Z Ruska do sveta - Pro-life púť aj na Slovensku

1,826
Kultúra života

LITVA, 8. august 2012 (LifeSiteNews.com) - Rusko, prvá krajina sveta, ktorá zlegalizovala potraty, sa teraz stala príkladom v historickom geste na podporu života. 15. júna sa v pobrežnom meste Vladivostok na východe Ruska začala pro-life púť, akú dovtedy Rusko nezažilo. Putovať sa má od pobrežia Tichého oceána k Atlantiku.

Púť je hlavnou akciou podujatia, ktoré nesie názov „Od oceána k oceánu.“ Je to medzinárodná kampaň organizovaná vedúcimi osobnosťami pro-life hnutia po celom svete.

Putuje sa autami cestou, ktorá sa vinie Európou a prechádza územím týchto 23 krajín: Rusko, Ukrajina, Bielorusko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko, Chorvátsko, Taliansko, Rakúsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Nemecko, Belgicko, Veľká Británia, Írsko, Francúzsko, Španielsko a Portugalsko.

Práve teraz sa pútnici nachádzajú v Litve, majúc za sebou vyše 25 000 kilometrov, 30 popredných miest a 8 časových pásem.

„Celú túto vzdialenosť sme prekonali v špeciálne navrhnutých autách s pro-life logami a sloganmi,“ povedal pre LifeSiteNews Igor Beloborodov, koordinátor „Od oceána k oceánu“ v Rusku. „Napriek zlému počasiu...niekedy i bez spánku a odpočinku sme vždy dorazili do cieľa. Za ten čas sa naše auto pokazilo trikrát, ale s Božou pomocou sme šli ďalej... V každom meste sa k nám pripojilo čoraz viac ľudí.“

V spomínaných veľkomestách sa členovia pro-life tímu modlili za rodiny a nenarodených, zúčastňovali sa televízneho a rozhlasového vysielania a organizovali špecializované školenia pre pro-life aktivistov.

Webová stránka podujatia „Od oceána k oceánu“ uvádza, že jedným z cieľov púte je „podporiť krajiny s legislatívou, ktorá háji rodinu a život, t.j. Maďarsko a Poľsko. Tie čelia agresívnemu politickému tlaku z Európskeho parlamentu a iných inštitúcií, ktoré rodinu nepodporujú.“

Podľa slov Beloborodova, podujatie „Od oceána k oceánu“ sa stretlo s podporou mnohých kňazov, podnikateľov a politikov, vrátane členov Európskeho parlamentu Dr. Anny Záborskej a Carla Casiniho. Svoju podporu takisto preukázali herci a speváci a keď púť 18. júla dorazila do Minsku v Rusku, slávna ruská speváčka Pelageya a jej skupina odohrali koncert na oslavu púte.

Pútnici prevážajú kópiu ikony Panny Márie Čenstochovskej, tzv. „Čiernej Madony,“ aby ukázali podporu životu a tradičnej rodine.

Púť bude pokračovať ešte ďalšie mesiace, kým obraz z Čenstochovej dorazí do Fatimy v Portugalsku, blízko pobrežia Atlantiku.

Na jar 2013 bude po Portugalsku ikona privezená do USA.

„Trasa púte sa predĺžila a zahrnula i nové kontinenty,“ povedal Beloborodov. Pôvodne totiž plánovali púť usporiadať len v Európe, ale prihlášky na účasť na kampani vyplnili pro-life skupiny v Spojených štátoch, Latinskej Amerike, Afrike a Austrálii.

„Táto akcia spája pro-life aktivistov po celom svete“ prehlásil Beloborodov. „Duchovná pro-life kampaň „Od oceána k oceánu,“ ktorá obhajuje rodinu, je našou medzinárodnou odpoveďou na kultúru smrti.“