23weekprematurebaby-190x123.jpg

Dieťa narodené v 24. týždni lapalo po dychu. Klinika ho vyhodila do nebezpečného odpadu.

567
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Pierre Renelique bol mužom pôvodom z Haiti, ktorý získal lekárske vzdelanie v tejto krajine tretieho sveta. Nebol to obzvlášť dobrý lekár, ani podľa amerických štandardov. Po prisťahovaní do USA však Renelique našiel domov na južnej Floride, kde od leta 2006 pracoval ako potratár. 

Renelique delil svoj pracovný čas medzi dve potratové kliniky, jedna sa nachádzala v severnej časti mesta Miami a druhá v meste Hialeah. Napriek svojmu nedostatku zručností bol ochotný vykonávať potraty pokročilého tehotenstva, keď sa matka vystavovala vysokým rizikám. 

19. júla 2006 vyhľadala 18-ročná Sycloria Williams služby tohto potratára na klinike v Miami, kde pracoval. 

Nachádzala sa v 23. týždni tehotenstva. 

Renelique vložil lamináriu, dal jej lieky, ktoré mali stimulovať kontrakcie maternice a poslal ju domov s pokynmi, aby sa vrátila na kliniku v Hialeah nasledujúce ráno, kde dokončí potrat. 

Keď Williams dorazila na kliniku v Hialeah nasledujúce ráno o deviatej, už zažívala pôrodné bolesti, ale Reneliqua nikde nebolo. 

Spolumajiteľka kliniky Belkis Gonzalez, žena bez lekárskeho vzdelania, nariadila Syclorii, aby počkala v zotavovacej miestnosti kliniky, kde dostala ďalšie lieky. Ako plynuli minúty a hodiny, William sa začala cítiť čoraz horšie. Trpela bolesťou ťažkých kontrakcií a nevoľnosťou. 

Sťažnosti pacientky boli prerušené prísnymi povelmi, aby si sadla a držala nohy pri sebe, hoci Sycloria inštinktívne vedela, že jej dieťa prichádza. Bolo jej povedané, že Renelique dorazí o druhej poobede, no ako hodiny plynuli, potratár ani neodpovedal na správy. V tom okamihu sa Williams zdvihla z kresla a porodila dievčatko. 

Drobné dieťa sa zvíjalo, jej hrudník sa zdvíhal a padal, keď sa pokúšala prvýkrát nadýchnuť. 

Ak by majiteľka kliniky vtedy radšej zavolala pre novorodenca sanitku, mal by veľkú šancu na prežitie. Deti narodené v 23. týždni tehotenstva často prežívajú predčasné pôrody, ak dostanú primeranú lekársku starostlivosť.

Namiesto toho vypuklo vo vnútri kliniky peklo. Gonzalez schmatla pár oranžových stolových nožníc a odrezala pupočnú šnúru dieťaťa, no nezasvorkovala ju. Strčila dieťa do červeného vreca na nebezpečný odpad spolu s žieravými chemikáliami, ktoré mali urýchliť rozklad, a vrece vyhodila na strechu kliniky.

Keď sa Renelique dostavil na kliniku o tretej poobede, konečne navštívil pacientku. 

Na vypočúvaní Floridskej lekárskej komisie vo februári 2009 Renelique oznámil komisii, že bol taký zmätený a nevedomý o stave pacientky, že začal potratovú procedúru na žene pod sedatívami, hoci tá porodila dieťa o hodinu skôr 

"Vtedy prišla za mnou jedna pracovníčka a povedala mi: ‘Dr. Renelique, čo hľadáte?’ Ja som povedal: ‘Hľadám plod.’ A ona reagovala: ‘Aký plod?’" povedal Renelique. 

Renelique a jeho spolupracovníci následne sfalšovali záznamy pacientky naznačujúc, že vykonal potrat a prepustil ju 12:05, hoci Williamsová neporodila pred 14:00 a Renelique sa nedostavil na kliniku skôr ako o 15:00. 

Informátorka vykĺzla von k najbližšiemu telefónnemu automatu a zavolala políciu, aby nahlásila vraždu Shanice Denise Osbourne, ako ju jej matka neskôr pomenovala. Polícia prišla a prehľadala kliniku, ale nemohla nájsť dieťa.  Pri druhom pátraní bolo nájdené telo Shanice. Potratová klinika bola zatvorená štátnym úradom. 

Týmto sa spustilo trestné vyšetrovanie smrti Shanice so zameraním sa predovšetkým na činy Belkis Gonzales, ktorá bola považovaná za hlavnú zodpovednú za vraždu Shanice. 

Medzitým, keď sa Renelique 6. februára 2009 konečne objavil pred Floridskou lekárskou komisiou, komisia spočiatku nemala zámer mu odňať lekársku licenciu. Po jeho vypočúvaní však dramaticky zmenila plány. 

