Screenshot-2023-09-07-115058-e1694083946620-810x500.png

Kňaz DJ Svetových dní mládeže obhajoval sodomiu ako "posilnenie lásky" vo znovuobjavenom rozhovore

318
Kultúra smrti

Kňaz “DJ”, ktorý hral techno hudbu pred záverečnou pápežskou omšou na tohtoročných Svetových dňoch mládeže v portugalskom Lisabone, čelí ďalšej kontrole po tom, čo sa objavili archívne zábery, na ktorých obhajuje sodomiu a dvojzmyselne komentuje praktizovanie masturbácie.

Páter Guilherme Peixoto počas rozhovoru v podcaste “Maluco Beleza” v Portugalsku 23. septembra 2020 zľahčoval sexuálne akty spáchané mimo manželstva, ktoré sa podľa katolíckej náuky považujú za hriechy.

Kňazove’výroky, hoci odzneli v septembri 2020, nedávno opäť získali pozornosť, keď bol rozhovor zverejnený na katolíckej stránke na Facebooku.

ČÍTAJTE: ‘DJ kňaz’ na Svetových dňoch mládeže obvinený z techno session vedľa oltára pred pápežskou omšou

Vedúci podcastu Rui Unas sa Peixota pýtal na hriešnosť súvisiacu s praktizovaním sodomie. Unas sa pýtal:

Ak sa niekto po vzájomnej dohode so svojím partnerom dopustí sodomie, a to dokonca s istým násilím, s istým netradičným a neortodoxným správaním v tomto smere, ale vo svojom svedomí sa necíti vinný a verí, že neporušil svoju dôstojnosť, je všetko v poriadku?"

Na čo Peixoto odpovedal:

Myslím si, že áno. Myslím si, že áno, pretože to posilnilo lásku medzi nimi; všetko, čo sa deje v spálni, je osobná záležitosť.

Vzrušený kladnou odpoveďou kňaza’hostiteľ zvolal: “Máme kňaza, ktorý na to odpovie!”Unas sa ďalej pýtal na morálne stanovisko katolíka’v súvislosti s masturbáciou, pričom Peixoto uviedol: “Tieto veci sú všetky veľmi osobné. A myslím si, že nemá’zmysel, aby niekto prišiel za kňazom a rozprával sa o tom.”

Pri zdôvodňovaní, prečo by katolík nemal žiadať kňaza’o spoveď za tento hriech, kňaz povedal:

Je tu hriech proti čistote a každý človek pozná svoje vlastné konanie. Cirkev nepotrebuje používať tabuľku, ktorá by každému človeku diktovala, čo môže robiť a kde to má robiť, pokiaľ ide o sexualitu… Je dôležité, aby každý človek vedel, či skutok, ktorý spáchal, znižuje jeho ľudskú dôstojnosť alebo nie. A odtiaľ je to’osobná záležitosť každého z nich. Katolícka cirkev do toho nemusí’zasahovať.

Negatívne ohlasy

V sekcii komentárov k príspevku na Facebooku mnohí katolíci kritizovali Peixotovo’vyhlásenie. Jeden z používateľov komentoval: “Diabol tomuto kňazovi tlieska. Tri pokušenia, ktoré vedú k strate duší: telo (nespútané vášne/sexuálne úchylky), svet a diabol. To už vysvetľuje hrozivé narušenie veriacich zo strany spomínaného kňaza, ktorý hovorí."”

Ďalší používateľ poznamenal: “Otec Guilherme sa potrebuje poriadne vyspovedať.”

Peixotove’výroky o sodomii a masturbácii sú v rozpore s učením Katolíckej cirkvi’o čistote, ktoré je prezentované vo Svätom písme aj v Katechizme Katolíckej cirkvi.

Podľa svätého Pavla v 1 Kor 6, 9-10,

A či neviete, že nespravodliví nezdedia Božie kráľovstvo? Nedajte sa oklamať: ani nečistí, ani modloslužobníci, ani cudzoložníci, ani zženštilí, ani sodomiti […] nezdedia Božie kráľovstvo.

V Katechizme Katolíckej cirkvi sa navyše homosexuálne akty odsudzujú ako “ťažká skazenosť” a “vnútorne neusporiadané”, pretože “uzatvárajú sexuálny akt pred darom života. Nevychádzajú zo skutočnej afektívnej a sexuálnej komplementarity. Za žiadnych okolností ich nemožno schvaľovať.”

Ohľadne masturbácie Katechizmus v §2352 uvádza:

‘Tak Magistérium Cirkvi v priebehu stálej tradície, ako aj morálny zmysel veriacich nepochybovali a pevne trvali na tom, že masturbácia je vnútorne a vážne neusporiadané konanie.’

‘Úmyselné používanie pohlavnej schopnosti z akéhokoľvek dôvodu mimo manželstva je v podstate v rozpore s jej účelom.’Lebo sa tu hľadá sexuálna rozkoš mimo ‘sexuálneho vzťahu, ktorý vyžaduje mravný poriadok, podľa ktorého je ľudský čin usporiadaný správnym rozumom, a preto je v podstate schopný správnych a usporiadaných vzťahov, nedosahuje sa.’

Pápež Ján Pavol II. vo svojej knihe “Láska a zodpovednosť,” potvrdzuje: “Čistotu nemožno chápať bez cnosti lásky. Len čistý muž a čistá žena sú schopní skutočne milovať.”

Kým je páter Guilherme Peixoto?

Páter Peixoto si získal značnú pozornosť počas nedávnych Svetových dní mládeže (SDM), ktoré sa konali v júli v Portugalsku. V záverečný deň kňaz prebudil milióny účastníkov, ktorí spali pred udalosťami dňa, hudbou s techno tematikou. Ako písal portál LifeSiteNews, účastníci dosvedčili, že basové zvuky vibrovali zemou. Vystúpenie, ktoré údajne trvalo približne pol hodiny, sa stretlo s rozsiahlou ostrou kritikou katolíkov na internete.

Štyridsaťdeväťročný Peixoto je vo svojom rodnom Portugalsku známy ako dídžej, pričom jeho záujem o techno a rockovú hudbu sa začal už v mladom veku. Dokonca vytvoril so štyrmi ďalšími priateľmi seminaristami “poprockovú kapelu” a vo svojej zvýšenej náklonnosti k dídžejstvu pokračoval aj ako kňaz.