MicrosoftTeams-image-17-1-810x500.png

Profesori vyčítajú prezidentovi University of Waterloo, že odsúdil Million Person March

18
Kultúra smrti

Skupina ontarijských profesorov verejne pokarhala rektora University of Waterloo za to, že odsúdil prorodinný pochod Million Person March, ktorý minulý týždeň zachvátil celú krajinu.

Štyria členovia výkonného výboru pobočky Waterloo Society for Academic Freedom and Scholarship 24. septembra požadovali ospravedlnenie od rektora University of Waterloo Viveka Goela za to, že označil Million Person March za nenávistný.” 

“List je pre rektora univerzity nevhodný: je vecne nesprávny, porušuje princíp inštitucionálnej neutrality a je necivilizovaný,” argumentovali štyria profesori z neďalekej Wilfred Laurier University (WLU) vo svojom otvorenom liste Goelovi. “Rozdelí univerzitnú komunitu a vytvorí atmosféru autocenzúry. Odsudzujeme to čo najdôraznejšie.” 

Goelovo’odsúdenie prišlo 19. septembra, deň pred Million Person March, celonárodným podujatím, v rámci ktorého vyšli do ulíc Kanaďania všetkých rás a náboženstiev, aby protestovali proti indoktrinácii LGBT v školách.  

Exkluzívne zábery z LifeSiteNews ukázali, že v Ottawe sa na podporu protestu 20. septembra zhromaždilo približne 5 000 občanov, ktorým konkurovalo asi 350 protiprotestujúcich. Tisíce Kanaďanov sa zišli aj v iných mestách, aby vyjadrili svoju podporu rodičovským právam vo vzdelávaní.

Protest, ktorý zorganizovali moslimskí Kanaďania, prijal heslo “Nechajte naše deti na pokoji,” konkrétne v súvislosti s rodovou ideológiou, vekovo nevhodným sexuálnym obsahom v školských knižniciach a LGBT propagandou.    

Odsudzujúci e-mail Goel’však vykreslil pochod v inom svetle, vyhlasuje, “Mnohí z vás už určite počuli o protitranzitných a proti-2SLGBTQIA+ zameraných akciách, ktoré sa v stredu konali po celej našej krajine. Chcem uznať, že tieto udalosti budú mať škodlivý vplyv na mnohých ľudí v našej komunite.”  

“Univerzita Waterloo je solidárna s kanadskou’queer komunitou počas týchto nenávistných protestov,” dodal. “Pracujeme na tom, aby naša univerzita zostala miestom bez nenávisti a násilia. Preskúmame našu kultúru a bezpečnostné protokoly na akademickej pôde, aby sme našli spôsoby, ako byť lepší. Inkluzívnejšie. Premyslenejšie. Premyslenejšie.”  

Profesori v liste poukázali na to, že Goel hrubo skreslil cieľ pochodu, ktorý sa dá ľahko nájsť na internete, ak si vyhľadáte účet Million Person March’na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.  

“List je nielen zaujatý, ale aj neobčiansky,” tvrdil v liste. “Univerzita hľadajúca pravdu musí povzbudzovať ľudí, aby sa kriticky zaoberali myšlienkami a návrhmi. Vašou povinnosťou ako rektora University of Waterloo je byť vzorom občianskej diskusie, ukázať študentom a všetkým členom komunity, že vedci a intelektuáli pristupujú k sporným otázkam nezaujato a v dobrej viere.”  

“Ohováranie tých, ktorých názory sa líšia od tých’vlastných, ako fanatikov alebo nenávistníkov potláča diskusiu a ponižuje váš úrad,” pokračoval. “Vaše konanie nemôže neoslabiť rešpekt verejnosti’voči univerzite.” 

Profesori trvali na tom, že Goelove’vyjadrenia ešte viac rozdeľujú univerzitnú komunitu a spôsobujú, že prorodinne orientovaní rodičia na univerzite sa cítia “vylúčení.” 

“Váš e-mail ešte viac upevňuje atmosféru strachu a autocenzúry, ktorá na University of Waterloo už roky narastá,” obvinili nás. “Kontaktovali nás mnohí profesori UW, ktorí by sa k tejto otázke vyjadrili, ale obávajú sa o svoje pracovné miesta. Hoci obsah úplne podporujú, nikto z nich nebol ochotný tento list podpísať. Je to určite obžaloba vedenia a správy UW.” 

“Univerzitný kampus, ktorý tak obmedzuje slobodu konania členov akademickej obce, nemôže s akoukoľvek dôveryhodnosťou tvrdiť, že sa zasadzuje za akademickú slobodu, slobodu svedomia a rôznorodosť pohľadu,” uviedli profesori.  

“Vyzývame vás, aby ste sa ospravedlnili univerzitnej komunite, verejne stiahli list a verejne sa zaviazali k inštitucionálnej neutralite,” napísali profesori.  

“Vyzývame tiež politické strany, aby sa zaviazali k trestným finančným sankciám voči univerzitám, ktoré porušujú princíp inštitucionálnej neutrality a využívajú peniaze daňových poplatníkov na presadzovanie otvorene ideologických programov,” uzatvárajú list.  

S pocitmi z listu sa stotožnil aj emeritný profesor Waterloo Edward R. Vrscay, ktorý pre LifeSiteNews povedal: “Úplne súhlasím s listom profesorov WLU.”  

“Obávam sa, že tento nanajvýš nerozumný krok rektora UW’prispeje k ďalšej polarizácii, nedôvere a strachu na akademickej pôde,”dodal s odkazom na nedávne odsúdenie pochodu.  

“Bude celkom pochopiteľné, ak vedenie UW dostane v budúcnosti podobné negatívne ohlasy – a to nielen od moslimskej komunity, ako možno usudzovať z listu, ktorý napísali profesori WLU,” pokračoval Vrscay.