fulton_sheen_youtube_810_500_75_s_c1.jpg

Arcibiskup Sheen odsudzuje "falošný súcit" k homosexuálom v staronovom videu

594
Milko Kostovič
Kultúra života

V čase neutíchajúcich sporov nad rozhodnutím Vatikánu odložiť blahorečenie ctihodného Fultona Sheen sa znovu objavilo archívne video, na ktorom známy televízny kazateľ odsudzuje "falošný súcit" pre drogové závislosti, kriminalitu, homosexualitu a ďalšie spoločenské neduhy. 

Vo videu zo začiatku šesťdesiatych rokov prednáša arcibiskup Sheen televíznym divákom o tom, čo nazýva "falošný súcit" k zločincom, prostitútkam, drogovo závislým a homosexuálom. "Falošný súcit, ktorý sa v tejto krajine postupne rozširuje, je ľútosť, ktorá sa neprejavuje voči obeti prepadu, ale zlodejovi; nie rodine zavraždeného, ale vrahovi." 

Sú to "sociálni slintoši", povedal Sheen, ktorí "trvajú na súcite so zlodejmi, narkomanmi, hrdlorezmi, bítnikmi, prostitútkami, homosexuálmi, pankáčmi, takže dnes slušný človek nemá na svete miesto." Sheen zopakoval: "Toto je falošný súcit." 

Arcibiskup, bývalý profesor teológie, identifikoval pôvod falošného súcitu. "Začalo sa to v literatúre," uviedol. Bolo to napríklad v diele Williama Saroyana a Johna Steinbecka, "kde sa ľútosť rozšírila prostredníctvom ich románov na dobrosrdečných neporiadnikov." Práve v týchto románoch sa ľútosť prejavuje "každému zvrhlíkovi." 

Sheen hovorí, že falošný súcit vedie k rozšíreniu kriminality. Sudcovia nie sú imúnni voči falošnému súcitu: "Kriminálnikom sa prejavujú gestá falošného druhu," povedal. Na čiernej tabuli Sheen predstavil štatistiky zločinu pre mesto New York a USA a dodal: "Časť viny za tento obraz kriminality musia niesť tí, ktorí zhrešili a prejavili falošný súcit." 

Sheenova integrita voči duchovným oponentom
Sheen mal najobľúbenejšiu šou v americkej televízii v 50. a začiatkom 60. rokov a stal sa jedným z najvýznamnejších duchovných tejto doby. Okrem svojej funkcie pomocného biskupa v New Yorku slúžil aj ako vedúci Spoločnosti pre šírenie viery. Keď kardinál Francis Spellman z New Yorku požadoval, aby Spoločnosť zaplatila milióny dolárov za suché mlieko, ktoré vláda USA darovala na distribúciu chudobným krajinám, Sheen odmietol.

Podľa autora a rozhlasového moderátora Raymonda Arroya v predslove k reedícii Sheenovej autobiografie, Sheen cítil povinnosť ochraňovať peniaze, "dokonca aj pred svrbivými prstami svojho vlastného kardinála." Keď sa pápež Pius XII. postavil za Sheena v tomto spore, Spellman údajne povedal Sheenovi, že sa pomstí.

Sheen sa následne stal nevítaný vo farnostiach v New Yorku a Spellman zrušil Sheenove každoročné homílie na Veľký piatok v Katedrále sv. Patrika. Na vrchole svojej popularity zanechal svoj obľúbený televízny program "Život stojí za to žiť". Nakoniec, v roku 1966, Spellman nechal Sheena preradiť na Rochesterského biskupa. Sheen zomrel v roku 1979, niekoľko mesiacov po tom, čo ho pápež Ján Pavol II. verejne velebil a objal v Katedrále sv. Patrika. 

Arroyo vo svojom programe z 5. decembra povedal, že Spellman bol motivovaný "egom a závisťou" pri tom, keď škodil Sheenovi. "Sheenova integrita," povedal Arroyo, "ho stála veľa." 

Sheen prenasledovaný po smrti
"Dokonca aj po smrti," povedal Arroyo, "je Sheen stále prenasledovaný za svoje dobré skutky." 

Pokiaľ ide o akékoľvek obvinenia proti Sheenovi zo zaobchádzania s kňazom obvineným zo sexuálneho zneužívania, Arroyo uviedol, že Sheen odmietal vrátiť obvineného kňaza do duchovnej služby, čo mnohí biskupi odvtedy neurobili. Arroyo vo svojom programe povedal, že kardináli Timothy Dolan z New Yorku a Blase Cupich z Chicaga sa rozhodli posunúť odklad, kým sa neukončí vyšetrovanie sexuálneho zneužívania z New Yorku. 

