Faithful_praying_with_Pope_Francis_in_Miao_diocese_for_persecuted_Christians_in_Middle_East__Credit_Fr_Felix_Anthony_CNA.jpg

Južná a východná Ázia ohniskom prenasledovania kresťanov

209
Milko Kostovič
Štúdia

Zatiaľ čo kresťania v Iraku a Sýrii trpia následkami genocídy Islamského štátu, v južnej a východnej Ázii sa objavilo nové "ohnisko" prenasledovania kresťanov, uvádza sa v nedávnej reportáži.

"Situácia sa pre kresťanov najviac zhoršila v južnej a východnej Ázii: toto je teraz regionálne ohnisko prenasledovania, prijalo túto pochybnú česť od Blízkeho východu," uvádza sa v správe o globálnom prenasledovaní kresťanov, ktorú vypracovala skupina Pomoc trpiacej Cirkvi (ACN), pápežská nadácia, ktorá pomáha kresťanom v 140 krajinách. 

ACN zverejnila svoju dvojročnú štúdiu o globálnom prenasledovaní kresťanov s názvom "Prenasledovaní a zabudnutí?", ktorá bola zostavená z informácií o činoch obťažovania, násilia a diskriminácie páchaných na kresťanoch za obdobie 25 mesiacov od júla 2017 do júla 2019. Podrobnosti o prenasledovaní zhromaždila ACN na svojich prieskumných cestách. 

Jedným z hlavných záverov správy bol ten, že zo všetkých prenasledovaných kresťanov "trpia najviac kresťanské ženy, sú hlásené únosy, nútené konverzie a sexuálne útoky."

Reportáž sa zamerala na 12 krajín, v ktorých bolo prenasledovanie kresťanov najvážnejšie: Irak, Egypt, Nigéria, Stredoafrická republika, Sudán, India, Pakistan, Barma, Srí Lanka, Čína, Filipíny a Severná Kórea.

"Ježišove slová určené jeho učeníkom sú tu, aby nám pripomenuli, čo by mali Jeho nasledovníci očakávať: ‘Ak mňa prenasledovali, budú prenasledovať aj vás,’" uviedol v úvode správy kardinál Joseph Coutts z Karáčí. 

"Zjednocujeme naše utrpenie s tými, ktorí trpia viac ako my, a inšpiráciu nachádzame v slovách apoštola Pavla: ‘Zo všetkých strán nás sužujú, ale nie sme stiesnení; sme bezradní, ale nepoddávame sa; prenasledujú nás, ale nie sme opustení; zrážajú nás, ale nehynieme; Stále nosíme na tele Ježišovo umieranie, aby sa na našom tele zjavil aj Ježišov život,’" uviedol arcibiskup. 

Genocída Islamského štátu na kresťanoch v Iraku a Sýrii, ktorá sa začala v roku 2014, priniesla v posledných rokoch medzinárodné odsúdenie. Na druhej strane zabíjanie, fyzické násilie a šikanovanie kresťanov v Indii, na Srí Lanke a v Barme - spolu s pokračujúcim prenasledovaním kresťanov v Číne a Severnej Kórei - vytvorili regionálny problém, ktorý je teraz najhorší na svete, varuje ACN.

Po skončení občianskej vojny na Srí Lanke pred desiatimi rokmi sa terčom útokov sinhálskych budhistických nacionalistov stali menšinoví kresťania a moslimovia. Rozsah násilia sa však dramaticky zmenil na Veľkonočnú nedeľu.

Séria koordinovaných bombových útokov, ku ktorým sa prihlásil Islamský štát, sa počas Veľkonočného trojdnia zamerala na kostoly a hotely a zabila 258 ľudí, pričom okolo 500 zranila.

Kardinál Malcolm Ranjith z mesta Colombo v dôsledku útokov uviedol, že vláda mohla urobiť viac, aby zabránila bombovým útokom a pre ACN sa vyjadril, že "bolo nájdených päť výcvikových táborov pre džihádistov"

"Útoky signalizujú, že zatiaľ čo islamisti zmenili stratégiu od získavania územia k partizánskej vojne, útok na kresťanov bol stále primárnym cieľom," informovala skupina ACN o bombových útokoch na Srí Lanke. 

Kresťanskí vodcovia v Indii varovali pred nárastom hinduistického nacionalizmu, ktorý sa vyhráža marginalizovaním menšinových náboženstiev prostredníctvom násilia a zastrašovania. 

V období od júla 2017 do júla 2019 boli hlásené útoky na kresťanov v 24 z 29 indických štátov, pričom jeden odhad počítal s viac ako 440 protikresťanskými incidentmi v roku 2017, viac ako 470 v roku 2018 a 117 útokmi v prvom štvrťroku 2019.

Niektoré útoky boli strašidelné, vrátane hromadného znásilnenia piatich pracovníčok kresťanskej neziskovky v severovýchodnom štáte Jharkhand.

