Jim-Jordan-810x500.jpg

Jim Jordan, Donald Trump medzi zvažovanými menami, ktoré nahradia Kevina McCarthyho na poste predsedu Snemovne reprezentantov

28
Neutral

Kevin McCarthy bol odvolaný z funkcie predsedu Snemovne reprezentantov, a tak nastal čas, aby si republikáni vybrali nového lídra. 

Ke dňu uverejnenia tohto článku sú zákonodarca z Ohia Jim Jordan a líder väčšiny v Snemovni reprezentantov Steve Scalise jedinými členmi komory, ktorí oznámili svoju kandidatúru na túto funkciu. 

“Krajne ľavicová progresívna politika ničí naše komunity, našu bezpečnosť a našu budúcnosť,” napísal v liste, ktorý dnes poslal členom Snemovne.  

Jordan je dynamická osobnosť. V súčasnosti je predsedom justičného výboru Snemovne reprezentantov. Počas svojho pôsobenia agresívne sledoval diskriminačné útoky FBI’na zástancov života a tradičných katolíkov, ktorí sa zúčastňujú na latinskej omši. Taktiež podnikol kroky proti falošným žalobám, ktoré boli začaté proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi.  

Dá sa predpokladať, že Jordan by pokračoval v osvetľovaní týchto otázok, ak by dostal väčšiu scénu, ktorá sa spája s funkciou rečníka.  

K ďalším záujemcom o túto funkciu, o ktorých sa hovorí, patrí whip GOP Tom Emmer a dokonca aj bývalý prezident Donald Trump.

Bolo by to bezprecedentné, keby bol Trump zvolený do tejto funkcie, pretože ešte nikdy nebol za predsedu Kongresu vymenovaný nečlen Kongresu, hoci ústava neuvádza kvalifikáciu na túto funkciu. 

Aj keď by to mohlo byť dobré politické divadlo, Trump nemá takmer žiadne znalosti o vnútornom fungovaní Kongresu. Bol by’nútený obklopiť sa ľuďmi, ktorí by mu pomáhali prijímať väčšinu rozhodnutí. Stačí povedať, že počas svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta v tomto smere neodvádzal dobrú prácu (spomeňme Johna Boltona a Jareda Kushnera).   

Nezávisle od toho môže byť za touto možnosťou istý impulz. Práve dnes ráno Marjorie Taylor Greeneová povedala v relácii Real America’s Voice, že z celého srdca podporuje Trumpa za predsedu parlamentu.   

Zástupca Matt Gaetz po utorňajšom hlasovaní médiám tiež tajomne povedal, že je presvedčený, že urobil správne, pretože “sa rozprával” s Trumpom. 

Sean Hannity podobne povedal v utorok vo svojom programe Fox News, že bol v kontakte s členmi Trumpovho’vnútorného kruhu, ktorí ho informovali, že by mal’o túto funkciu záujem, aspoň krátkodobo. Jordan odpovedal, že by bol radšej, keby bol Trump v Bielom dome.   

Jedinou zjavnou výhodou Trumpovho rečníckeho postu – aspoň by sa dalo dúfať – by bolo jeho agresívne presadzovanie obvinení z impeachmentu voči Joeovi Bidenovi. McCarthy v tejto otázke už mesiace otáľal. Trump by dal do popredia peniaze, ktoré Biden a jeho syn Hunter dostali od Číny a Ukrajiny. Obžaloba by bola v podstate zaručená.

Tom Emmer by bol hroznou voľbou na post predsedu parlamentu. Je to Minnesotčan, poskok Obchodnej komory, ktorý rozhodne nie je konzervatívcom typu America First. Podobne ako McCarthyho podporujú veľké technologické spoločnosti, vo viacerých otázkach je umiernený a hlasoval za manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Scalise je zaujímavý vzhľadom na jeho presvedčenie o podpore života, ale obava môže spočívať v tom, že nemá dostatočnú vážnosť, ktorá je potrebná na to, aby republikánom pomohol v roku 2024 získať späť Biely dom. Jordan je určite telegenickejšia postava ako Scalise a zdá sa, že rozumie úlohe, ktorá ho čaká. 

Zástupca Thomas Massie v utorok hlasoval za ponechanie McCarthyho vo funkcii predsedu parlamentu. Na X už povedal, že Jordan by bol jeho “prvou voľbou” na vyplnenie prázdneho miesta. Gaetz, ktorý v januári zaujímavým spôsobom nominoval Jordana za predsedu parlamentu, opätovne zverejnil Massieho’komentár a Jordana označil za “skvelú” voľbu.

Všetko to znamená, že si pripravte popcorn. V nasledujúcich dňoch sa môže stať čokoľvek a pravdepodobne sa aj stane.