oprahwinfrey5.png

Oprah Winfreyová poďakovala svojej zomierajúcej matke, že sa jej nezbavila potratom

16
Zuzana Smatanová
Neutral

Celebrita Oprah Winfreyová napísala dojemné slová o spomienke na svoju mamu počas prvého Dňa matiek po jej smrti. Prostredníctvom blogu Female First spomínala na to, ako až pri matkinej smrteľnej posteli dokázala sformulovať tie správne slová, ktorými mame poďakovala za to, že nešla na potrat, keď ju čakala. 

Matka Oprah, Vernita Lee, zomrela ako 83-ročná v novembri 2018, po živote plnom zápasov a trápení. Jej dcéra uviedla, že ich vzťah bol "komplikovaný", no chcela aby sa jej matka ešte pred smrťou dozvedela ako ju milovala: "Mali sme komplikovaný vzťah - mama a ja - to viem určite. Teraz keď odišla už v tom mám jasnejšie. Keď som v tom týždni od nej druhýkrát odchádzala, bola som si istá, že ju už viac neuvidím a aj napriek tomu som zo seba nedostala nič zmysluplnejšie ako ´Dovidenia, uvidíme sa nabudúce´. Trochu úbohé na niekoho, kto si na konverzovaní s ľuďmi vybudoval kariéru", píše táto celebrita. Po príchode domov bola nepokojná a rozhodla sa vrátiť sa k mame. Pokarhala sa: "Nebuď pokrytec! Komukoľvek inému by si v takej situácii poradila, aby ´nenechal nič nevypovedané´ a ty teraz nepovieš nič?!"    

ET informuje obšírnejšie: Winfreyová spomína, že sa modlila, aby našla tie správne slová. Napokon ju inšpirovali slová piesne Mahalie Jacksonovej “Take My Hand, Precious Lord” (Chyť ma za ruku, drahý Pane) - ktorú úžasnou náhodou hrali v telefóne, keď si spustila svoju hudobnú appku. Poprosila preto svoju priateľku, gospelovú speváčku Wintley Phippsovú, aby ju v programe FaceTime zaspievala a cappella (bez hudby) jej mame. Potom, čo sa Phippsová domodlila za rodinu a povedala ´Nebojte sa, len pokoj´, našla Oprah slová, ktoré povedala svojej zomierajúcej matke a ktorými jej ďakovala za to, že sa rozhodla pre život: "Viem, že to pre teba muselo byť veľmi ťažké, sedemnásťročné tehotné, vydesené dievča v Mississippi. Mnohí ťa nepochybne prehovárali, aby si sa dieťaťa zbavila; aby si ma potratila, alebo aby si ma po pôrode dala preč. Ty si to však neurobila. A za toto ti ďakujem. Viem, že si sa vo všetkom snažila, ako si najlepšie vedela a robila si čo si mohla. Aj za to ti ďakujem. Pozri, ako sa to celé zvrtlo!"

Tragické je, že Oprah Winfreyová nie je pro-life. Prostredníctvom svojej mediálnej ríše podporuje propotratové kampane a politikov. Napriek tomu si však uvedomuje ťažké rozhodnutie svojej matky, ktoré urobila ako mladá tínedžerka, bojujúca so svojím okolím.