Potraty nie sú nevyhnutná zdravotná starostlivosť, odkazuje ombudsmanke minister Krajčí

123
Kultúra života

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová žiadala minulý týždeň garanciu prístupu k potratom. Ministerstvo zdravotníctva však podotýka, že v súčasnej krízovej situácii nie je možné vykonávať operácie, ktoré so sebou nesú riziko oslabenia imunity a nie sú nevyhnutné pre život pacienta. Odložené boli nielen potraty, ale aj rôzne iné operácie.

Počas šírenia pandémie nákazy COVID-19 sú obmedzené všetky plánované operácie, pokiaľ nejde o úkony nevyhnutné pre život. Z tohto dôvodu sú obmedzené aj potraty, pretože podľa ministerstva zdravotníctva je ochrana zdravia a životov tehotných žien absolútnou prioritou, informuje agentúra TASR.

Ministerstvo pod vedením Mareka Krajčího (OĽaNO) tak reagovalo na list verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej, ktorá žiadala o garantovanie prístupu k potratom počas pandémie nového koronavírusu. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová zdôrazňuje, že takéto zákroky so sebou nesú oslabenie imunity ženy, čo zvyšuje rizikovosť každej operácie.

Prázdne obvinenia

„Tvrdenie, že ide o využívanie a neprimerané zasahovanie do sexuálnych práv žien, vnímame ako závažné obvinenie bez akéhokoľvek základu,“ uvádza rezort a dodáva, že v súčasnosti nie je možné vykonávať potraty, pokiaľ existuje možnosť ohrozenia života týchto žien pri niečom, čo nie je nevyhnutný zákrok.

MZ SR pripomína, že v súčasnosti sú odložené aj rôzne ďalšie operácie, ako napr. výmeny kĺbov, pretože podľa ústavy musia byť poskytované v súlade so všetkými medicínskymi a vedeckými poznatkami. A to v súčasnej situácii jednoducho nie je možné.