the-divine-plan-profile-pic-700x438.jpg

O tom, ako pápež a prezident hrdinsky zničili sovietsky komunizmus

143
Zuzana Smatanová
AltKAT

Neuveriteľný film! 6. novembra 2019 sa v kinách iba jediný večer premietal filmový dokument The Divine Plan (Boží plán).

Podľa knižnej predlohy “The Divine Plan” od Paula Kengora a Roberta Orlanda sleduje dokument fascinujúcu spoluprácu medzi pápežom sv. Jánom Pavlom II a prezidentom Ronaldom Reaganom na spoločnej porážke sovietskeho komunizmu v 80-tych rokoch 20. storočia vo Východnej Európe. Dokument skúma "boží plán", spojený so zázračným prezidentovým a pápežovým prežitím desivých pokusov o atentát, ktoré sa odohrali v rozpätí šiestich týždňov v roku 1981. 

"Po prežití podobnej skúsenosti blízkosti smrti sa obaja navzájom zdôverili s rovnakým presvedčením: že Boh im zachránil život, aby porazili komunizmus", vysvetľuje sa na webstránke filmu. Autor "Božieho plánu" Paul Kengor povedal pre The Troubadour, že je škoda, že sa tento príbeh viac nerozšíril po celých USA: "Vôbec sme nevedeli o tomto úžasnom príbehu, ktorý sa udial a podľa ktorého Ronald Reagan a Ján Pavol II spolupracovali na porážke hrozného, ateistického, sovietskeho komunizmu, ktorý bol pohromou 20. storočia."

Režisér Robert Orlando povedal pre The Troubadour, že dúfa, že mladých ľudí zaujme sčasti aj komiksový štýl filmu, ako aj včlenená grafika: "Najradšej by som ich schytil pod krk ... odvliekol od ich telefónov a povedal im ´Naozaj musíte dávať pozor. Toto je varovný a zároveň výstražný príbeh. Odohralo sa to iba pred 30 rokmi. Ak nebudete vedieť čo sa stalo pred 30 rokmi, to už je nebezpečné".  

V dokumente je uverejnené interview s cirkevnými predstaviteľmi: biskupom Robertom Barronom z arcidiecézy Los Angeles a arcibiskupom New Yorku kardinálom Timothy Dolanom, ako aj s katolíckym teológom a spisovateľom George Weigelom, bývalým poradcom Ronalda Reagana pre národnú bezpečnosť Johnom O´Sullivanom, jeho bývalým asistentom Jamesom Rosebushom a s Paulom Kengorom, autorom "Božieho plánu" a "Pápež&prezident".