shutterstock_2363862823-810x500.jpg

Arcibiskup Viganò a Mel Gibson bijú na poplach kvôli "genocíde" arménskych kresťanov

43
Kultúra smrti

Arcibiskup Carlo Maria Viganò vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo viac ako 60 000 etnickým Arménom, ktorí utekajú z vojnou zničeného Náhorného Karabachu, autonómneho, silne sporného regiónu v šiitskom moslimskom Azerbajdžane, ktorý tento mesiac dobyla táto krajina.

Jeho excelenciu’v posolstve podporil aj tradičný katolícky herec Mel Gibson, ktorý tieto udalosti označil za “etnické čistky”

“Kde je medzinárodné spoločenstvo, vždy pripravené prijať islamských migrantov vo vojenskom veku, utekajúcich z vojnových zón alebo financujúcich zástupnú vojnu na Ukrajine pod zámienkou ruskej invázie?"” pýta sa Jeho Excelencia. “Kde je malicherný Bergoglio, podľa ktorého sa žiadna etnická výmena nekoná?"”

Ako sa situácia dostala do tohto bodu?"

Náhorný Karabach, známy aj ako Republika Arcach, bol pred rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991 bývalým satelitom ZSSR. Odvtedy si jeho 99 % kresťanské obyvateľstvo vytrpelo tri významné konflikty s Azerbajdžanom — jeden v roku 1994, ďalší v roku 2020 a teraz súčasnú situáciu.

Počas prvej svetovej vojny sa moslimská Osmanská ríša dopustila genocídy prevažne kresťanského arménskeho obyvateľstva, pričom zahynulo viac ako 1 milión ľudí. Gibson povedal, že v tomto prípade “história sa tragicky opakuje.”

Pres to, že Rusko vynaložilo rozsiahle diplomatické a vojenské prostriedky na zabezpečenie mieru pre približne 120 000 Arménov, ktorí žili v Náhornom Karabachu, s tým, že prezident Vladimir Putin’venoval pozornosť vojne na Ukrajine, zostal otvorený priestor pre Tureckom podporovaný azerbajdžanský prezident Ilham Alijev, aby sa zmocnil regiónu.

Dňa 19. septembra Alijevove sily začali operáciu, ktorú jeho vláda nazvala “protiteroristickou” operáciou s použitím delostrelectva a dronov. Za menej ako 24 hodín boli Arméni v Karabachu prepadnutí, vrátane civilných obetí. Viac ako 40 % obyvateľov hľadalo útočisko v Arménsku, do ktorého sa dá dostať len cez Lačinský koridor, dlhú a kľukatú cestu, ktorú predtým na 10 mesiacov zablokovala azerbajdžanská vláda. Ministerstvo zahraničných vecí USA útok odsúdilo.

Zprávy z početných výjazdov naznačujú, že utekajúci Arméni potrebujú až deň alebo viac na cestu, niekedy aj pešo, vďaka dopravným zdržaniam a nedostatku paliva údajne spôsobené azerbajdžanskými zlými aktérmi, ktorí sa snažia spôsobiť ešte väčšie utrpenie tým, ktorí odchádzajú. Mnohí z utečencov majú nedostatok vody a zdravotníckych a potravinových zásob.

Arcibiskup Viganò vyzýva svetových lídrov

V príspevku na X z 27. septembra arcibiskup Viganò vyjadril veľkú sústrasť arménskemu ľudu. Upozornil tiež na pokrytectvo “medzinárodného spoločenstva”, ktoré nerobí viac pre pomoc utekajúcim kresťanom, ale ktoré “vždy” ochotne pomáha moslimským migrantom.

“Arménsky národ, po stáročia prenasledovaný islamom a komunistami pre svoju vieru, je opäť terčom krutej etnickej výmeny,” uviedol. “Tisíce Arménov opúšťajú svoju krajinu, sú vyháňaní zo svojich domovov, považovaní za cudzincov vo svojej vlasti.”

“Kde je medzinárodné spoločenstvo, vždy pripravené prijať islamských migrantov vo vojenskom veku, utekajúcich z vojnových oblastí alebo financujúcich zástupnú vojnu na Ukrajine pod zámienkou ruskej invázie?"” pýtal sa.

Pokračoval: “Vyzývam inštitúcie všetkých krajín, aby urýchlene konali a poskytli Arménom pomoc a ochranu, otvorili humanitárny koridor na ich prijatie a predovšetkým podnikli okamžité diplomatické kroky, aby sa vyhnanci mohli čoskoro vrátiť do svojich domovov.”

“Vzývam príhovor svätého Gregora Osvietiteľa, patróna Arménskej apoštolskej cirkvi, aby ochraňoval prenasledovaných katolíkov a utvrdzoval ich v hrdinskom svedectve viery, ktoré ich oživovalo po stáročia.”

