KuanyshNysanbaev.jpg

´Mŕtvonarodené´ bábätko očividne žilo. Lekár ho vložil do mraziaceho boxu, kde zomrelo

207
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Dvaja lekári z Kazachstanu čelia obvineniam z vraždy po tom, čo údajne dovolili, aby sa novorodeniatko dalo zmraziť na smrť v nemocničnej márnici.

Malý chlapček bol klasifikovaný ako "mŕtvy pri narodení", no nemocničný personál údajne videl, ako sa hýbe pred tým, ako ho uložili do márnice, hovorí sa v správe the Daily Mail.

Zodpovedné úrady hovoria, že počas vyšetrovania úplatkárstva u Dr. Kuanyša Nysanbajeva odhalili hrozný prípad infanticídy. Nysanbajev je hlavným lekárom regionálnej perinatálnej nemocnice v kazašskom Atyrau. Šéf miestnej polície Šingis Kabdula uviedol, že po obvinení z úplatkárstva funkcionárov za účelom krytia medicínskych prešľapov, dali odpočúvať Nysanbajevov telefón. Po vypočutí nahrávok v nich skrslo podozrenie, že doktor má prsty aj v infanticíde (zabíjaní detí):

"Po narodení bolo bábätko nedbalo zaregistrované ako ´mŕtve pri narodení´, zatiaľ čo v skutočnosti stále žilo. Personál videl, ako dieťa hýbe nožičkou a Nysanbajev to vedel. Aj po tom, čo dieťa javilo známky života, lekári namiesto poskytnutia urgentnej starostlivosti sa rozhodli postupovať podľa papierov, v ktorých už bolo uvedené, že dieťa ´sa narodilo mŕtve´. Vložili dieťa do chladiaceho boxu v márnici a nechali ho tam zomrieť. Nysanbajev hovoril o tomto bábätku do telefónu. Zomrelo v chladiacom boxe." 

Aj druhý, nemenovaný pôrodník, čelí obvineniam v tomto prípade. Ak bude odsúdený, môže stráviť aj 20 rokov vo väzení. Viac v správe: "Je potvrdené, že Nysanbajev a druhý pôrodník rozhodli, že databáza nemocničného počítača už vykazuje smrť dieťaťa a neželali si to opraviť. Nysanbajev okrem toho ešte čelí obvineniu z úplatkov funkcionárov za účelom krytia medicínskych prešľapov a za prijatie úplatku vo forme nákladnej zahraničnej dovolenky."

Infanticída sa neustále objavuje v krajinách po celom svete. Lekári, rodičia a tí, čo sú poverení starostlivosťou o deti, ich opúšťajú a nechávajú zomrieť. 

Štatistiky dokazujú, že v Amerike sa každý rok rodia tucty bábätiek živé po nevydarených potratoch a pro-life obhajcovia hovoria, že niektoré sú ponechané napospas smrti bez základnej medicínskej starostlivosti. V iných prípadoch sa hádžu bábätká do odpadu. Niektoré tam zomrú, niektoré zachránia ľudia, ktorí ich počujú plakať.

V USA zachraňujú Zákony o útočisku a azyle mnohé novorodeniatka pred infanticídou. Tieto zákony dovoľujú matkám v krízovej situácii nechať svoje novorodeniatko v bezpečnom prostredí, ako je nemocnica alebo požiarna stanica, a to bez otázok a následkov, pokiaľ nejestvujú žiadne náznaky zneužívania. Ak vy, alebo niekto koho poznáte potrebuje informácie o tejto možnosti, volajte: 1-866-99BABY1 alebo 1-888-510-BABY. Viac informácií je dostupných aj na NationalSafeHavenAlliance.org alebo SafeHavenLaw.com.