abbyjohnson15.jpg

Abby Johnson žiada pro-liferov, aby bojkotovali vakcíny vyvinuté z buniek potratených detí

1,081
Milko Kostovič
Kultúra života

Pro-life líderka Abby Johnson vo videu vyzvala ľudí, aby bojkotovali vakcíny proti koronavírusu vyvinuté z buniek potratených detí. 

Johnson, bývalá manažérka Spoločnosti pre plánované rodičovstvo, ktorá sa stala pro-life, uviedla, že nie je proti vakcínam, no proti COVIDU-19 sa nedá zaočkovať. 

"Ak sa pri výrobe tejto vakcíny využil potrat, všetci kresťania a najmä Katolícka cirkev by ju mali odmietnuť, nechceme sa na tom podieľať," uviedla Johnson. 

Tri momentálne dostupné vakcíny proti koronavírusu využívali v určitej časti procesu bunky potratených detí. Vakcína spoločnosti AstraZeneca bola vyvinutá z buniek z obličky potrateného dieťaťa, hoci tieto bunky nie sú v skutočnej vakcíne. 

Niekoľko popredných pro-life a náboženských organizácií, vrátane Konferencie katolíckych biskupov USA, varovalo ľudí pred neetickou výrobou tejto vakcíny. Na druhej strane naznačili, že dve ostatné vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna sú morálne prípustné, aj keď existuje "vzdialené prepojenie" s bunkami potratených detí aj pri ich vývoji.  

Abby Johnson nesúhlasí. 

"Som tu, aby som pichla do osieho hniezda," povedala a pripustila svoju nechuť diskutovať o tejto otázke v minulosti. "Chystám sa hovoriť o tomto probléme s vakcínami a o potratených deťoch, ktoré sa používajú, testujú pri vakcínach."

Johnson uviedla, že je už unavená z ľudí, ktorí hovoria, že vakcíny sú zložitá téma, a obvinila amerických katolíckych biskupov, že sú "príliš zbabelí na to, aby vstali a povedali: ‘Už dosť!‘"

Johnson vyzvala predstaviteľov kresťanov, aby sa postavili a povedali ľuďom, že každá vakcína vyvinutá z buniek potratených detí, bez ohľadu na vzdialenosť prepojenia, je morálne odsúdeniahodná. Povedala, že spoločnosť už nemôže tolerovať, aby "naše deti boli morčatami, a aby im boli vpichované tieto vakcíny"

Ak kresťania odmietnu neetické vakcíny, spoločnosti podľa nej začnú vyrábať etické alternatívy. 

"Chystám sa využiť svoj hlas na protest proti týmto vakcínam," uviedla. 

Medzi pro-life a kresťanskými lídrami sa čoraz viac objavujú nezhody o morálnosti očkovania novými COVID-19 vakcínami z dôvodu prepojenia s potratenými deťmi. 

Začiatkom tohto týždňa vyjadrilo päť katolíckych biskupov z USA a Európy podobné obavy ako Abby Johnson, keď uviedli, že aj vakcíny so vzdialeným prepojením na potraty sú neetické. 

"Zločin potratu je taký obludný, že akýkoľvek druh zreťazenia s týmto zločinom, aj keď je veľmi vzdialený, je nemorálny a Katolík ho, hneď ako si ho plne uvedomí, nemôže za žiadnych okolností akceptovať," uviedol kazašský biskup Athanasius Schneider. 

Schneider uviedol, že katolícki lídri, ktorí obhajujú dvojité očkovanie, tvrdia, že Katolíci môžu morálne použiť vakcíny spojené s potratmi "vo výnimočných prípadoch a na obmedzený čas na základe toho, čo sa v morálnej teológii nazýva vzdialená, pasívna, materiálna spolupráca so zlom".

Schneider však uviedol, že argument, že očkovanie produktom vyrobeným z buniek potratených detí - hoci neexistuje alternatíva - "je samo o sebe rozporuplné a pre Katolíkov neprijateľné." Schneider povedal, že takýto čin bude "ťažiť z ‘ovocia‘ jedného z najväčších zločinov ľudstva."

Biskupská konferencia a pro-life lídri varujú pro-liferov pred vakcínou AstraZeneca, pretože do jej vývoja boli priamo zapojené bunky potrateného dieťaťa.

Ako informuje Katolícka spravodajská agentúra

V roku 1972 bolo v Holandsku potratené dievčatko a z jej obličiek boli extrahované bunky a rozvinuté do bunkovej línie, ktorá je dnes známa ako "HEK293". "HEK" znamená "Human Embryonic Kidney" (Ľudská embryonálna oblička). Bunky z línie HEK293 sa bežne používajú v biologickom výskume od konca 70. rokov.

Vakcíny vyrobené spoločnosťami Pfizer a Moderna nevyužili HEK293 vo svojom dizajne, vývoji alebo výrobe, ale použili bunky z línie pri potvrdzujúcej skúške, uviedli biskupi. ... 

Naopak, vakcíne produkovanej spoločnosťou AstraZeneca "sa treba vyhnúť, ak sú dostupné alternatívy," uviedli biskupi, pretože táto vakcína je "viac morálne kompromitovaná"

"Bunková línia HEK293 sa použila pri dizajne, vývoji a fázach produkcie tejto vakcíny, ako aj pri potvrdzovacích skúškach," (uviedli biskupi), 

Inštitút Charlotte Lozier zverejnil zoznam vakcín s informáciami o tom, či boli bunky z potratených detí použité pri testovaní a / alebo výrobe. Nájdete ho tu

Vakcíny sa môžu a aj sa vyrábajú z etických materiálov, vrátane pluripotentných kmeňových buniek a tkaniva z placenty, pupočníkovej šnúry a plodovej vody. V roku 2018 vytvorila Trumpova administratíva 20 miliónový grant na investovanie do týchto etických výskumných alternatív

Začiatkom tohto roka identifikoval Inštitút Charlotte Lozier 17 výskumných skupín, ktoré vykonávali experimenty s etickými koronavírusovými vakcínami, zatiaľ čo päť tak nerobilo. Medzi päť skupín, ktoré pri výskume využívali bunky potratených detí, patria výskumníci z Oxfordskej univerzity (AstraZeneca), Johnson & Johnson a Pittsburghskej univerzity.

Zdá sa, že niektorí výrobcovia vakcín načúvajú obavám pro-liferov. V septembri spoločnosť Sanofi-Pasteur oznámila plány na výrobu novej, eticky-vyvinutej vakcíny proti obrne. Tento projekt podľa Katolíckej spravodajskej agentúry nahradí staršiu vakcínu proti obrne, ktorá bola vyvinutá z buniek potrateného dieťaťa. Sanofi-Pasteur je jednou z najväčších spoločností na výrobu vakcín na svete.