcom v súčasnosti.

Aj keď nežijem v časti Kanady v blízkosti domorodých rezervácií, mám rodinu a priateľov, ktorí tam žijú, a príbehy, o ktoré sa delia, odhaľujú skutočné krízy v týchto komunitách.

Tých je takmer priveľa, aby sa dali spočítať: chudoba, alkoholizmus, drogová závislosť, kriminalita a násilie, najmä v školách. Ale hrôza, ktorá ma najviac zasiahla, je ohromujúci počet domorodých žien, ktoré sú každý rok nezvestné a zavraždené.

Zprávy v domorodých komunitách odhaľujú, že každých niekoľko týždňov sa objaví nový plagát, ktorý vyhlasuje pátranie po ďalšej nezvestnej domorodej žene. Zatiaľ čo niektoré ženy dobrovoľne opúšťajú rezervácie a sťahujú sa do miest bez toho, aby o tom povedali svojim rodinám a priateľom, mnohé jednoducho zmiznú bez stopy.

Podľa správy štatistického úradu Kanady za rok 2017 sú domorodé ženy a dievčatá zavraždené a nezvestné v neprimerane vyššej miere v porovnaní s nedomorodými ženami.

Domorodé ženy tvoria 10 % z celkového počtu nezvestných žien v Kanade napriek tomu, že tvoria len 5 % populácie.

Statistiky vlády’sú však považované za nepresné, čo znamená, že skutočné číslo je pravdepodobne oveľa vyššie.

Okrem toho, domorodé ženy a dievčatá neprimerane často trpia fyzickým a sexuálnym zneužívaním, pričom viac ako šesť z desiatich (63 %) zažilo počas svojho života fyzický alebo sexuálny útok.

Nanešťastie, veľkú časť zneužívania spôsobujú rodinní príslušníci alebo známi, čo pravdepodobne súvisí s vysokou mierou alkoholizmu a drogovej závislosti v rezerváciách.

Väčšinu (56 %) vrážd domorodých žien v rokoch 1980 až 2014 spáchal rodinný príslušník, 26 % spáchali známi a len 8 % cudzí ľudia.

Viac, napriek Trudeauovej’rétorike, že mu záleží na domorodom obyvateľstve, správa kanadského štatistického úradu zistila, že vraždy domorodých žien a dievčat majú v porovnaní s trestnými činmi spáchanými na nedomorodých ženách menšiu pravdepodobnosť, že vyústia do obvinenia zo závažnej vraždy.

Podľa výskumu v rokoch 2009 až 2021 viac ako polovica prípadov týkajúcich sa žien a dievčat, ktoré nie sú domorodými obyvateľkami, viedla k obvineniu z vraždy prvého stupňa.

V prípadoch vrážd domorodých žien a dievčat však polícia vzniesla alebo odporučila obvinenie z vraždy prvého stupňa o polovicu menej často. Namiesto toho boli prípady klasifikované ako vražda druhého stupňa alebo neúmyselné zabitie, čo znamená, že zločinci dostali miernejšie tresty a potom sa mohli slobodne vrátiť do domorodých komunít.

Trudeau’reakcia na krízu domorodého obyvateľstva

Trudeau zlyhal domorodé obyvateľstvo a odmietol prijať skutočné opatrenia na ochranu žien pred nezvestnosťou, zneužívaním a vraždami.

Hoci tvrdí, že mu záleží na ich problémoch, jeho jediným riešením je posielať im ďalšie neobmedzené finančné kompenzácie, čo ešte viac prehĺbilo ich problémy, ktoré často vedú k zvýšenému alkoholizmu a drogovej závislosti.

Naproti tomu Trudeau trvá na tom, aby sa opakovane ospravedlňoval za zločiny systému rezidenčných škôl, a to aj napriek čoraz väčšiemu množstvu dôkazov, že neexistovali žiadne “masové hroby”, ako pôvodne tvrdili médiá.

Kanadský systém rezidenčných škôl bola štruktúra internátnych škôl financovaných kanadskou vládou, ktorá fungovala od konca 19. storočia až do zatvorenia poslednej školy v roku 1996.

Kanadské internátne školy pre pôvodných obyvateľov, hoci ich prevádzkovala katolícka cirkev aj iné kresťanské cirkvi, boli poverené a zriadené federálnou vládou

Aj keď v internátnych školách dochádzalo k závažnému zneužívaniu domorodých detí, sústredenie sa na ospravedlňovanie sa za minulé krivdy nepomôže domorodým ženám a dievčatám, ktoré sú ohrozené dnes.

Takýto prístup však uplatňuje Trudeauova vláda, ktorá nedávno dosiahli vyrovnanie vo výške 2,8 miliardy dolárov v hromadnej žalobe týkajúcej sa internátnych škôl.

Na dôvažok, namiesto toho, aby riešili trestné činy súvisiace s domácim násilím, Trudeauovi liberáli nedávno zaviedli projekt za 4,8 miliardy dolárov.EUR na financovanie antikoncepcie a interrupcií pre domorodé ženy.

Trudeau sa rozhodol vyhnúť zodpovednosti za krízu domorodého obyvateľstva, zrejme dúfajúc, že odvráti pozornosť Kanaďanov rozprávaním o rezidenčných školách a nechá domorodé ženy trpieť násilím a zneužívaním.