shutterstock_1565634358_1024_512_75_s_c1.jpg

Poľsko: Vláda udelí diplomatický štatút mužovi, ktorý v anglickej nemocnici umiera hladom

547
Milko Kostovič
Kultúra života

Poľská vláda vydala diplomatický pas poľskému pacientovi, ktorý zomiera v anglickej nemocnici kvôli zastaveniu prísunu výživy a hydratácie. 

Podľa viacerých poľských mediálnych zdrojov, vrátane celonárodných novín Rzeczpospolita, poľská vláda vydala pas v snahe vymaniť poľského pacienta z moci britských súdov. Konzervatívny spravodajský web wPolityce informoval, že pas je už na ceste do Londýna.

Ochranný súd udelil 15. decembra britskému Fondu Národnej zdravotnej služby (NHS) starajúcemu sa o pacienta s iniciálami "RS" povolenie na zastavenie jeho klinicky asistovanej výživy a hydratácie (skr. CANH). Sudca Cohen rozhodol, že pozastavenie liečby u muža s poškodeným mozgom bolo na uvážení NHS a manželky pacienta. Napriek tomu, že RS bol oddaný pro-life Katolík, ktorý bol proti eutanázii a spochybňoval súdom nariadenú smrť malého Alfieho Evansa, manželka RS podporila snahu NHS ukončiť život jej manžela.

Proti rozhodnutiu sudcu Cohena sa však rázne postavila pacientova rodina, vrátane jeho matky, dvoch sestier a netere. 

S podporou Britského kresťanského právneho centra sa im podarilo minimálne dvakrát pozastaviť súdom umožnenú dehydratáciu a hladovanie pacienta. 

S podporou poľskej vlády a poľského Inštitútu pre právnu kultúru Ordo Iuris sa trikrát dožadovali práva na život pred Európskym súdom pre ľudské práva.

Poľská vláda tiež požiadala sudcu Cohena, aby jej umožnil priviesť svojho občana späť do Poľska kvôli ďalšej liečbe. Sudca Cohen túto žiadosť zamietol, čiastočne pre riziko, že by RS mohol cestou zomrieť. Sudca Cohen neustále vyjadruje svoj názor, ktorý zastávajú aj nemocniční lekári starajúci sa o pacienta, že pokračovanie v CANH nie je v "najlepšom záujme" pacienta. 

Tento prípad sa stal veľkým škandálom v Poľsku. Verejný hnev začal rásť od konca decembra minulého roka, kedy sa Poľsko dozvedelo o prípade. Jacek Kotula, člen poľskej regionálnej rady a vedúci pro-life aktivista, sa pre LifeSiteNews vyjadril, že hovorí o tom "celé Poľsko"

"Ďakujem vám za podporu," uviedol Kotula v súvislosti s pokračujúcim pokrývaním prípadu zo strany redakcie LifeSiteNews, "pretože ide o boj s Civilizáciou smrti"

"Pre nás Poliakov predstavuje eutanázia hitlerizmus (nacizmus) ... Ako môže normálny človek povedať, že je v najlepšom záujme umierajúceho Poliaka, aby zomrel? V Poľsku bojujeme až do konca za život, ktorý je najväčším darom Stvoriteľa!"