Nathalie-Sinclair-Desgagne-810x500.png

Výbor kanadskej Snemovne reprezentantov jednomyseľne odhlasoval vyšetrovanie škandálom poznačenej Trudeauovej nadácie

30
Kultúra smrti

Kanadskí poslanci Dolnej snemovne, ktorí sú členmi výboru pre verejné účty, hlasovali 10:0 za to, aby generálny audítor krajiny prešetril dotáciu vo výške 125 miliónov dolárov, ktorú daňoví poplatníci poskytli na založenie škandálom poznačenej Nadácie Pierra Elliota Trudeaua v roku 2001.

Podľa Blacklock’s Reporter poslanci výboru schválili návrh, aby “generálny audítor prešetril dohodu o financovaní medzi vládou Kanady a Trudeauovou nadáciou, najmä pokiaľ ide o dodržiavanie záväzkov nadácie vyplývajúcich z tejto dohody.”

Poslankyňa z Bloku Québécois Nathalie Sinclair-Desgagné, predkladateľka návrhu, uviedla, že chce, aby generálny audítor “preskúmal pôvodnú dohodu s vládou Kanady, ktorá poskytla 125 miliónov dolárov Trudeauovej nadácii.”

“Mali kritériá, ktoré mali dodržiavať,” dodala.

Desgagné poznamenala, že je veľmi “nezvyčajné”, aby nadácia “s menom jednotlivca dostávala verejné prostriedky.”

“Existuje mnoho nadácií, ktoré majú mená jednotlivcov, ale nikdy nedostávajú verejné prostriedky ako Trudeauova nadácia,” povedala. “To ukladá určité zodpovednosti a povinnosti a my sa o tom musíme uistiť.”

Desgagné poznamenala, že je “úplne jasné”, že výbor nežiada nič iné ako úplné “vyšetrovanie.”

Nadácia dostala od parlamentu v roku 2002 dotáciu vo výške 125 miliónov dolárov, pričom hlavným zdrojom jej príjmov sú ročné úroky z tejto dotácie.

V poslednom čase sa nadácia dostala pod drobnohľad po tom, čo sa objavili správy, že prijala veľký dar spojený s Komunistickou stranou Číny (KSČ).

V apríli bola celá správna rada Nadácie Pierra Elliota Trudeaua odstúpilo po tom, ako sa objavila správa, v ktorej sa podrobne opisuje, ako prijalo dar vo výške 200 000 USD, ktorý je údajne spojený s Komunistickou stranou Číny (KSČ).

LifeSiteNews informoval, že Morris Rosenberg, bývalý šéf nadácie, priznal, že nikdy nespochybnil skutočnosť, že kanadský daňový doklad o zaplatení 140 000 USD za charitatívnu činnosť poslala nadácia na adresu v Číne spojenú s televíznou produkčnou spoločnosťou s kanadskou adresou.

V roku 2016 dostala nadácia dar od spoločnosti Millennium Golden Eagle International (Kanada), ktorá ako svoje sídlo uvádza súkromnú domácu adresu.

Spoločnosť Millennium Golden Eagle chcela, aby sa potvrdenie zaslalo na jej adresu v Číne, ktorá je zhodou okolností rovnaká ako adresa agentúry prepojenej s ČKS s názvom Čínska asociácia kultúrneho priemyslu.

V apríli, po prepuknutí škandálu s darmi spojenými s ČKS, nadácia uviedla, že vráti peniaze.

Takisto nadácia podľa Edwarda Johnsona, predsedu jej správnej rady, vypovedala, že organizácia ešte v roku 2021 držala nezverejnenú sumu v čínskych akciách.

Nadácia sa označuje ako “nezávislá a nestranícka charitatívna organizácia založená v roku 2001 ako živý pamätník bývalého premiéra.”

Pri založení Trudeauovej nadácie vtedajší liberálny premiér Jean Chretien povedal: “Čo je vhodnejším odkazom pre muža, ktorý symbolizoval mladosť, dokonalosť a inovatívneho ducha?”

Pierre Trudeau je zosnulý otec premiéra Justina Trudeaua a bol premiérom v rokoch 1968 až 1984 s výnimkou krátkej prestávky v rokoch 1979 až 1980. Bol známy svojimi chválami hlavným totalitným politickým systémom svojej doby.

Keď nadácia spočiatku dostala svoje finančné prostriedky, vtedajší opoziční poslanci sa pýtali, prečo to bolo povolené.

Nie je to prvýkrát, čo výbor hlasoval za prešetrenie financií Trudeauovej nadácie .

V apríli výbor pre verejné účty Dolnej snemovne jednomyseľne odhlasoval začatie vyšetrovania spôsobu financovania nadácie po tom, ako sa dozvedel o jej daroch spojených s CCP.

Takisto sa zdá, že nadácia ignorovala varovania Kanadskej bezpečnostnej spravodajskej služby (CSIS) týkajúce sa prijímania určitých peňažných darov.