golden_globes_ricky_g_810_500_75_s_c1.jpg

Ricky Gervais vracia úder kritikom: Len preto, že ste urazení, neznamená, že máte pravdu

361
Milko Kostovič
Kultúra života

Gervais odkázal hollywoodskym celebritám, ktoré sa zúčastnili na slávnostnom odovzdávaní cien, že im "neprislúcha poučovať verejnosť o čomkoľvek"

Britský komik Ricky Gervais vrátil úder kritikom jeho vystúpenia na Zlatých glóbusoch, v ktorom jedovato odsúdil pokrytectvo hollywoodskych "uvedomelých" elít

Gervais v úvode svojho príhovoru povedal, že jeho pripomienky boli "iba vtipmi". Potom sa však zdal byť vážny. keď odkázal hollywoodskym celebritám, ktoré sa zúčastnili na slávnostnom odovzdávaní cien, že im "neprislúcha poučovať verejnosť o čomkoľvek"

Niektoré médiá uviedli, že Gervaisov prejav, ktorý zahŕňal množstvo kontroverzných a mimoriadne vulgárnych vtipov, "degradoval ceremoniál" a "zatienil dôležité politické vyhlásenia", ktoré zazneli počas večera. 

Gervais reagoval na svojich kritikov na Twitteri, keď si robil srandu z predstavy, že "dráždenie veľkých korporácií a najbohatších a najprivilegovanejších ľudí na svete" z neho robí "pravičiara". V skoršom príspevku odkázal "uvedomelým" kritikom, že "prosté poukázanie na niekoho, že je ľavičiar alebo ľavičiar, nevyhráva debatu" a že "len preto, že ste urazení, neznamená, že máte pravdu."

Ricky Gervais:

1. Prosté poukázanie na niekoho, že je ľavičiar alebo ľavičiar, nevyhráva debatu
2. Ak je vtip dostatočné dobrý, môže si ho vychutnať každý.
3. Netýka sa to všetko vás. 
4. Len preto, že ste urazení, neznamená, že máte pravdu.

Gervais tiež zdieľal príspevok od konzervatívnej moderátorky Dany Loesch, ktorá uviedla, že negatívne reakcie na Gervaisov prejav "dokazujú jeho pravdu". 

Dana Loesch reagovala na článok britských novín Independent, v ktorom sa písalo, že "silné prejavy ... od hercov vrátane Jennifer Aniston o zmene klímy, Joaquina Phoenixa o vegánstve, Michelle Willams o potratových právach [sic] a Patricii Arquette o konflikte medzi Iránom a USA" boli degradované Gerviaisom. Loesch nazvala tento článok "odpadom" a povedala: "Oni môžu prednášať z pódia, ale on nemôže zosmiešňovať ich nekonzistentnosť? Dokázali ste, že má pravdu."

Počas svojho prejavu na slávnostnom ceremoniáli Gervais ostro skritizoval spoločnosť Apple, že sa v tejto firme "uvedomili", hoci popri tom "prevádzkujú vykorisťovateľkú robotáreň v Číne"

Prítomným celebritám odkázal: "Tvrdíte, že ste uvedomelí, ale tie firmy, pre ktoré pracujete, sú neuveriteľné. Apple, Amazon, Disney. Keby ISIS spustil streamovaciu službu, volali by ste svojmu agentovi, všakže?"

"Keď dnes vyhráte, nevyužívajte to ako platformu pre politický prejav. Vôbec vám neprislúcha poučovať verejnosť o čomkoľvek."

V jednej chvíli Gervais označil obecenstvo všeobecne za "zvrhlíkov". Vtipkoval o vzťahu celebrít s odsúdeným sexuálnym delikventom Jeffrey Epsteinom a odkázal publiku: "Viem, že je váš priateľ." Počas ďalšieho momentu povedal, že všetci filmoví producenti majú spoločný "strach z Ronana Farrowa", novinára, ktorý je známy tým, že pomáhal odhaliť obvinenia zo sexuálneho zneužívania, ktorých sa mal dopustiť bývalý hollywoodsky filmový producent Harvey Weinstein. 

Nie je vôbec jasné, aký má Gervais postoj k množstvu kontroverzných otázok, ktorých sa dotkol vo svojom prejave. V jednom rozhovore pred odovzdávaním cien uviedol: "Ide o srandu - bez ohľadu na to, ako to vyzerá. Myslím si, že niektorí ľudia si myslia, že vtip komika nahliada do jeho skutočnej duše. V skutočnosti to tak nie je. Niekedy sú to slovné hry, niekedy poviete veci, ktoré nemajú mať komický-efekt." 

Zdá sa však, že mal úmysel zaútočiť na to, čo mnohí považujú za pokrytectvo celebrít, ktoré využívajú takéto slávnostné odovzdávania na uskutočňovanie morálnych a politických prejavov. Pred odovzdávaním Gervais povedal redakcii magazínu Spectator, že má v úmysle spochybniť celebritných hostí: "Je to miestnosť plná najväčších cnostných signálov a pokrytcov na svete, takže musím sa na to zamerať."