vienna_skyline.jpg

Rakúsko sa 15. mája vracia k verejným omšiam

190
Milko Kostovič
Kultúra života

Verejné omše sa v Rakúsku obnovia 15. mája, uviedol kancelár.

Sebastian Kurz to oznámil na tlačovej konferencii vo Viedni na poludnie miestneho času 21. apríla. 

Otec Peter Schipka, generálny sekretár Konferencie biskupov Rakúska, podľa rakúskej katolíckej tlačovej agentúry Kathpress potvrdil, že verejné liturgie sa začnú znova od 15. mája.

Kurz na tlačovej konferencii uviedol, že bohoslužby budú "prirodzene" naďalej podliehať určitým obmedzeniam. Zbory budú musieť najmä zabezpečiť, "aby sa všade dodržiavalo pravidlo o odstupe," informovala agentúra. 

Katolík Kurz na Twitteri tiež informoval, že prijímajú aj ďalšie opatrenia na zmiernenie lockdownu. 

"Je dobré, že sa môžeme vydať cestou opätovného otvorenia a vidieť svetlo na konci tunela pre ekonomický rozvoj našej krajiny," uviedol na Twitteri. 

"Naše motto pre nasledujúcu fázu je jasné: toľko slobody, ako je to možné, toľko obmedzení, koľko je potrebné."

Vo vyhlásení na webovej stránke rakúskeho spolkového kancelára sa uvádza, že bohoslužby budú povolené "za určitých podmienok a bezpečnostných opatrení kvôli ochrane zdravia."

Vo vyhlásení sa ďalej píše, že Susanne Raab, ministerka školstva a kultúry, zverejní ďalšie detaily po konzultácii s náboženskými komunitami 23. apríla. 

V reakcii na najnovšie správy viedenský kardinál Christoph Schönborn na Twitteri uviedol: "Čoskoro budeme môcť sláviť Eucharistiu spoločne s veľkou radosťou a zodpovednosťou."

Schönborn dodal: "Viera potrebuje oboje: spoločné slávenie a osobný vzťah s Bohom. Odtiaľ pochádza kresťanstvo. Spoločenstvo Cirkvi sa zásadne líši od spolku alebo skupiny priateľov."

Rakúsko, ktoré má 8,9 milióna obyvateľov, bolo jednou z prvých európskych krajín, ktoré vstúpili do lockdownu. Prvé dva prípady koronavírusu boli potvrdené 25. februára. Od 16. marca bolo Rakúšanom nariadené, aby neopúšťali svoje domovy, s výnimkou dôvodov, ako je napríklad nevyhnutná práca alebo nakupovanie.

Podľa informačného strediska Johns Hopkins University sa v Rakúsku k 21. aprílu nakazilo vírusom COVID-19 takmer 15 000 ľudí a 491 zomrelo.