SeleneCerankosky.png

Feministka zatknutá po vyhrážaní sa pro-life študentke: "Podrežem ti krk"

154
Milko Kostovič
Kultúra života

Študentská aktivistka, ktorá sa zúčastnila na 47. Pochode za život, uviedla, že sa jej pro-potratová demonštrantka vyhrážala, že jej "sku***ne podreže krk"

Selene Cerankosky, študentka Univerzity Roberta Morrisa, sa pre redakciu Daily Caller News Foundation vyjadrila, že v tej chvíli odchádzala z Pochodu za život a stála v dave pred Najvyšším súdom, keď k nej prišla demonštrantka. Táto protestujúca bola oblečená v tmavej mikine a bielych nohaviciach, "na ktorých bola zaschnutá krv v oblasti rozkroku", uviedla Cerankosky. 

Dvadsaťročná študentka z Pensylvánie sa intenzívne angažuje v pro-life organizácií Študenti za život, ktorá mobilizuje študentov z celej krajiny proti potratom. Cerankosky pracuje ako programová asistentka a je tiež predsedkyňou tejto organizácie na spomínanej univerzite a pensylvánskou kapitánkou organizácie Students for Life Action. 

"Pripomínala mi trochu anti-fa demonštrantku," vysvetľovala Cerankosky a poznamenala, že možno pochádzala z hnutí Reproaction alebo Abortion Access Front, keďže obe tieto skupiny protestovali pred Najvyšším súdom. Ani jedna z týchto skupín nereagovala na naše otázky. 

"Prišla ku mne veľmi blízko," uviedla Cerankosky. "Asi sme stáli od seba na vzdialenosť 10 cm, keď sa ma agresívne snažila vystrčiť z cesty a ja som stála pokojne na mieste. A potom mi povedala, aby som uhla." 

"Jej slová presne zneli: uhni alebo ti, a prišli vulgarizmy, podrežem tvoj krk," uviedla študentka a dodala, že bola "najprv trochu v šoku."

"A tak som jej povedala: Povedala si to? a ona zopakovala svoje ultimátum: Prisahám Bohu. Uhni. Uhni. Uhni," povedala Cerankosky. 

Cerankosky povedala, že neuhla. 

"Stála som si za svojim, aby to malo zmysel," povedala. "Myslím, že ak sa podriadite ich požiadavkám, uvedomia si, že to funguje a budú to robiť naďalej. A nechcela by som, aby sa to stalo niekomu úplne novému, keď bude robiť v prospech pro-life hnutia a bude úplne vystrašený." 

"Som veľmi tvrdohlavý človek, takže som sa nehodlala pohnúť," dodala Cerankosky. "Ale faktom je, že som sa jej nedotkla. Bola som prvá na tom mieste."

Študentka sa nakoniec obrátila chrbtom a upozornila na tento incident svoju regionálnu koordinátorku Stephanie Stone. 

Stone údajne našla najbližšieho policajného dôstojníka, ktorý sa potom vydal za demonštrantkou. Cerankosky povedala, že nepočula, čo sa ďalej odohralo, ale videla, ako policajti odvádzajú demonštrantku v putách. Miestna polícia nereagovala na naše žiadosti o komentár. 

"Nerada zľahčujem riziká," uviedla Cerankosky. "Nemyslím si však, že som to zobrala dosť vážne, aby som utiekla, pretože som tak nespravila." 

"Bola celá v čiernom. Pripomínala mi anti-fa demonštrantku," pokračovala. "Neviem, či ňou v skutočnosti bola, viete, majú častý sklon k násiliu."

Kristin Hawkins, predsedkyňa organizácie Študenti za život, uviedla v tlačovom vyhlásení, že takéto hrozby "podčiarkujú úplné zúfalstvo potratového hnutia v našom štáte."

"Ich potratové zariadenia zatvárajú svoje brány, počet potratov klesá a táto generácia čoraz častejšie pozná pravdu o násilnosti potratov," uviedla Hawkins. 

Študenti za život Amerika (SFLA) v tlačovej správe uviedli, že pro-potratoví demonštranti "tiež vyliali vodu do megafónu SFLA, aby ich nebolo počuť."