Arroyo uviedol, že vatikánske orgány účinne prenášajú svoju právomoc nad procesom blahorečenia na civilné orgány v New Yorku. Arroyo vyzval Vatikán, aby povolil procesu napredovať a umožnil, aby ďalšie otázky týkajúce sa Sheena zazneli počas následného procesu kanonizácie: počas tzv. "druhého kola." Arroyo celú situáciu popísal ako "tragédiu" pre veriacich. 

Dlhšie sa hovorilo, že Spellman mal v dospelosti viacero homosexuálnych vzťahov. Autori Michaelangelo Signorile a Curt Gentry tvrdia, že FBI má rozsiahle spisy o údajných stykoch Spellmana. Písomné dôkazy však do dnešného dňa neboli predložené. Arroyo naznačil, že žiarlivosť zo strany Spellmana ho motivovala k odstaveniu Sheena. 

V liberálnych novinách National Catholic Reporter sa Michael Sean Winters pohŕdavo vyjadril o procese kanonizácie svätého pápeža Jána Pavla II. Winters zároveň spochybňoval samotné blahorečenie Sheena. 

Sheen bez spoluúčasti na zneužívaní
Až do oznámenia Vatikánu bolo blahorečenie známeho televízneho kazateľa, ktorý uchvátil milióny divákov svojou obhajobou základnej morálky a občianskych práv, naplánované na 21. december v Peorii, štát Illinois. 

"Vývoj vo veci blahorečenia sa nevedie v znamení konzultácií a spolupráce," napísal reverend Raymond J. de Souza, ktorý edituje kanadský magazín Convivium. Niektorým komentátorom to naznačuje, že biskup Daniel Jenky z diecézy Peoria mohol byť príliš unáhlený pri predkladaní procesu. 

Ako náhle Vatikán oznámil odloženie, ukázalo sa, že biskup Salvatore Matano z Rochesteru, N.Y požiadal o odklad len niekoľko dní predtým, ako sa malo konať plánované blahorečenie v katedrále v meste Peoria, kde bol Sheen vysvätený. Sheen slúžil tri roky ako biskup v Rochestri počas 60. rokov. Matano sa podľa de Souzu údajne domnieval, že proces blahorečenia bol uponáhľaný. De Souza uviedol, že Matano mal obavy z prebiehajúceho súdneho konania, ktoré vedie generálny prokurátor v New Yorku, a týka sa bývalých biskupov a ich zaobchádzania s kňazmi obvinenými zo sexuálneho zneužívania.

Sheen však nebol zapojený do vyšetrovania, ktoré viedol Vatikán a diecéza Peoria.

"Záznam arcibiskupa Shena môže byť čistý podľa cirkevných procesov, ale aký je potenciál prekvapivého úderu zo strany generálneho prokurátora New Yorku?" napísal De Souza. 

De Souza však uviedol, že napriek "trápnemu odkladu" bude úsilie smerujúce k blahorečeniu a prípadnej kanonizácii milovaného arcibiskupa úspešné. 

Monsignor James Kruse z diecézy Peoria otvorene prehovoril po tom, čo agentúra Catholic News Agency uviedla, že Kruse naznačil, že Sheen nekonal primerane v súvislosti s otcom Geraldom Gulim, kňazom, ktorý bol obvinený zo sexuálneho pochybenia v 50. rokoch pred príchodom Sheena do diecézy Rochester. Msgr. Kruse povedal, že Rochesterská diecéza informovala o týchto obvineniach diecézu Peoria a Vatikán, ktorý potom očistil Sheenovo dobré meno. "Sheen v žiadnom prípade nekonal neprimerane," povedal Kruse pre denník Journal Star. 

Odklad blahorečenia opätovne dramatizuje proces uznania Sheenovej svätosti, ktorý sa začal pred rokmi, keď arcidiecéza z New Yorku bojovala proti diecéze Peorio o to, kde uložiť Sheenove ostatky. Nevyhnutným krokom k blahorečeniu je to, aby ostatky zostali v jeho domovskej diecéze. Až po súdnom rozhodnutí boli v júli Sheenove ostatky premiestnené do Peorie. Minulý mesiac diecéza Peoria vydala správu, že dátum blahorečenia bol stanovený na 21. decembra.