Jedna členka komisie testovala jeho poznatky o zdravotníckej technike. Nasledujúci výpis zo správy o disciplinárnom konaní bol usvedčujúci: 

Počas vypočúvania komisie sa doktorka Elizabeth D. Tucker, pôrodníčka a gynekologička z Pensacoly, spýtala Reneliqua na tri rôzne druhy lekárskych svoriek. Renelique odpovedal, že vlastní všetky tieto nástroje. 

Po každej otázke Dr. Tucker zdvihla jeden kovový nástroj, iný než ten, na ktorý sa pýtala. Jedným z nástrojov bola kovová tyč so šípkou pripevnenou na špičke.

Doktorka sa spýtala Reneliqua, či ho vlastnil. On odpovedal, že áno. 

"Pre záznam, tieto predmety patria do mojej starožitnej zbierky," povedala neskôr. "Nepoužívame ich pri prerušení tehotenstva."

Člen komisie Dr. Jason Rosenberg napomenul Reneliqua za jeho "chladnokrvnú ľahostajnosť" voči pacientke: "Správali ste sa, akoby ste nemali záujem liečiť túto pacientku." Komisia potom odhlasovala odobratie lekárskej licencie Reneliqua. 

Dva týždne po dramatickom vypočúvaní vydala Snemovňa reprezentantov štátu Florida list štátnej zástupkyni Katherine Fernandez Rundle, v ktorom žiadala podanie obvinení z trestného činu voči všetkým, ktorí sa zúčastnili na smrti Shanice. Nasledujúci deň usporiadala Kresťanská obranná koalícia (Christian Defense Coalition) tlačovú konferenciu pred kanceláriou štátnej zástupkyne, na ktorej kritizovali dva-a-pol ročné vyšetrovanie a požadovali trestné obvinenia voči Belkis Gonzalesovej. 

Pod tlakom verejnosti bol 3. marca 2009 konečne vydaný zatykač na Gonzalezovú. Bola obvinená z prevádzkovania zdravotníckeho povolania bez licencie, čo malo za následok vážne ublíženie na zdraví, zločin druhého stupňa. Zároveň bola obvinená z falšovania fyzických dôkazov, čo je zločin tretieho stupňa. Tieto obvinenia môžu vyústiť v najnižší možný trest - 1000 dolárov. Zároveň jej však hrozí aj najvyšší možný trest - rok vo väzení. 

Hoci bolo dobre zdokumentované, že Gonzalez odrezala pupočnú šnúru dieťaťa, zabalila toto dieťa a vyhodila ho na strechu kliniky, aby zomrelo, nikdy nebola obvinená z vraždy Shanice. 

V skutočnosti nebola nikdy postavená pred spravodlivosť. Dva roky po jej zatknutí a takmer päť rokov po brutálnej smrti Shanice boli všetky obvinenia voči nej zrušené. 

"Každý chce používať zdravý rozum. V tomto prípade však nebol použitý. Riadili sme sa prísne literou zákona," povedal v tom čase Ed Griffith, hovorca štátneho prokurátora, pre organizáciu Operácia záchrana (Operation Rescue). "Lekári ustúpili od pozície, podľa ktorej praktizovala medicínu. Nemali sme tu žiadny stíhateľný prípad."

Organizácia Operácia záchrana vyvíjala úsilie, aby bola Gonzalez obvinená na základe Zákona na ochranu živých novorodencov z roku 2003 (Born Alive Infant Protection Act). Členovia organizácia však boli zdesení, keď sa dozvedeli, že v tomto zákone neexistuje žiadny donucovací mechanizmus a žiadne sankcie za jeho porušenie. Tento zákon v podstate nemal zmysel.

Americký senát má možnosť napraviť túto nespravodlivosť hlasovaním o posunutí Zákona na ochranu potratových preživších na kompletné hlasovanie v senáte. Tento návrh nie je bezzubý a je vymožiteľný. Ženy majú nielen právo žalovať potratárov za smrť svojich detí, ktoré prežili potraty, a potratári môžu byť trestne stíhaní federálnym súdom za úmyselné zabitie alebo pokus o zabitie človeka.

Toto neprinesie spravodlivosť pre Shanice či jej matku, ale zabezpečí to mechanizmus pre spravodlivosť, ktorý sa naplní, keď ďalšie deti prežijú pokusy o potrat a môže zachrániť ich životy. 

"Desiatky rokov sme obhajovali tresty za to, keď niekto umožní, aby novorodenec zomrel bez poskytnutia zdravotnej starostlivosti," povedal Troy Newman, predseda organizácie Operácia záchrana. "Ak politici nedokážu konať na ochranu nevinných predčasne narodených detí, nemôžu nám ďalej slúžiť."