plannedparenthoodrhodeisland.jpg

Žena s deravou maternicou po zbabranom potrate na klinike PP takmer prišla o život

93
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

11. júna 2019 museli privolať sanitku 21-ročnej afro-američanke, ktorej počas zbabraného potratu na potratovej klinike Providence Health Center na Rhode Island, ktorá patrí Planned Parenthood (PP), prederavili maternicu a spôsobili život ohrozujúce poranenie.

Perforácia maternice znamená, že sa roztrhla jej stena, ktorá ju oddeľuje od brušnej dutiny. Je to potenciálna, život ohrozujúca komplikácia pri potrate, ktorá spôsobuje kruté bolesti, vnútorné krvácanie, infekciu a smrť. Takáto perforácia ničí aj iné orgány v brušnej dutine, ako sú črevá, artérie, mechúr, močovod. Rozsah zranení, ktoré utrpela touto perforáciou dotyčná žena, nie je známy. 

Na tejto potratovej klinike sa vykonávajú potraty až do 19. týždňa gestačného veku.                                     

Pro-life aktivisti, ktorí na ulici pred klinikou ponúkajú praktickú pomoc ženám, prichádzajúcim na potrat, zdokumentovali celý incident na fotkách a na video. Ženu vyviezli z kliniky na pojazdnom lôžku a naložili do sanitky, čakajúcej na parkovisku vedľa kliniky, ktorá musela následne dlho čakať, kým sa mohla zaradiť do prúdu áut na ceste. Až potom sanitka zapla sirénu, aby si uvoľnila cestu. 

Nasledujúci týždeň dvaja pro-liferi, ktorí boli svedkami spomínanej udalosti, poskytli fotografie tejto urgentnej situácie, podpísané menami “Jane Doe” a “John Doe” (mená, ktoré sa udávajú, keď chce človek zostať anonymný) lídrovi senátnej väčšiny za Rhode Island Dominickovi J. Ruggeriovi. Tieto dokumenty sprevádzal sprievodný list od štátnej zástupkyne Jane E. Brockmannovej, v ktorom vyjadruje obavy nad bezpečnosťou pacientov tejto potratovej kliniky PP a odporúča webstránku Abortion911.com, na sledovanie ďalších prípadov podobných zranení, ktoré boli spôsobené ženám pri potrate. Ruggerio, demokrat, ktorý o sebe vyhlasoval, že je "pro-life", v podstate ignoroval tento dôkaz a následne aj bezpečnosť pacienta, o ktorú Brockmanovej tak veľmi išlo. Len pred mesiacom nechal Ruggerio prejsť návrh Zákona o ochrane súkromia pri reprodukcii, pričom tvrdil "Ja som pro-life, ale rozhodujem sa tak, aby som nevnucoval svoj názor výboru a neovplyvňoval výsledok." Napokon dodržal slovo a hlasoval proti tomuto opatreniu, no už bolo neskoro; návrh zákona prešiel pred celým Senátom v pomere 21:17.   

19. júna 2019, len osem dní po tom, čo museli mladú ženu s roztrhnutou maternicou urýchlene previesť z kliniky PP na pohotovosť do nemocnice, sa podpisom guvernérky štátu Rhode Island Giny Raimondovej stal zo spomínaného návrhu zákona Zákon o ochrane súkromia pri reprodukcii. Tento zákon zakazuje štátu a jeho zložkám brániť žene v žiadosti o potrat z akýchkoľvek dôvodov, aj keď ide o životaschopné bábätko. Potratovým klinikám v tomto smere uvoľňuje lekárske predpisy. Tento zákon na dôvažok ruší niekoľko už existujúcich zákonov, súvisiacich s potratmi:

  • ruší povinnú starostlivosť o bábätká, ktoré sa pri potrate narodili živé
  • ruší informovaný súhlas pri potratoch
  • ruší zákaz ´potratov pri čiastočnom pôrode´, ktoré sú ilegálne na federálnej úrovni (´potrat pri čiastočnom pôrode´ znamená, že potratár vytiahne z maternice ženy nožičku živého bábätka a cez takto vytvorený kanálik popri nej vopchá dnu dlhé chirurgické nožnice a prepichne spodok lebky v hlavičke, následne zavedie katéter a odsaje mozog. Hlavička sa následkom toho zbortí a "ľahšie" sa vytiahne von, čím sa úspešne ukončí "pôrod novo-usmrteného bábätka")
  • ruší zákaz experimentovania na ľudských plodoch.

Odkedy bol zrušený zákaz experimentovania na tkanivách a orgánoch potratených bábätiek, sú pro-life aktivisti svedkami, ako každý týždeň odvážajú súkromné dodávky malé červené vrecká na biomateriál z potratovej kliniky Providence, patriacej PP, nevedno kam. Tieto vrecká - ktoré môžu a nemusia obsahovať tkanivá plodu - sú príliš malé na to, aby obsahovali pozostatky potratených bábätiek z celotýždennej "úrody" tejto potratovej kliniky. Otázka znie, či Planned Parenthood opäť naplno nenabehla na nezákonné obchodovanie s týmito orgánmi, alebo či ho počas zákazu vôbec ukončila!  

"Liberálne potratové zákony a znižovanie právomoci štátu dozerať na potratové kliniky vytvárajú dokonalé predpoklady pre katastrofy, ako pre takú, aká sa udiala aj 11. júna na klinike PP", vyhlásil Troy Newman, veliteľ záchranného operačného strediska. "V čase, keď štát New York uzákonil podobný zákon v januári, akoby sa pretrhla priehrada s komplikáciami pri potratoch na potratovej klinike Margaret Sangerovej v Manhattane, patriacej PP. Nárast počtu podobných komplikácií očakávame aj na urgentných príjmoch v štáte Rhode Island ako následok prijatia tohto nezodpovedného nového zákona."