a chick

Kuracie embryo nesmieš zabiť, lebo ho to bolí; no bábätko pri potrate môžeš trhať na kusy

645
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Nemecká legislatíva nedávno  schválila zákon, zakazujúci zabíjať 6-dňové kuracie embryá, pretože sú "citlivé na bolesť", ako aj výberové zabíjanie kuriat kvôli pohlaviu. Ľudské bábätká sú zatiaľ pri potratoch týrané a vraždené v maternici matky, a to nielen v Nemecku, ale aj vo väčšine ostatných krajín sveta.

V roku 2020 iniciovala ministerka poľnohospodárstva Julia Klöcknerová návrh zákona, zakazujúci zabíjať samčeky spomedzi kuriat. Na nemeckých farmách sa tak ročne zabilo okolo 45 miliónov samčekov; dôvod? nekladú vajíčka, a mäso a tuk nenaberajú dostatočne rýchlo na to, aby ich čím skôr mohli zabiť. Nemeckí legislatívci teda rozhodli, že od roku 2022 sa nesmú zabíjať samčeky kuriat, pretože kuracie embryá "sú citlivé na bolesť už od 7. dňa". Farmy sú preto povinné určiť pohlavie embrya do tohto dňa a včas ho vylúčiť z chovu. Od roku 2024 sa navyše bude požadovať určiť pohlavie embrya ešte skôr, aby chúďatká kuracie embryá necítili bolesť vôbec (!). Klöcknerová s hrdosťou informuje, že schválením tohto zákona sa "stanú v tejto veci celosvetovými priekopníkmi". Nemecká asociácia pre blaho zvierat (GAWA) sa tomuto návrhu potešila, no zároveň kritizovala, že sa realizuje v dvoch stupňoch, veď predsa "čo bude s úbohými kuracími embryami, tak citlivými na bolesť, medzi rokmi 2022 a 2024?" 

David Engels z Katedry rímskej histórie University of Brussels tweetoval sarkasticky: "V čase, keď sa bude život kuracieho embrya chrániť viac, než život ľudského embrya, vedzte, že žijete v tej najlepšej Európe vôbec."Nemecku môžu matky potratiť svoje nenarodené bábätko z akéhokoľvek dôvodu do 12 týždňov od počatia, čiže do konca prvého trimestru. Zo špecifických dôvodov sú potraty dovolené aj v neskoršom štádiu tehotenstva.

Medzi 8. a 9. týždňom sa nenarodenému bábätku už formujú a vyvíjajú očné viečka a objavujú sa prvé vlásky. Medzi 9. a 10. týždňom už bábätko dokáže robiť ´kotrmelce´, poskočiť, privrieť očká proti svetlu, zvraštiť tváričku a prehĺtať. Okolo 11. a 12. týždňa sa anatómia bábätka už jasne vyvíja ako mužská alebo ženská. Tvárička nadobúda konečnú formu a jedinečné črty, vzadu na jazyku sa objavujú chuťové poháriky...

Dôkazy jasne poukazujú na to, že nenarodené bábätko naplno pociťuje všetky vnemy a podnety už od 12. týždňa tehotenstva. Potrat v tomto období teda predstavuje pre bábätko priam mučivú a neznesiteľnú bolesť, pretože ho násilím trhajú na kusy a vytrhávajú z lona matky!