Vatikánske mierové snahy zlyhali

V roku 2016 pápež František navštívil Arménsko a Azerbajdžan, v ktorých údajne žije menej ako 300 katolíkov. V roku 2020 sa stretol aj s azerbajdžanským’vodcom. Počas kázne v Bazilike svätého Petra’s hlavou Arménskej pravoslávnej cirkvi v apríli 2015 František povedal, že “prvá genocída 20. storočia” bola “proti vám, arménskemu národu.” Toto vyhlásenie spôsobilo, že turecká vláda odvolala svojho veľvyslanca vo Vatikáne na 10 mesiacov, keďže tento národ dlhodobo odmieta obvinenia, že sa dopustil cieleného zabíjania.

20. septembra František vyzval k mieru, ale bezvýsledne po tom, ako azerbajdžanská armáda začala svoju kampaň na Náhorný Karabach. Predpokladá sa, že pri útokoch zahynuli stovky, ak nie tisíce etnických Arménov. Tí, ktorí prežili, sa obávajú o svoje životy, keďže “reintegrácia” Náhorného Karabachu do Azerbajdžanu sa má začať 1. januára, keď sa republika bude oficiálne rozpustená.

Mel Gibson si všíma mlčanie médií’

Mel Gibson umocnil posolstvo arcibiskupa Vigana’nahratým videoposolstvom, ktoré Jeho Excelencia zverejnila na X. Herec si všimol podobnosť medzi arménskou genocídou z prvej svetovej vojny a zároveň vyzval na “bezpečný prechod” pre tých, ktorí utekajú z regiónu.

“História sa tragicky opakuje, keď sme svedkami novodobej genocídy, ktorá sa odohráva. Arménsky národ, ktorý prežil stáročia prenasledovania kvôli svojej viere, je opäť vystavený brutálnej kampani etnických čistiek.

“V zajatí Azerbajdžanu a Turecka nespočetné množstvo Arménov znáša nevýslovné hrôzy: straty na životoch, nútené presídlenie, hlad a izoláciu od základných zásob,” pokračoval. “Sú to tí istí Arméni, ktorých korene siahajú hlboko do krajiny, ktorú po celé generácie nazývali svojím domovom.”

“Žiadam medzinárodné spoločenstvo všetkých krajín, aby urýchlene konalo, podalo arménskemu obyvateľstvu pomocnú ruku, poskytlo mu ochranu, ktorú zúfalo potrebuje, a vytvorilo humanitárny koridor pre jeho bezpečný prechod.”

“A čo je najdôležitejšie, zapojme sa do okamžitého diplomatického úsilia s cieľom zabezpečiť, aby sa títo vyhnaní ľudia bezodkladne vrátili do svojich právoplatných domovov. Arménskemu ľudu, ktorý stále trpí, odkazujem, aby nestrácal odvahu. Boh je s vami."”

Pokračujúce spory a reakcie vo svete

Azerbajdžanská vláda predvídateľne poprela, že by vykonávala akékoľvek “etnické čistky.” Tvrdí, že tí, ktorí odchádzajú, tak robia z vlastnej vôle. Uviedla tiež, že tvrdenia Arménov, že sa spoliehajú na tureckých žoldnierov, sú tiež nepravdivé.

Aj keď azerbajdžanský’prezident povedal, že tí, ktorí zostanú, budú mať chránené svoje práva, medzinárodní experti zostávajú skeptickí, zrejme z dobrého dôvodu. Predtým označil vodcov Náhorného Karabachu za “zločineckú juntu”, ktorú treba postaviť pred súd. Okrem toho bol bývalý predseda vlády Náhorného Karabachu začiatkom tohto mesiaca zatknutý, keď utekal cez Lačinský koridor.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan sa povedal, že jeho krajina sa pripravuje na “prijatie našich sestier a bratov z Náhorného Karabachu do Arménskej republiky so všetkou starostlivosťou.” Arménsko má v súčasnosti približne 2,8 milióna obyvateľov.

CNN informovala, že v pohraničných mestách Goris a Kornidzor sú zriadené dočasné utečenecké tábory. Portál tiež informoval, že počas návštevy Arménska šéfka Agentúry Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj (USAID) Samantha Powerová varovala, že utečenci trpia “ťažkou podvýživou.”

Katolícka humanitárna aktivistka Gia Chaconová tiež upozornila na situáciu.

“V Náhornom Karabachu prebieha ďalšia KRESŤANSKÁ genocída!” zverejnila na X. “Prvý kresťanský národ na svete — Arménsko— čelí DRUHEJ GENOCÍDE.”

“Je to jedna z najtemnejších stránok arménskych dejín,” podobne povedal agentúre Reuters 33-ročný arménsky kňaz. Navštívil hranice, aby poskytol duchovnú podporu ľuďom utekajúcim z Náhorného Karabachu.

Arménska apoštolská cirkev je národnou cirkvou Arménska a patrí do východného pravoslávneho spoločenstva. Arménsko je domovom mnohých kostolov a kláštorov, z ktorých niektoré pochádzajú z piateho storočia. Východného obradu Arménska katolícka cirkev je v spoločenstve s Rímom. Na celom svete má viac ako 600 000 členov. Obe cirkvi uznávajú za svojho ochrancu svätého Gregora Osvietiteľa (asi 257 - 328).