MicrosoftTeams-image-5-1-e1695927542342-810x500.jpg

Obete sexuálneho zneužívania žiadajú na proteste v Ríme od pápeža Františka odvolanie arcibiskupa Fernándeza

72
Kultúra smrti

Obeti sexuálneho zneužívania duchovnými vyšli vo štvrtok do rímskych ulíc, aby protestovali proti pápežovi Františkovi a žiadali, aby bol novovymenovaný kardinál Victor Manuel Fernández odvolaný z funkcie poverenej dohľadom nad reakciou Cirkvi na sexuálne zneužívanie. 

Zhromaždili sa v tieni stromov vedľa historického rímskeho hradu Castel Sant’Angelo a skupina obetí sexuálneho zneužívania duchovnými z 26 krajín vydala výzvu, aby pápež František zaviedol svoju toľkokrát opakovanú “nulovú toleranciu” pri riešení prípadov sexuálneho zneužívania.

“Arcibiskup Fernández je ten posledný človek, ktorý by mal viesť úrad, ktorý má na starosti všetky prípady znásilnenia a sexuálneho zneužívania duchovnými na celom svete,” povedal Peter Isley, obeť sexuálneho zneužívania a zakladajúci člen organizácie Ending Clergy Abuse (ECA). “Ako to vieme? Nuž, pozrite sa na minulosť človeka’”

“Keby sa pápež František poradil s obeťami z Argentíny, tento muž Fernández by nikdy nebol vymenovaný,” dodal Isley. 

Účastníci demonštrácie niesli transparenty s nápisom “Fernández musí odísť” a ďalšie s obrázkom pápeža Františka objímajúceho Fernándeza, na ktorom bola napísaná veta: “Vedeli a nič neurobili.”

Kríž s nápisom “nulová tolerancia” vyrytým na dvoch drevených vetvách niesla do výšky skupina demonštrantov, ktorí sa trochu priblížili k Vatikánu. 

Členovia ECA v súčasnosti v Ríme organizujú viaceré protesty proti pápežovi Františkovi’ vymenovaniu Fernándeza za vedúceho Dikastéria pre náuku viery (DDF). Fernández, ktorý sa svojej novej funkcie ujal nedávno, 11. septembra, a 30. septembra by mal byť vymenovaný za kardinála, bude v konečnom dôsledku zodpovedný za riešenie prípadov sexuálneho zneužívania duchovnými na celom svete. 

ČÍTAJTE: Arcibiskup Fernández bude dohliadať na prípady sexuálneho zneužívania napriek sporným záznamom o predátorských kňazoch  

Peter Isley vystúpil v Ríme pred médiami.
Demonštrácia ECA prechádza Castel Sant’Angelo

Pod drobnohľadom sa ocitli najmä záznamy Fernándeza’o riešení prípadu otca Eduarda Lorenza. Ako uviedol LifeSite, Fernández je obvinený z toho, že “verejne obhajoval” vplyvného kňaza v súvislosti s opätovne vyplávajúcimi obvineniami zo sexuálneho zneužívania detí z roku 2008. 

Tvárou v tvár obvineniam týkajúcim sa otca Lorenza Fernández zverejnil na webovej stránke arcidiecézy Lorenzov list, v ktorom kňaz obvinenia poprel ako “ohováranie, urážky a ohováranie.” 

Čítajte: Pápež František musí zrušiť svoj škandalózny výber arcibiskupa Fernándeza na najvyšší vatikánsky post

Fernández tiež dôrazne podporil Lorenza na verejnosti, pričom obhajoval svoj postoj k prideleniu Lorenza do školy po hlasnom proteste rodičov. Napísal, že to rozhodne nebol “prípad”, že Lorenzo bol “nebezpečnou bytosťou” a uviedol, že obavy rodičov “prešli od toho, čo mohlo byť pochopiteľnou obavou, k hrubému boju s cieľom zosmiešniť vašu postavu.”

Americká skupina na ochranu Bishop Accountability kritizovala Fernándeza za koncelebrovanie omše s Lorenzom v marci 2019, keďže v tom čase bol kňaz “pod čerstvým trestným dohľadom” zo zneužívania.  

Lorenzo bol zo svojej farnosti odvolaný až v októbri 2019, keď sa trestné konanie proti nemu zintenzívnilo, a po vydaní zatykača na neho Lorenzo v decembri 2019 spáchal samovraždu. 

Na demonštrácii bola prítomná nahlásená Lorenzova obeť’v ktorej mene bolo urobené vyhlásenie s podrobným opisom nahlásených udalostí zneužívania.

Údajná obeť o. Lorenza, tretí zľava v modrej bejzbalovej čiapke

ECA tiež upozornila na Fernández’ove obchody s Inštitútom Antonia Provolo pre nepočujúce a sluchovo postihnuté deti v La Plate, prípad, ktorý zdedil, keď prevzal kontrolu nad arcidiecézou La Plata.

V tejto škole bolo údajne viac ako 24 detí sexuálne zneužívaných a mučených zamestnancami školy a jej riaditeľom, otcom Nicolom Corradim, S.M., bol v roku 2019 odsúdený na 42 rokov väzenia za znásilňovanie a sexuálne zneužívanie nepočujúcich detí v škole Provolo v Mendoze.

ČÍTAJTE: Arcibiskup Fernández hovorí, že ‘niekoľko’ jeho textov je ‘nebezpečnejších’ ako erotická kniha o bozkávaní

ECA dodatočne obvinila pápeža Františka, že osobne prispel k “zakrývaniu zločinov v proviantných školách,” tvrdiac, že o zneužívaní vedel, ale nepodnikol žiadne kroky. 

“Žiadny biskup, ktorý kryl sexuálne zločiny voči deťom a ignoroval a prepúšťal obete zneužívania duchovnými vo svojej diecéze, by nemal viesť úrad, ktorý dohliada, vyšetruje a stíha sexuálnych delikventov z radov duchovných z celého sveta, ani by sa nemal stať kardinálom,” uviedla Julieta Añazco, obeť sexuálneho zneužívania z arcidiecézy La Plata, ktorú Fernández viedol od roku 2018 do svojho vymenovania do DDF v lete tohto roku. 

Členovia ECA požadujú, aby bol Fernández odvolaný z funkcie v DDF a tiež odvolaný z funkcie dezignovaného kardinála.

“Arcibiskup Fernández musí odísť,” povedal Isley v mene zhromaždených obetí sexuálneho zneužívania zo strany duchovných.

Isley argumentoval, že ak Fernández prevezme kontrolu nad riešením sexuálneho zneužívania v Cirkvi’potom “sa problém zneužívania duchovnými, s ktorým sme všetci tak ťažko zápasili, vráti o 25 rokov späť.”