V jednom prípade v septembri 2018 bola jedna staršia kresťanka zbitá v dedine Veppur v deň konania hinduistického festivalu za to, že išla po ceste a tým ju poškvrnila; na kresťanov, ktorí sa jej snažili pomôcť, hádzali kamene. 

V ďalšom februárovom prípade bol davom napadnutý kostol v dedine Karkeli a ako informovala agentúra CNA v septembri, jezuitská misijná škola v Jharkhande bola cieľom útoku násilného davu hinduistických extrémistov, ktorí zbili študentov a zamestnancov, niektorých vážne. 

Podobné útoky stále "beztrestne" pokračujú z dôvodu zjavnej neochoty vlády vyšetrovať a stíhať, tvrdí ACN.

Na jar roku 2019 získal druhé funkčné obdobie indický predseda vlády Narendra Modi z hinduistickej nacionalistickej strany Bharatiya Janata, čo vyvolalo obavy kresťanských vodcov zo zhoršujúceho sa prenasledovania.

Autoritárske vlády v Číne a Severnej Kórei vo východnej Ázii naďalej kruto zaobchádzajú s kresťanmi. 

Severná Kórea je už dlhodobo považovaná za "najhoršie miesto na svete pre kresťana," uvádza ACN. V krajine je "viac než 70 000 kresťanov" uväznených v krutých pracovných táboroch, kde podľa správ dochádza k "mimosúdnym vraždám, nútenej práci, mučeniam, prenasledovaniam, hladovaniam, znásilneniam, núteným potratom a sexuálnemu násiliu."

Čína údajne zatkla katolíckeho biskupa podzemnej cirkvi Petra Shao Zhumina z Wenzhou a zadržala ho na sedem mesiacov tesne po dosiahnutí dohody s Vatikánom o výbere biskupov. Vláda taktiež zakázala online predaj Biblií v apríli 2018 s cieľom propagovať "novú verziu kompatibilnú so sinicizáciou a socializmom".

Na Filipínach bombové útoky počas nedeľnej omše v katedrále Panny Márie z Karmelu v Jolo zabili v januári 20 ľudí a viac ako 100 zranili.

Medzitým na Blízkom východe na kresťanov stále "plnou silou" dopadá genocída Islamského štátu, aj keď teritoriálny kalifát Islamského štátu už neexistuje, tvrdí ACN.

Kresťanské komunity, ktoré existujú už celé stáročia, sa dlhodobo zmenšujú v Iraku a Sýrii v dôsledku prebiehajúcej sýrskej občianskej vojny, invázie USA do Iraku v roku 2003 a genocídy Islamského štátu. Súčasné odhady počtu kresťanov v Iraku sa pohybujú od "hlboko pod" 150 000 až pod hranicu 120 000, čo je iba zlomok z 1,5 milióna obyvateľov, ktorí tam žili v roku 2003.

Podľa miestneho kňaza otca Amanuela Kloa kresťanské obyvateľstvo v Mosule takmer vymizlo; v roku 2003 bolo v meste 35 000 kresťanov, z toho najmenej 6 000 v roku 2014 a teraz ich zostáva len 40.

V Aleppe, "ktoré bolo kedysi jedným z najvýznamnejších centier pre Cirkev na Blízkom východe", klesla kresťanská populácia za osem rokov o viac ako 80 percent. Mladí muži utekajú z vojenskej služby a ďalší nevedia uniesť ekonomické ťažkosti ani zvyšujúcu sa marginalizáciu kresťanov v spoločnosti.

Utrpenie kresťanov z Blízkeho východu však "dosiahlo svoj vrchol" v posledných dvoch rokoch, tvrdí ACN.

Hoci kalifát Islamského štátu už neexistuje, v regióne je stále prítomných mnoho militantov tejto skupiny a "extrémna chudoba" zostáva vážnym problémom pre budúcnosť kresťanov v Sýrii. Niektorí irackí kresťania sa stále nedokázali vrátiť do svojich domovov, zatiaľ čo iní čelia prenasledovaniu zo strany miestnych milícií.

Kopti v Egypte boli terčom mnohých násilných útokov, aj keď s postupom času ich rozsah klesal. Kresťania, najmä vo vidieckych oblastiach, napriek tomu čelia pravidelným útokom, obťažovaniu a diskriminácii, a hoci štát v roku 2018 povolil výstavbu 340 kostolov, ešte musí byť schválených 3 740 kostolov, čo odhaľuje jednu výzvu pre rast Cirkvi v krajine s moslimskou väčšinou.

Nigéria je naďalej semeniskom prenasledovania kresťanov. Krajina zažíva nepretržité útoky na kresťanov zo strany radikálnej islamistickej skupiny Boko Haram na severovýchode krajiny a vzrastá zverstvo páchané fulanskými pastiermi, z ktorých väčšina sú moslimovia, v regióne Middle Belt